Moteris sutiko papasakoti, kokie sunkumai iškyla bendraujant su nuomininkais ir kokių reikalavimų iš jų kartais tenka sulaukti.

„Mes kambarių nuoma užsiimame jau daugiau nei 22-ejus metus“, – pokalbį pradeda Janina. Moteris su vyru Nidos centre nuomoja antrą ir trečią kotedžo aukštus. Juose gali apsistoti iki penkių asmenų.

Janina sako, kad šis sezonas šiek tiek prastesnis už buvusį pernai, žmonių mažiau, o užsakymai yra vangesni. „Jei nebūtų nuolatinių klientų, kurie metai iš metų pas mus atvažiuoja poilsiauti, tai būtų liūdnoka. Manau, kad didelę įtaką daro euras. Pernai, kai tik įsivedėme eurą, žmonės, matyt, dar kitaip skaičiavo ir važiavo, o šiemet jau yra kitaip. Euras tikrai neprisideda prie žmonių taupymo, santaupos, matyt, jau yra „patirpusios“, už tai ir nevažiuoja“, – sakė nuomotoja.

Moteris suskubo paneigti ir tai, kad atostogauti Nidoje yra brangiau nei Turkijoje: „Pas mus keturi žmonės už nakvynes savaitei laiko sumokėtų apie 560 eurų. Para žmogui sezono metu kainuoja apie 15-20 eurų. Žinoma, poilsio namuose, viešbučiuose ir kainos yra visiškai kitos.

Užsisakinėjantiems viešbutį ar poilsio namus kainos Nidoje jau dvigubėja ir yra du kartus didesnės nei privačiame sektoriuje. Jei privačiai nakvynė žmogui atsieina apie 20 eurų, tai viešbutyje kaina prasideda nuo 40 eurų.“
Nida

Nuomotoja pabrėžė, kad dažniausiai žmonės atvykę pailsėti patalpas nuomojasi savaitei laiko. „Žinoma yra norinčių pernakvoti ir vieną, dvi naktis, tačiau tokių pasiūlymų dažniausiai atsisakau. Didžiausias užimtumas būna nuo liepos 15 dienos iki rugpjūčio 15 dienos. Nuo ko pikas priklauso, pasakyti sunku. Aišku, žmonės atsižvelgia į orus. Dar sumažėja poilsiautojų rugpjūčio pabaigoje, nes vaikai jau ruošiasi į mokyklas. Žinoma, žmonių būna ir rugsėjį. Priklausomai, kam ko reikia: ar šurmulio ir jūros, pasideginimo, ar jau to ramesnio poilsio“, – nuomos tendencijomis dalinasi Janina.

Atveža dovanų

Moteris pasakoja, kad nuolatinių klientų turi daug: „Viena šeima pas mus atvyksta nuo tada, kai tik pradėjome šį verslą. Gal tik porą sezonų praleido, nes vaikučius gimdėsi. Tai vienas vaikas pas mus ir išaugęs, jam dabar kokie 25-eri jau, o kiti vaikučiai vis dar auga mūsų akyse, matome kiekvieną vasarą. Tad auginame vienas kartas po kitų.“

Janinos teigimu, klientai kiekvieną vasarą nuomai renkasi jų patalpas, nes namuose yra gera atmosfera. Pasak moters, įtakos turi ir tai, kad namas arti vandens, miesto centre. Taip pat kaip vieną iš privalumų vardina nemokamą automobilių stovėjimo aikštelę.

Paklausus, ar per 22-ejus nuomos metus yra tekę patirti nuostolių, Janina teigia, aiškiai prisimenanti vieną nutikimą: „Yra buvę problemų su jaunimu. Atvažiavo daug jaunuolių, visi labai kieti, mandri. Jie ten šaukė, rėkė ir ko tik nedarė, o kai mes juos sudrausminome, tai prasidėjo akių plėšymas, kad „ko jūs norite iš mūsų, mes jums mokame pinigus“ ir panašiai.“

Tačiau, kaip nuomotoja pabrėžia, tai vos vienas incidentas per visus darbo metus, daug dažniau pasitaiko gerų dalykų.

„Žmonės atvažiuoja draugiški. Tie, kurie žino ir pažįsta mane, atveža ir dovanų, susijusių su tam tikrais mūsų pomėgiais. Štai viena šeima jau daug metų atvažiuoja poilsiauti, tai moteris man visada dovanoja savo rankų gamybos papuošalų. Smulkmena, bet tokie dalykai yra labai malonūs. Tai, kai žinai, kad turi atvažiuoti tokia šeima, stengiesi ir tu, tai patalynę naujesnę užvelku, rankšluosčius gražesnius padedu“, – sakė Janina.

Kaip teigia ji pati, didelių nuostolių dar nėra tekę patirti. Viena kita sudaužyta lempa ar puodelis jai tik smulkmena.

Būna ir reikalavimų

Pasiteiravus, iš kur atvykusių turistų būna daugiausiai, moteris nė nesuabejojusi atsako, kad tai lietuviai: „Šį sezoną daugiausia lietuvių. Man maloniausia dirbti su jais. Šiemet ir rusai jau buvo atvykę iš Sankt Peterburgo. Labai malonūs žmonės. Jiems svarbu, kad mes mokame rusų kalbą, kad galime susikalbėti. O šiaip ko tik nėra buvę: ir vokiečiai, anglai, ispanai, italai, juodaodžiai dažni svečiai būna.“

Atvykę svečiai kartais turi ir savų reikalavimų: „Yra buvę, kad vokiečiai norėjo užsisakyti nakvynę, bet, kad būtų su pusryčiais. Aš tuo metu negalėjau jiems to pasiūlyti, tai atsisakiau. O šiaip reikalavimų nedaug. Dabar gali pasižiūrėti iškart, kokios kur sąlygos ir viskas. Bet aš visada prašau, kad man paskambintų telefonu. Aš turiu gerą intuiciją ir matau iškart, ar priklus žmogus, ar ne. Kartais išsiklausinėja iki tokių dalykų, kad nori žinoti ir kokie puodai ar keptuvės.“

Tačiau Janina tai pateisina tuo, kad poilsiautojai yra smalsūs ir bijo pakliūti pas blogus šeimininkus. „Esu girdėjusi ir tokių atvejų, kur neleidžia naudoti daug vandens arba degti šviesos“,– prisimena nuomotoja.

Žiemos neišgyventų

Moteris teigia, kad vasaros sezonu uždirbtų pinigų iš nuomos likusius metus pragyventi neužtektų. „Na, susimokėtume komunalinius mokesčius, šildymą, kuris pas mus labai brangus, bet tik tiek. Nors, kas nuomoja daugiau kambarių, gal jiems ir užtektų. Sunku pasakyti“,– svarsto Janina.

Visgi planuojantiems keliauti ir atostogauti Kuršių Nerijoje moteris mielai pataria, ką aplankyti čia būtina.

„Siūlau aplankyti Senąsias kapines. Ten galima rasti originalių antkapinių paminklų – krikštų. Jie išlikę tik Kuršių Nerijoje, tad tai netradiciniai paminklai. Dar galima pasiplaukioti laivais, keliauti į baidarių žygius. O kur dar mirusios kopos, kormoranų kolonija, garsioji Parnidžio kopa, saulės laikrodis. Taip pat yra gintaro galerija“,– patarimais dalinasi Nidoje gyvenanti Janina.