Po poros sudėtingų metų, kai dėl koronaviruso buvo stipriai apribotos galimybės keliauti ir praleisti atostogas užsienyje, dabar daugelis vėl nori pasijusti turistais ir praleisti atostogas užsienio šalyse. Tikėtina, kad dauguma praleis atostogas be streso, nesusidūrę su sukčiais, kita vertus, sukčių grėsmė išlieka, patartina ją traktuoti rimtai.

Portalo „Scams.info“ ekspertai pateikė patarimų, kaip šiais metais neįkliūti į dažniausiai turistams užsienyje sukčių spendžiamas pinkles.

Daugelis šalių jau nebereikalauja atlikti koronaviruso testą prieš atvykstant, tiesa, dar yra valstybių, kurios prašo atvykstančių užsienio turistų pateikti neigiamo COVID-19 testo pažymą.

Yra pranešimų, kad sukčiai išvilioja iš turistų pinigų už netikrus PRG testus ir negaliojančius leidimus skristi, tad įsitikinkite, kad PRG testą atliekate patikimoje įstaigoje. Apsaugos darbuotojai oro uoste ir pasienio patikroje tikrai neatjaus tų, kurie gavo fiktyvius tyrimų rezultatus ir pažymas.

Pvz., jei keliausite į Jungtinę Karalystę PRG testą galima įsigyti daugumoje vaistinių, o rezultatus pranešti per britų Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) specialią programėlę.

Transportas

Prieš vykdami į užsienį iš anksto apgalvokite, kokiais būdais keliausite toje šalyje.

Iš oro uosto vežantys licencijuotoms taksi įmonėms nepriklausantys taksistai gali pasinaudoti tuo, kad jūs – ne vietos gyventojai, nežinote taksi įkainių, ir paimti neadekvačiai didelį mokestį už kelionę. Arba gali nuvežti ne jūsų nurodytu adresu į jums reikiamą viešbutį ar restoraną, o į viešbučius, restoranus, kurie moka procentą taksistams už atvežtus klientus.

Kad taip nenutiktų, keliautojams patariama sėsti tik į patikimų, licencijuotų įmonių taksi, o ne į pirmą pasitaikiusį taksi automobilį.

Daugumoje šalių taksi vairuotojai privalo matomoje vietoje automobilyje turėti asmens tapatybę ir darbo licenciją patvirtinančių pažymėjimų kopijas.

Visada iš karto paklauskite taksi vairuotojo, kiek kainuos kelionė. Jeigu vairuotojas nepasako, kokia bus kelionės kaina ir neparodo savo asmens tapatybės dokumento ir darbo licencijos, lipkite iš tokio taksi ir susiraskite patikimai įmonei priklausantį taksi.

Apsigyvenimas viešbutyje ar kitur

Internetu užsisakydami gyvenamą vietą, pirmiausia pasiieškokite informacijos apie šią vietą.

Paieškokite atsiliepimų apie jus dominantį viešbutį ar apartamentus, įsitikinkite, kad tai tikrai patikima apgyvendinimo įstaiga.

Dabar daugėja melagingų skelbimų, kuriuose siūlomi realiai neegzistuojantys arba egzistavę, bet šiuo metu jau nesami apgyvendinimo variantai, pateikiamos gražesnės nei realybėje nuotraukos.

Užsisakydami nakvynę per patikimas kelionių agentūras, o ne per socialinius tinklus, išvengsite rizikos pakliūti į nagus sukčiams, o kilus bet kokiems nesklandumams, būsite apsaugoti.

Viešieji (atviri) bevielio interneto prieigos taškai

Kad ir kokia didelė pagunda prisėsti artimiausioje kavinėje ir pasinaudoti jos bevieliu internetu, užuot naudojus savo mobiliojo ryšio duomenis, atsiminkite, kad viešieji bevielio interneto prieigos taškai nėra saugūs.

Naršydami internete neatsidarinėkite puslapių ir programėlių, kurios reikalauja pateikti asmeninę informacija – savo kontaktinius duomenis ar banko kortelės duomenis.

Įsidiekite virtualų privatų tinklą (VPN) – tada jokioms įtartinoms kompanijoms nebus prieinami jūsų duomenys.

Ekskursijos ar kitokios veiklos

Jeigu kelionėje norite užsisakyti ekskursiją ar kokių nors veiklų, visada užsisakinėkit per oficialią įmonę. Veiklą vystančios nelegalios įmonės gali nesilaikyti saugumo priemonių, kas keltų jums grėsmę užsienio šalyje.

Saugiausias variantas – užsisakyti ekskursiją, vietinę kelionę toje pačioje kelionių agentūroje, kurioje pirkote kelionę.

Jeigu nusprendėte pirkti paslaugą iš trečiosios šalies, pirmiausia pasidomėkite jos veikla, paskaitykite klientų atsiliepimus, įsitikinkite, kad tai – patikima įmonė.

Fotografai

Jokia vietovė, objektas ar pan. neturi oficialaus fotografo. Jei įmonės skelbia turinčios savą fotografą, veikiausiai tvirtins, kad tik jų nuotraukos yra leistinos, bet tai bus gudrybė, norint išvilioti iš jūsų pinigų už tai, kas yra nemokama.

Kad neįkliūtumėte į tokias pinkles, lankomuose objektuose kreipkite į jų darbuotojus ir pasiteiraukite, ar yra kokių nors fotografavimo ribojimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją