„Mes čia keliautume ir tuomet, jeigu kainos būtų tokios pačios, kaip Lietuvoje ar net didesnės“, – pridūrė Kęstutis ir Raimonda.

Kai iš Vilniaus oro uosto pakilęs lėktuvas nusileido moderniausiame Sakartvelo mieste Batumyje, sutuoktiniai nesėdo į kelionių organizatoriaus iš anksto poilsiautojams paruoštus autobusus – čia jų su savo automobiliu laukė draugai, su kuriais jie susipažino dar prieš penkerius metus, kai viešėjo šiame pajūrio mieste.

„Šią savaitę mėgausimės atostogomis ir kartvelų svetingumu – jie kasmet mūsų laukia, taip pat jie yra viešėję ir Lietuvoje, kartais atrodo, jog esame geriausi draugai“, – kalbėjo Raimonda.

Vis dėlto ji neslėpė, kad Batumyje gyvenantys žmonės yra kitokie nei iš mažesnių Sakartvelo miestelių: „Kasmet augantis turistų skaičius juos kaip reikiant išlepino, o kai kurie vietiniai jau net pyksta, kad poilsiautojų čia yra per daug, nors išvažiuoti gyventi kitur ir nenori. Bet draugiškumo iš kartvelų vis tiek niekam nepavyks atimti.“

Batumis, kurio pajūrio pakrantę supa kalnai, pastaraisiais metais kaip reikiant pasikeitė – kaip ant mielių dygsta modernūs pastatai, o daugiau kaip 7 kilometrų ilgio pėsčiųjų kelias, einantis šalia Juodosios jūros ir yra vienas ilgiausių bulvarų pasaulyje, būna sausakimšas ne tik vasarą ar rudenį, bet ir ištisus metus. Po karo Ukrainoje Batumį užplūdo ne tik pabėgėliai iš pačios Ukrainos, bet ir Rusijos bei Baltarusijos.

„Dabar pas mus sezonas yra ištisus metus“, – juokavo vieno populiaraus restorano padavėja, pažymėjusi, kad laisvų staliukų jau nebūna ir žiemos metu, o pagrindiniai jų klientai ir yra ukrainiečiai bei rusai.

O tai patinka ne visiems, nors dauguma karšto būdo kartvelų ir piktinosi augančiais atvykėlių iš Rusijos skaičiais, net Batumyje surengė protesto akcijas, kai iš Sočio atplaukė kruizinis laivas su būriu Rusijos garsenybių, tačiau tuo pačiu pripažįsta, kad santykių su agresoriumi, kuris taip pat yra okupavęs dalį Sakartvelo teritorijos, negalės nutraukti – nemažai turtingų žmonių yra įsigiję nekilnojamojo turto, čia plėtoja savo verslą, net didžiausią mineralinio vandens „Borjomi“ gamyklą buvo įsigijęs vienas turtingiausių Rusijos verslininkų.

„Rusai mums – pinigai“, – nors ir nenorėdami, bet pripažįsta kartvelai.

Būtent dėl didelio atvykėlių iš Rusijos ir Ukrainos skaičiaus situacija Sakartvele kaip reikiant pasikeitė – gerokai išaugo ne tik nekilnojamojo turto, bet ir maisto produktų kainos, o ir atostogauti čia šiemet tapo brangiau nei ankstesniais metais. Tačiau lietuvių tai negąsdina – iki rugsėjo pabaigos Batumyje leidžiasi pilnutėliai kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ lėktuvai, o viena pigių skrydžių oro bendrovė ištisus metus skraido į antrąjį didžiausią Sakartvelo miestą Kutaisį.

„Mums čia patinka, esame vyresnio amžiaus, laisvai susikalbame rusiškai, bet mūsų dukra su draugais šios kalbos nemoka ir kai žiemą keliavo į kalnus, turėjo nemažai problemų, nes kelionę jiems organizavo vyresnio amžiaus gidas, kuris temokėjo tik kelis angliškus žodžius“, – sakė Jadvyga, kuri į Sakartvelą stengiasi atvykti bent kartą per metus. Moteris čia yra įsigijusi vieno kambario butą naujai pastatytame apartamentų komplekse.

„Su vyru sumokėjome 23 tūkstančius eurų, tada atrodė, kad tai gera investicija, bet dabar jau gailimės – mūsų apartamentai nėra pirmojoje linijoje prie jūros, todėl juos išnuomoti yra nelengva net ir vasarą, nes daugelis žmonių nori gyventi kuo arčiau jūros, esame priversti gerokai mažinti kainą“, – sakė ji.

Anot jos, Batumyje ypač populiaru gyventi daugiau kaip 50 aukštų esančiuose „Orbi city“ kompleksuose, kuriuose vienu metu gali gyventi net keli tūkstančiai žmonių. Čia nakvynės kaina gali būti ir 250 Eur, ir 1000 Eur savaitei, – šiame komplekse mėgsta atostogauti lietuviai, be to, nemažai tautiečių taip pat čia yra įsigiję apartamentus. O ir dabar jie dar parduodami – mieste pilna reklaminių stendų, kuriuose nurodoma, kad visiškai įrengti ir baldais bei technika apstatyti apartamentai kainuoja nuo 23 tūkst. JAV dolerių.

„Bet tada, kai yra daug žmonių, šiame komplekse gyvenantys poilsiautojai susiduria su daugybe problemų – kartais lifto reikia laukti net pusvalandį, kartais jie išvis sugenda, o vakarais, kai žmonės grįžta iš miesto, nusidriekia didžiulės eilės“, – kalbėjo Jadvyga.

Moters teigimu, iš Lietuvos atvykstantys poilsiautojai dažnai nustemba, kad vos retas viešbutis Batumyje turi baseiną: „Jų čia nėra, nes kartvelai mano, kad neapsimoka jų turėti, nes galima naudotis tik vasarą, o išlaikymas yra brangus, todėl visi yra įpratę laiką leisti prie jūros.“

Tiesa, Batumio pakrantė yra nuklota akmenimis, todėl didelių patogumų čia nėra – norintys gali išsinuomoti gultą ir skėtį nuo saulės, kurių kiekvieno nuoma kainuoja vos 5 larius (apie 1,8 Eur). Be to, reikalingi ir maudymosi bateliai – jų vos už keletą eurų galima įsigyti ne tik daugelyje parduotuvių, bet ir iš gatvės prekeivių, kurių čia labai daug.

„Pamenate, kaip anksčiau Palangos paplūdimyje šaukdavo „karšti čeburekai, beliašai, šaltas alus“, tai čia iki šiol yra tas pats – galima visko nusipirkti ir mums, lietuviams, kainos tikrai yra juokingos, be to, su pardavėjais net galima derėtis“, – kalbėjo ji.

Moters teigimu, turistų Batumyje nemažėja ir rugsėjį – tai aksominis sezonas, kai oro temperatūra nėra tokia aukšta, kaip vasarą, bet šilta tiek dieną, tiek naktį, o kainos jau nebe tokios didelės, kaip liepą ar rugpjūtį.

„Dabar vidutiniškai čia viskas tris kartus pigiau nei Lietuvoje – bent jau taip galime sakyti lygindami su euro kursu, bet yra nemažai prekių, kurios kainuoja ne tik tiek pat, kaip ir pas mus, bet ir net brangiau, – kartais tai labai stebina, bet tai – tik parduotuvėse: pas žmones viskas kainuoja gerokai pigiau“, – sakė ji.

Ir pateikė keletą pavyzdžių: parduotuvėje litro talpos „Borjomi“ kainuoja apie 65 centus, „Nabeghlavi“ – keliais centais pigiau. Panašiai kainuoja ir gruziniškos duonos kilogramas, pigios vietinės daržovės ir vaisiai, nors kilogramo vynuogių kaina gali siekti ir kelis eurus. Restoranuose taip pat nebrangu – chačiapurio kaina prasideda nuo 4 Eur. Būnant Batumyje vertėtų paragauti būtent šio regiono – Adžarijos chačiapurį, kuris yra laivo formos, kurio viduje yra šviežias sūris, o ant viršaus įmuštas žalias kiaušinis. Panašiai kainuoja ir šašlykai – ne tik iš vištienos ar kiaulienos, bet ir avienos, apie 3 Eur teks sumokėti už agurkų ir pomidorų salotas su graikiškų riešutų padažu. Panašios yra ir kitų salotų kainos, tačiau, anot moters, visos patiekalų porcijos yra gana didelės, todėl jų užteks ne vienam žmogui. Populiarieji chinkaliai yra vienas pigiausių patiekalų – restorane galima užsakyti ne mažiau kaip penkis vienetus, kurių vieno kaina yra apie 40–50 centų. Sakartvele taip pat labai populiarūs kukurūzai – karšta virta burbuolė tekainuoja 5 larius (1,8 Eur).

„O mus labiausiai nustebino, kad pakrantė nusėta aukščiausiais moderniausiais dangoraižiais, o už jų stovi sovietiniai daugiabučiai, kai kurie jų yra tokios baisios būklės, jog atrodo, kad tuoj sugrius, – sakė pirmą kartą Batumį aplankęs Vytautas. – Bet jie gyvena ir dėl to nemato jokių problemų, kai kurie net sugeba savo būstus praplėsti, atrodo, jokie architektūriniai reikalavimai jiems negalioja. Todėl ir buvo keista, kai ne vienas klausė mūsų nuomonės, kada Sakartvelas bus priimtas į Europos Sąjungą. Aišku, nutylėjome tiesą, bet iš tikrųjų atrodo, kad labai negreit. Nors net nežinau, ar išvis jie to nori.“

Tuo metu Vytauto žmona stebėjosi, kad Batumyje, kaip ir vos už 20 km esančioje Turkijoje, yra gausybė parduotuvių, kuriose prekiaujama pasaulyje garsių prekinių ženklų drabužiais, avalyne ir aksesuarais.

„Štai, „Christian Dior“ rankinę nusipirkau už 30 Eur, atrodo kaip originali“, – nė kiek nesikuklindama kalbėjo moteris. Ir pridūrė, kad parduotuvėse sutiko nemažai lietuvių, kurie tiesiog graibstė populiarių prekės ženklų kopijas.

O ar verta į Batumį atvykti poilsiauti – pavyzdžiui, visą savaitę praleisti prie jūros?

„Žinoma, bet reikia suprasti, kad tie, kas čia nėra buvę, iš pradžių gali keistai pasijusti – mūsų sūnus, pirmą kartą atskridęs į Batumį, net suglumo, o paskui prisipažino, jog jaučiasi kaip Rusijoje, bet tik dėl to, kad gatvėse pilna rusų ir ukrainiečių, daugelis kalba rusų kalba, tačiau prie to reikia priprasti – čia daug poilsiautojų ir iš Kazachstano, Turkijos, Izraelio bei kitų musulmoniškų valstybių“, – sakė kasmet į Batumį atskrendanti Jadvyga.

Tiems, kam nėra priimtinas poilsis prie jūros, nors moteris jį primygtinai siūlo išbandyti bent kaip nuotykį, Jadvyga pasiūlė išvykti į kalnus, taip pat aplankyti Sakartvelo sostinę Tbilisį: „Tada pamatysite tikrą Sakartvelo veidą ir pajusite žmonių draugiškumą, vaišingumą – sutiktuvės neapsieis be vietinių gėrimų, kurie yra šalies vizitinė kortelė.“

Tiesa, moteris įspėjo, kad į Lietuvą gabenti namų gamybos gėrimus yra draudžiama, už tai numatyta ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė – neseniai Vilniuje vienas Sakartvelo pilietis buvo nubaustas 1,5 tūkst. Eur bauda, kai muitininkai pas jį surado 10 litrų „čačos“ (vynuogių degtinės). Iš trečiųjų valstybių (ne Europos Sąjungos) oro transportu atvykstantiems keleiviams draudžiama gabenti namų gamybos alkoholinius gėrimus bei maisto produktus. Stipriųjų alkoholinių gėrimų, kurių koncentracija didesnė kaip 22 proc., galima įvežti vieną litrą, o gėrimų, kurių koncentracija yra ne didesnė kaip 22 proc. – du litrus. Taip pat galima įvežti keturis litrus ramių vynų bei šešiolika litrų alaus. Taip pat yra ribojamas ir cigarečių kiekis – skrendantiems lėktuvu galima įsivežti ne daugiau kaip 200 cigarečių (10 pakelių).

„Iš čia galima atsivežti bet ko, nes tikrai nepermokėsite“, – aiškino nuolat į Batumį atskrendanti vilnietė.

Informacinio turo išlaidas apmokėjo „Tez Tour“, bet įtakos turiniui tai neturėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)