Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Tai - tektoninės kilmės slėnis, užpildytas kainozojaus aliuvinių ir ledyninių sąnašų. Paviršiaus aukštis 1300–1500 m. Yra karstinių urvų (Čakra Tirtha). Slėnį drėkina Gango intakas Bagmati.

Vietinis klimatas - gana švelnus, kadangi apibūdinamas kaio kalnų subtropinis, musoninis. Vidutinė temperatūra sausį 9 °C, liepą 24 °C. Vietomis yra subtropinių miškų, tačiau dauguma kraštovaizdžių sukultūrinta.

Katmandu slėnis yra svarbiausia, tankiausiai apgyvendinta teritorija Nepale. Čia įsikūrę Katmandu, Patano, Bhadgaono ir kiti miestai. Šis slėnis yra Nepalo kultūros lopšys, žymus savo architektūros paveldu, 1979 m. įtrauktu į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Čia įsikūrę septyni itin istoriškai ir kultūriškai vertingi šventyklų ir kitų pastatų kompleksai: budistų Svajambhunatho (V a. prieš mūsų erą), Bodhunatho (jos bendraamžė, viena didžiausių pasaulyje) stupos, hinduistų Čangu Narajano (III a.), Pašuptinatho (V a.) šventyklos, Bhadgaono, Katmandu, Patano miestų centrinių aikščių ansambliai su XII–XVIII a. budistų ir hinduistų šventyklomis, rūmais, vartais, kitais pastatais.