1. Vivoli, Florencija. Pati seniausia ledainė Florencijoje, kuri buvo atidaryta 1929 m. (jos adresas: Via dell’Isole delle Stinche, 7r). Tiesa, joje kainos didesnės negu kitur, tačiau ten pabuvę pasijausite ypatingai: senoviškas interjeras, mandagiai, dėmėsingai ir neskubėdami jus aptarnaus pasipuošę darbuotojai. Turistų teigimu, šioje ledainėje gali pasijausti kaip kino filme.

2. Gelateria I Caruso, adresu Via Collina, 13-1, Roma. Einant pro šią ledainę akys krypsta į nepriekaištingai išblizgintą stiklą, kurio, beje, gali ir nepamatyti. Vitrinoje yra sudėti tos dienos gaminti švieži ledai. Ledainės personalo teigimu, darbuotojai atsižvelgia į tai, koks yra sezonas ir vasarą dažniausiai patiekia meliono, ananasų, apelsino ledų. Juos jie ypač atidžiai pateikia minėtoje vitrinoje: spalvų kaloritas yra visada derinamas.

3. La Sorbetteria Castiglione, Bolonija (Via Castiglione, 44). Šioje vietoje pajausite klasiką ir išlaikytas ilgametes darbuotojų tradicijas. Pasak jų, jei jau atvykote į šią vietą – turėtumėte išbandyti meduje karamelizuotos figos ledus.

4. Alberto Marchetti, Turinas (Corso Vittorio Emanuele II, 2). Vietiniai gyventojai rekomenduoja šią vietą pirmiausia dėl to, kad ledai visada būna pagaminti šviežiai, šioje ledainėje jums nepasiūlys ledų porcijos, pagamintos daugiau negu prieš parą. Porcijos kaina – nuo dviejų eurų. Šios vietos išskirtinis ledų skonis yra macarelos sūrio, pagaminto iš karvės pieno. Šie ledai yra ypač populiarūs. Visi ledai gaminami ledainėje.

5. Gelateria Alaska, Venecija (Calle Larga de Bari, 1159). Šiame mieste turistus užburia ne tik išskirtinė pastatų architektūra ir gondolos, bet ir miesto vietos, viena tokių – ledainė pasižymi tuo, kad jos savininkas yra labai charizmatiškas ir visada, kada tik leidžia laiką darbe, sutinka klientus, su jais bendrauja, ir, žinoma, rekomenduoja paragauti ledų, kuriuose yra kardamono, rožių vandens ar artišokų.
Ledai

6. Emilia Cremeria, Parma (Via Farini, 29). Šioje vietoje jus nustebins tai, kad norėdami užsisakyti, jūs nematysite ištaikingai patiektų ledų, tokios taisyklės laikosi šios ledainės savininkai, jie ledus laiko tiesiog metaliniuose šaldikliuose, nesirūpindami ledų pateikimu. Tačiau, nevertėtų išsigąsti, jūsų bus paklausta, kokių norite ledų ir vos tik paragausite jų, suprasite, kad mokate už gerą skonį.

7. Come il Lato, Roma (Via Silvio Spaventa, 24/26). Ši ledainė buvo atidaryta vos prieš kelerius metus, tačiau yra didelė konkurentė senosioms miesto ledainėms. Ji įkurta netoli Termini stoties ir stebina savo moderniu dizainu Ir ledų pasirinkimu. Kitų ji giriama už tai, kad nusprendus paskanauti paprastą rutuliuką ledų, jums bus įbestas biskvitas ar šokoladinis saldainis, tokie pagardai nekainuoja papildomai, bet ypač atrodo patraukliai ir gardžiai.

8. Il Massimo del Gelato, Milanas (Via Lodovico Castelvetro, 18). Į šią ledainę turėtų nuvykti kiekvienas šokolado mėgėjas. Būtent toks yra šios vietos išskirtinumas: ledų variacijos yra įvairios: šokolado ir vyšnių, šokolado ir romo, šokolado ir cinamono, šokolado ir čili pipirų.

9. Vivoli, Florencija (Via dell’Isole delle Stinche, 7r). Tai pati seniausia ledainė Florencijoje, kuri buvo atidaryta 1929 m. Tiesa, joje kainos didesnės negu kitur, tačiau ten pabuvę pasijausite ypatingai: senoviškas interjeras, mandagiai ir neskubėdami jus dėmėsingai aptarnaus darbuotojai.