Tai išskirtinio grožio kraštas, kuriame rasite kvapą gniaužiančių paplūdimių, didžiulių pelkynų, slėnių, vešlių pievų, ledyninės kilmės ežerų ir galingų upių, skrodžiančių tarpeklius bei tankius pirmykščius miškus – tikras rojus pėstiems keliautojams.

Vietinę salos populiaciją sudaro 250 etninių pogrupių, iš kurių yra marind-animal, yah'rayai, mandonai, afyatai bei du labiausiai žinomi – asmatai ir dani. Daugelis genčių amžių amžius gyveno atsiskyrusios viena nuo kitos, ir atsivėrė pasauliui tik 1930-aisiais.
Papua siūloma didelė vandens pramogų įvairovė: galimybės nardyti, žavėtis įvairiausiomis žuvų ir kitų vandens gyvūnų rūšimis bei nuostabiais vaizdais vandenyje ir virš jo. Vadinamosiose vandens kapavietėse sekliuose Cendrawasiho įlankos vandenyse bei prie Naujosios Gvinėjos vakarinio iškyšulio esančios salos galima aptikti Pirmojo Pasaulinio karo laikų palikimą – karinius laivus ir lėktuvus.

Prie Sorongo Wai salos stovyklavietės esančiose rifuose gyvuoja spalvingos jūrų gyvūnijos pasaulis: nuo ryklių, rajų, banginių, delfinų, vėžlių ir milžinų moliuskų iki rifešėrių, papūgžuvių, chirurgžuvių – ir tuo šis sąrašas nesibaigia.

Tačiau nardymo gerbėjų brangakmeniu galėtų būti laikomas Raja Ampatas, kur galima rasti daugybę nardymui tinkančių vietų, seklių įlankų, atogrąžų miškų apsuptų lagūnų, uolų salą bei pakrančių rifus, kuriuose gyvena savo įvairove turtingiausios pasaulyje jūrų gyvūnijos bei koralų rūšys.
Muziejai. Papua yra ką aplankyti: Asmato muziejus Agatse, Loka Budaya muziejus Džajapuroje. Įdomios vietos: Asmato medžio drožybos dirbtuvės Agatse, Nayako turgus, Wamenos paplūdimiai.
Gamtos objektai ir vaizdingos vietos: Ambano paplūdimys Manokwaryje, Bitunio įlanka, Cendrawasiho jūrų rezervatas, Raja Ampatas, Biak Numforas, Wasuro nacionalinis parkas.

Kaip patekti? „Batavia Air“ ir „Merpati Nusatara Airlines“ vykdo skrydžius į ir iš Manokwario per Makasarą. Oro uostas yra maždaug 7 kilometrų atstumu nuo Mankwario, jame teikiamos taksi paslaugos.

Vakarų Papua. Trumpiems atstumams įveikti galima išsinuomuoti automobilį ar motociklą. Miestus šiame plačiame regione jungia ir užsakomieji skrydžiai ( „Cessna“ ar „Twin Otters“). Daugelis pakrančių miestų turi uostus, kuriuose pagal savo tvarkaraštį nuolat kursuoja laivai iš Javos, Sulavesio ir Kalimantano miestų.

Šaltinis: www.indonesia.travel