Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Visos šios vietos skirtingos, žavinčios tik joms būdingais bruožais, savybėmis.

Maču Pikču, Peru

Įsikūręs Peru pietuose, Maču Pikču tai žavingas miestas stūksantis kalno viršūnėje, kur jį pasiekti galima nebent traukiniu ar keturių dienų žygiu. Tai buvo svarbus kultūrinis inkų civilizacijos centras, bet buvo apleistas atkeliavus ispanams.

Maču Pikču dažnai vadinamas prarastuoju inkų miestu. Ši vieta 1983 m. buvo įtraukta į UNESCO saugomų vietų sąrašą, 2007 m. pavadintas vienu iš Naujųjų Septynių pasaulio stebuklų.

Dėl didelio Maču Pikču lankančių turistų skaičiaus pradėta rūpintis šios unikalios vietos padėtimi. Buvo priimtas sprendimas riboti į miestą atkeliaujančių žmonių skaičių.

Tiesa, jis ribojamas kiek galima minimaliau, nes susidomėjimas prarastuoju inkų miestu yra be galo didelis. Norint kiek įmanoma ilgiau išsaugoti Maču Pikču, apribojimai galimi ir ateityje.

Tikalis, Gvatemala

Ši unikali vieta tai senovės majų miestas-valstybė, esanti Gvatemaloje, El Peteno regiono džiunglėse. Tiesa, Tikalis buvo taip vadinamas ne visada. Dabartinis jo pavadinimas paimtas iš icų kalbos ir pritaikytas XIXa. Tikrasis šios vietos pavadinimas buvo Yax Mutal, arba tiesiog Mutal, pažodžiui išvertus reiškiantis „surištą plaukų sruogą“.

Tikalis, Gvatemala
Vykstantieji aplankyti Tikalio turėtų žinoti, kad visą šios vietos suteikiamą atmosferą geriausią galima patirti anksti ryte arba vėlai vakare, kol ji dar neužpildyta kitų turistų. Tokiu metu puikiausiai galima pajausti, kad esate tik jūs, džiunglės ir šis neregėtas ne pirmą tūkstantmetį skaičiuojantis miestas. Patyrę tą jausmą pasakoja, kad tokios ramybės gyvenime dar nebuvo jautę.

Gizos piramidės, Egiptas

Kairo pakraštyje, dykumoje stūksančios piramidės jau ne vieną šimtmetį verčia žmones iš įvairių pasaulio kampelių, sukti galvas – kas jas pastatė ir kaip statytojai viską sugebėjo atlikti taip tiksliai? Šių piramidžių kompleksui priklausanti Cheopso piramidė yra vienintelis iki mūsų dienų išlikęs Senojo pasaulio stebuklas.

Turbūt niekas visoje žemėje nesuteikia tokio amžinybės pojūčio kaip šių kapaviečių didybė. Šios piramidės, skaičiuojančios jau daugiau nei tris tūkstančius metų, buvo faraonų kapai, kurie iki šiol yra paslaptis tiek mokslininkams, tiek paprastiems žmonėms. Tiesa, pačių faraonų ten nerasta – tik išdaužyti ir sulaužyti sarkofagai.

Ankor Vatas, Kambodža

Šis, XII amžių menantis, senovės šventyklų kompleksas Kambodžoje kadaise buvo khmerų imperijos, valdžiusios didžiąją dalį Pietryčių Azijos, centras. Ši imperija išnyko, tačiau paliko nuostabias šventyklas ir kitus pastatus, kurie šimtams metų tapo juos supusių džiunglių dalimi.

Metams bėgant džiunglės buvo iškirstos ir visas Ankor Vato grožis tapo prieinamas lankytojams. Nors Ankor Vate ir knibžda turistų, tai vis tiek yra kvapą gniaužianti vieta.

Šiaurinis ir pietinis Anktor Vato kraštai sulaukia mažiau turistų, nei pagrindinės šventovės, tačiau ten dabar belikę tik griuvėsių kalnai. Norint pilnai pasigėrėti šio šventyklų komplekso grožiu, jums prireiks ne vienos dienos, kurių metu siūloma atvykti anksti ryte ir išvykti vėlai vakare.

Petra, Jordanija

Archeologinė vietovė Petra garsėja akmens skulptūromis, išskaptuotomis uolose daugiau nei prieš du tūkstančius metų. Uolose išskaptuoti nuostabaus grožio rūmai ir daug laiptų, vedančių į aukštus statinius. Tai pamirštas nabatėjų miestas, dar vadinamas raudonąja dykumų rože. Šia vieta labai išgarsino trečiasis filmas apie Indianą Džounsą (angl. Indiana Jones And the Last Crusade).
Petra, Jordanija

Nuo filmo pasirodymo 1989 m. turistų, aplankančių šią vietą skaičius gerokai išaugo. Iki 1812 m. ši vieta visam pasauliui buvo pamiršta, kol ją atrado švedų tyrinėtojai, vedami vietinių gyventojų. 1985m. Petra tapo UNESCO saugomu objektu ir prieš keletą metų buvo įtrauktą į Naujųjų pasaulio stebuklų sąrašą.

Stounhendžas, Anglija

Tai vienas svarbiausių priešistorinių statinių Europoje. Pietinėje Anglijoje stūksantis Stounhendžas skaičiuoja jau daugiau nei tris tūkstančius metų. Mokslininkai nustatė, kad milžiniški Stounhedžo akmenys čia buvo atgabenti iš net iš Velso.
Stounhendžas

Tiesa, jie vis dar nežino kaip tai buvo padaryta, nes akmenų dydis milžiniškas. Akmenų gabenimą net gi bandyta atkartoti, tačiau rezultatai nieko neparodė. Nuo 1986-ųjų ši unikali vieta yra įtraukta į UNESCO pasaulinio kultūros paveldo sąrašą. Šiuo metu Stounhendžas yra aptvertas ir turistai į jo vidurį nebeįleidžiami, tad belieka jį apžiūrėti iš šono. Tačiau ir to puikiai pakanka, kad pajustumėt šios mistinės vietos didybę.

Koliziejus ir Romos Forumas, Italija

Koliziejus ir Romos Forumas yra visai vienas šalia kito, todėl ir aprašomi kartu. Šie architektūriniai paminklai užgniaužia kvapą ne tik savo grožiu, bet savo istorija ir senumu. Vaikščiodami aplink šiuos statinius, jūs vaikštote ten, kur kažkada vaikščiojo Cezaris, o žvelgdami į Koliziejų žvelgiate ten, kur gladiatoriai kovojo iki mirties.
Romos Koliziejus

Koliziejus per daugelį metų apiro ir dėl to dabar dalis jo yra neprieinama lankytojams, kurių kiekvieną dieną čia plūsta kone tūkstantinės minios. Romos Forumas sudarytas iš Tito arkos, Konstantino ir Maksencijaus bažnyčios, Saturno šventyklos, geriausiai iš forumo paminklų iškilusios Septimijaus Severo arkos bei Julijų Bazilikos. Forumo lankomumas neribojamas ir jį galima apžiūrėti bet kada ir tai nieko turistams nekainuoja.

Partenonas, Graikija

Partenonas – šventykla, pastatyta deivei Atėnei, kaip padėka už atėniečių ir graikų išgelbėjimą per paskutinį karą su persais. Nors joje jau ne vienerius metus vyksta restauravimo darbai, ši šventykla išlaiko savo stulbinamą grožį ir yra viena labiausiai lankomų vietų Graikijoje.

Šventykla statyta dar V a. prieš mūsų erą. Metams bėgant dalis Partenono ir aplinkinių jo pastatų buvo nuniokota konfliktų ir vagių. Laimei, šventyklos struktūra stipri ir ji vis dar stovi.

Velykų sala, Čilė

Ši sala plyti pietinėje Ramiojo Vandenyno dalyje ir priklauso Čilei, Velykų sala apstatyta moai statulomis, kurios yra vieninteliai likę, čia kažkada gyvenusios kultūros, simboliai. Šios milžiniškos ir įspūdingai išskaptuotos galvos yra dar vienas įrodymas, kad senovės žmonės, kuriuos mes laikome primityviais, visgi nebuvo tokie jau primityvūs. Milžiniški akmenys pritraukia didelius srautus lankytojų į šią salą, įtrauktą į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Tadžmahalas, Indija

Pastatytas prieš maždaug penkis šimtus metų, Tadžmahalas laikomas nemirštančios meilės simbolis. Stūksantis Agros mieste, Indijoje Tadžmahalas yra balto marmuro kapas, pastatytas imperatoriaus Džahanšacho, jo mirusiai žmonai.

Iš toli akį traukiantis įspūdingas statinys 1983-iaisiais buvo įtrauktas į UNESCO saugomų pasaulio kultūros paminklų sąrašą. Skaičiuojama, kad Tadžmahalas sulaukia nuo dviejų iki keturių milijonų lankytojų per metus.
Tadž Mahalas

Norint apsaugoti šį architektūros paminklą, turistų lankomumas buvo šiek tiek apribotas. Tiesa, didžiausią pavojų Tadžmahalui kelia ne turistai, o oro tarša, kuri po truputį naikina baltą marmurą, iš kurio šis nuostabaus grožio paminklas pastatytas. Tadžmahalas taip pat buvo įtrauktas ir į Naujųjų Pasaulio stebuklų sąrašą.