Ar žinote, kad...


1. 1976 metais Oskaro apdovanojimą už geriausią užsienietišką filmą pelnė Dramblio Kaulo Kranto filmas „Black and White in Color“
(„Juoda ir balta spalvotai“).


Kiti šiam apdovanojimui nominuoti filmai:


-„Cousin, Cousin“ (Prancūzija);


-„Jacob, the Liar“ (Rytų Vokietija);


-„Nights and Days“ (Lenkija);


-„Seven Beauties“ (Italija);


2. Botsvana, kaip ir Kenija, Dominika bei Madagaskaras, garsėja savo fantastiškais gamtos vaizdais. Tai draugiška valstybė, garsėjanti tokiais turistų traukos centrais, kaip Chobe nacionalinis parkas ir Kalahario dykuma. Chobe nacionalinis parkas yra vienas didžiausių nacionalinių parkų pasaulyje – jo plotas yra kur kas didesnis nei Olandijos.

Šiame tropikų rojuje gyvena įvairiausios gyvūnų rūšys – drambliai, zebrai, liūtai, žirafos, raganosiai ir kiti. Šią valstybę kasmet aplanko tūkstančiai turistų, norinčių pamatyti ir nufotografuoti šiuos gyvūnus. Be to, Kalahario dykuma yra viena iš ekologiniu atžvilgiu svarbiausių pasaulyje sričių.

3. 1980 metų Olimpinių žaidynių neboikotavo 25 Afrikos valstybės – taip pat Uganda, Tanzanija, Etiopija, Angola, Libija, Zambija ir Zimbabvė. Zimbabvės sportininkai 1980 metų Olimpinėse žaidynėse Maskvoje iškovojo žolės riedulio aukso medalį.

4. Nuo 2006 metų sausio 16 dienos Ellen Johnson-Sirleaf yra Liberijos prezidentė. Ji yra pirma išrinkta valstybės vadovė moteris Afrikoje. Liberijos vadovė yra viena iš svarbiausių valstybių vadovių Afrikoje. Liberija yra viena iš skurdžiausių valstybių pasaulyje.

5. Kongo demokratinėje respublikoje, kaip ir Brazilijoje, Peru bei Australijoje, ekosistema yra viena turtingiausių pasaulyje.

6. Pietų afrikietė Miriam Makeba yra bene populiariausia visų laikų Afrikos dainininkė. Ji, kaip ir Mpule Kwelagobe bei Nelsonas Mandela, yra kovos su AIDS aktyvistė Trečiojo pasaulio šalyse.

7. 1978 metais aštuoniolikmetė Margaret Gardinier iš Pietų Afrikos tapo pirmąja afrikiete, iškovojusia Mis Visatos titulą.

8. Botsvanoje gausu tokių mineralinių išteklių, kaip varis, sidabras, nikelis ir deimantai. Nuo 1970 metų Pietų Afrika, Brazilija, Rusija ir Botsvana išgauna daugiausiai deimantų pasaulyje.

9. Airių režisieriaus Terry George‘o filmas „Hotel Rwanda“ buvo sukurtas siekiant įamžinti Ruandos genocidą (1993-1995 m.). „Hotel Rwanda“ buvo nominuotas trim Oskaro apdovanojimams (Geriausio aktoriaus, Geriausios antraeilio vaidmens atlikėjos ir Geriausio originalaus scenarijaus).

10. Nors Togo sporto sistema yra viena prasčiausių pasaulyje, bet šios buvusios Prancūzijos kolonijos futbolo rinktinė pateko į 2006 metų FIFA Pasaulio futbolo čempionatą. Maža valstybė Togas yra viena iš devynių skurdžiausių Trečiojo pasaulio šalių.

11. UNESCO paskelbė Abomey Karališkuosius rūmus (Benine), Manovo-Gounda ST. Floris nacionalinį parką (Centrinės Afrikos respublikoje), Awash žemesnįjį slėnį (Etiopijoje) ir Tsingy de Bemaraha griežtą gamtinį draustinį (Madagaskare) Pasaulio paveldo objektais.

12. Somalyje gimė Iman – viena iš gražiausių praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio top modelių. Iman Abdulmajid Somalio sostinėje Mogadišu gimė 1955 metais. Ji kalba penkiomis kalbomis. Nuo 1980 iki 1994 metų vaidino europiečių ir amerikiečių kuriamuose filmuose: „The Human Factor“ (1980), „Out of Africa“ (1985), „L.A. Story“ (1991), „House Party II“ (1991) ir „Exit to Eden“.

Somalyje praėjusio amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje įsiplieskusio civilinio karo ir bado metu, Iman tapo humanitarinės pagalbos darbuotoja ir žurnaliste. Ji pasakojo: „Kreipiausi į BBC ir pareiškiau, kad noriu kurti dokumentinį filmą apie savo sugrįžimą bei leisti Somalio žmonėms kalbėti už save“.

Somalis yra viena iš penkių skurdžiausių pasaulio valstybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją