Apie jų vartojimo problemas ir reikšmę tinklaraščiui Euroblogas.lt papasakojo Gruzijos technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovas, lietuvių kalbos dėstytojas Vidas Kavaliauskas, Sakartvelo prezidento apdovanotas garbės ordinu už Lietuvos ir Sakartvelo draugystės puoselėjimą.

Anksčiau kartvelų kalboje buvo naudojama slaviška Lietuvos pavadinimo versija „Litva“. Prieš kartvelams pradedant svarstyti, ar įteisinti autentišką Lietuvos pavadinimą, V. Kavaliauskas su Valstybinės kartvelų kalbos departamento pirmininku Giorgi Alibegashvili aptarė lingvistinius autentiško Lietuvos pavadinimo aspektus kartvelų kalboje.

Ištarti „LIEtuva“ kartvelui sudėtinga

V. Kavaliauskas paaiškina, kad kartvelų (gruzinų) kalboje nėra diftongų (dvibalsių), todėl buvo ieškoma sprendimų dėl LIE–tuva, „IE“ dvibalsio pavadinime. Buvo svarstytas variantas be dvibalsio, – „Letuva“, bet jau tada profesorius prognozavo, kad greičiausiai pavadinimas bus įteisintas su IE, nors toks tarimas kartvelui ir yra problemiškas.

„Jeigu bus priimtas palankus sprendimas, o greičiausiai taip ir bus, klausimą dėl Lietuvos pavadinimo perims Sakartvelo parlamentas, nes departamentas neturi įgaliojimo paskelbti naują šalies pavadinimą, kaip mūsų VLKK“, – anksčiau tinklaraščiui aiškino V. Kavaliauskas.

Jis pabrėžė, kad šiuo klausimu aktyviai domėjosi ir palaikymą rodė Lietuvos ambasada Sakartvele ir Sakartvelo ambasada Lietuvoje.

„Kuomet lankiausi Valstybinės kartvelų kalbos departamente, ant stalo gulėjo Sakartvelo ambasadorės Khatunos Salukvadze raštas su siūlymu įteisinti autentišką Lietuvos pavadinimą“, − prisimena pašnekovas.

Sakartvelas

Sakartvelo pavadinimas pagal taisykles

Jis paaiškina, kad Sakartvelo pavadinimas buvo adaptuotas pagal svetimvardžių, kurie pasibaigia nekirčiuota „o“, pavyzdžiui, Oslo, Monaco, San Paulo, Mexico, Milano pavyzdžius, kurie lietuvių kalboje adaptuoti pridėjus vyriškos giminės „as“ galūnę: Oslas, Monakas, Meksikas, Milanas. Visiškai šią taisyklę atitinka ir Sakartvelas, kuris originalo kalba skamba Sakartvelo.

Sakartvelas

Alternatyvos išstumia senąjį variantą

V. Kavaliauskas pabrėžia, kad pagrindinis šalies pavadinimo variantas ir toliau išlieka Gruzija, nes tai yra tradicinis vietovardis, tačiau įteisinamas ir naujas variantas iš pagarbos autentiškam.

„Jeigu mes gerbiame užsienietiškas pavardes, bendrovių pavadinimus, tai galime įteisinti ir autentišką šalies pavadinimą, tuo labiau, kad to oficialiai prašė pati Gruzija“, – vieną iš Sakartvelo įteisinimo argumentų įvardija pašnekovas.

Jis paaiškina, kad Lietuvos valstybinės institucijos pradeda vartoti Sakartvelo terminą visuose dokumentuose, skatinant lietuvius pripratinti prie naujojo šalies pavadinimo varianto.

„Gruzija ir Sakartvelas dabar patenka į vartojimo konkurencinį lauką ir galbūt ateityje, po 5 ar 15 m. įvyks natūralus šalies pavadinimo pasikeitimas“, – aiškina V. Kavaliauskas.

Anot jo, tokių atsitikimų, kai VLKK keitė valstybės pavadinimą, jau yra buvę. Pavyzdžiui, Birma dabar vadinasi Mianmaru ir šis pavadiniams dabar yra tapęs pirminiu: „Kai valstybė pakeičia savo pavadinimą, mes irgi turime jį pakeisti.“

Pašnekovas pastebi, kad Gruzijos pavadinimo kaip Mianmaro iš karto pakeisti neišeitų. Mianmaras yra labai nutolęs nuo Lietuvos, šį pavadinimą vartojame kur kas rečiau nei Gruziją, todėl naujasis pavadinimas Sakartvelas yra alternatyvus, vartojamas šalia senojo.

Sakartvelas

Kartvelų tauta, bet šalis − Sakartvelas

VLKK nusprendė, kad greta lietuvių kalboje įprasto pavadinimo galėtų būti vartojamas ir artimesnis vietiniam variantui – Sakartvelas, o gruzinai galėtų būti vadinami sakartveliečiais (jei kalbama apie pilietybę) arba kartvelais (jei kalbama apie konkrečią tautą).

Bet keltas klausimas: jei šalies titulinės tautos pavadinimas – kartvelai, gal valstybę geriau vadinti Kartvelija?

Anot V. Kavaliausko, kartvelų terminas yra seniai įteisintas lietuvių kalboje, – šį terminą galima rasti Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, kur nurodoma, kad gruzinų kalba priklauso kartvelų kalbų šeimai.

„Jeigu yra kartvelas, iš čia valstybės pavadinimas turėtų būti Kartvelija, bet toks variantas būtų savotiškas valstybės pavadinimo kastravimas, kadangi išmetama pradžia „sa“, – juk valstybė vadinasi Sakartvelo“, – kalba profesorius. Jis paaiškina, kad priešdėlis „sa“ reiškia visumą – visas kartveliškas žemes.

Pasak pašnekovo, tai ne pirmas atvejis, kai valstybės pavadinimas ilgesnis nei tautos ar valstybinės kalbos. Pavyzdžiui, Tailande nėra tailandų kalbos ar tautos, bet yra tajų tauta ir tajų kalba, o tailandiečiais laikomi šalies piliečiai. Bangladeše gyvena bengalų tauta, kurie kalba bengalų kalba, o visi šalies gyventojai/piliečiai, nekreipiant dėmesio į jų tautybę, yra bangladešiečiai.

Sakartveliečiai būtų ne vienos tautos atstovai, bet visi Sakartvelo piliečiai, bet titulinė – pagrindinė − šalyje gyvenanti tauta yra kartvelai.

Sakartvelas