Daug vietos gyventojų – tarp jų net fermeriai – pirmenybę teikia ne savo tradiciniams darbams, o prekybai akcijomis. Dėl to Nanliu vadinama „Kinijos akcijų prekybos kaimu“.

Kadangi Kinijos rinkoje buvo pasiektos septynerių metų aukštumos, daugelis Nanliu gyventojų susikrovė didelį pelną, o tai įkvėpė dar daugiau bendruomenės narių investuoti savo pinigus.

„Taip kur kas paprasčiau užsidirbti pinigus iš akcijų nei ūkininkaujant“, – teigia obuolius auginantis ūkininkas Liu Jianguo, į „Shanghai Composite“ investavęs 8 tūkstančius dolerių (7356 eurus).

Tai didelė jo santaupų dalis, tačiau ūkininkas nusprendė rizikuoti. „Tai rizikinga, gali uždirbti 16 tūkstančių dolerių per dešimt minučių ir prarasti juos visus per kitas dešimt. Gavau nedidelį pelną ir įgijau patirties, tačiau vistiek jaučiu nerimą, kai mano investicijoms nesiseka“, – prisipažįsta Liu Jianguo.

Panašu, kad Nanliu gyventojai užsikrėtė prekybos akcijomis karštine tada, kai žinia apie ją pasiekė iš netoliese esančio miesto. Jie sužinojo, kad žmonės per trumpą laiką uždirba didelius pinigus, todėl susižavėjimas šia veikla netruko paplisti.

Gana greitai gyvenvietės vadovo namuose buvo įkurtas neoficialus akcijų prekybos centras, kur gyventojai kartu seka savo investicijas. Siekdami sužinoti paskutines akcijų biržos naujienas, jie naudojasi kompiuteriais ir išmaniaisiais telefonais. Akcijų rinkos ritmas teigiamai atsiliepė ir Nanliu gyvenimui: ūkininkai anksti ryte išeina į laukus, kad kiekvieną popietę galėtų susirinkti centre ir iki vėlumos sekti padėti akcijų rinkoje. Po saulėlydžio jie vėl susirenka aptarti ekonominius pokyčius šalyje.

Neilgai trukus galima buvo atpažinti, kiek kas pinigų užsidirbo. Bakalėjos parduotuvėje dirbanti Wang Li bendruomenėje tapo itin populiaria figūra, kai susišlavė stulbinamą 33 tūkstančių dolerių (30,3 tūkstančių eurų) sumą. Tai beveik 40 kartų viršija jos pradinė 820 dolerių (754 eurų) investiciją 2010 metais. Netrukus moteris įgavo ekspertės reputaciją ir Nanliu gyventojai ėmė reguliariai su ja konsultuotis, o ji visiems patarė sekti šalies ekonominės plėtros tendencijas ir vyriausybės politiką.

Nanliu nėra vienintelė Kinijos gyvenvietė, kurioje siaučia investavimo karštinė. Daugelio kitų kaimiškų vietovių gyventojai taip pat investavo savo pinigus į akcijas, dėl ko „Shanghai Composite“ nuo pernai metų lapkričio buvo fiksuotas 110 procentų pagyvėjimas.

Dauguma jų yra finansiškai raštingi žmonės – balandžio mėnesį paskelbtoje „MasterCard“ finansinio raštingumo indekso ataskaitoje Kinija užima pirmą vietą pagal investavimo komponentą.

Deja, nuo šių metų birželio reikalai ėmė ristis žemyn, kaip ekspertai ir baiminosi. Akcijų rinkos burbulas sprogo ir daugelis ūkininkų liko be savo pinigų. Skolinimo ir pirkimo bumas baigėsi. Šiomis dienomis Nanliu centre ganėtinai tuščia.

„Bumo įkarštyje nedidelė ūkininkų bendruomenė sulaukė vietos ir tarptautinės žiniasklaidos dėmesio, mėgavosi savo dėmesio ir retai pasitaikančios sėkmės akimirkomis. Dabar investuotojai visoje šalyje stebisi kaip tai, kas atrodė taip tikra, taip greitai surijo jų gyvenimo santaupas“, – rugpjūčio mėnesį rašė leidinys „The Washington Post“.

Kai rinkoje įvyko pirmas kritimas, daugelis vietos gyventojų atsiėmė savo pinigus, tačiau keletui, pavyzdžiui, į pensiją išėjusiam mokytojui Nan Xinglao, buvo pernelyg sunku užmiršti greitų pinigų skonį. Patikėjęs žiniasklaidos pranešimais, kad tai laikinas kritimas ir investuotojai turėtų išlikti patriotiški, jis tikėjosi, kad atgaus tai, ką prarado. Tad tokie žmonės investavo dar daugiau pinigų, tačiau staigus kritimas po liepos parodė, kad jie ne tik prarado visas gyvenimo santaupas, bet ir paniro į skolas.

Vyras tvirtina praradęs 210 tūkstančių juanių (32816 dolerius arba 30175 eurus).
Vis dėlto, daugelis jų tiki, kad viskas grįš į senas vėžias. Wang Li kartais savo bakalėjos parduotuvėje rengia nedidelius susirinkimus, mat tiki, kad akcijų rinka pasiekė dugną ir situacija vėl ims gerėti. „Ekonomika judės į priekį, ne atgal – įsitikinusi moteris – Taip turi būti“.