8 pėdų (2,4 m) medinis stulpas, pastatytas ant uolos viršūnės North Downs Way Kente, tarp Folkestono ir Doverio, ypač sudomino dėl užrašo su baltų griaustinio dievo Perkūno vardu, rašoma „The Guardian“.

Norėdamas išsaugoti meno kūrinį Capel-Le-Ferne gamtos rezervate, Kento laukinės gamtos fondas kreipėsi į Doverio apygardos tarybą prašydamas išduoti leidimą atgaline data. Tačiau kol kas nesėkmingai bandoma surasti šį stulpą sukūrusį menininką.

Medinė skulptūra Anglijoje

Oksfordo universiteto istorikas ir folkloristas Francis Youngas, besispecializuojantis religijos ir tikėjimo istorijos srityje, sakė, kad stulpas, kuris, kaip manoma, yra išpjautas iš vieno medžio, atrodo susijęs su lietuviška kilme.

„Perkūnas yra bene geriausiai žinomas baltų dievas, – sakė jis. – Tai jo lietuviškas vardas. Jis yra tas pats, kaip ir slavų dievas Perūnas. Baltų mitologijoje jis yra vienas iš trijų ar keturių svarbiausių dievų, bet ne pats svarbiausias. Jis prilygsta šiaurės dievui Torui.“

Anot jo, paslaptingoji skulptūra, atrodo, atitinka XV ir XVI a. krikščionių misionierių Lietuvoje, paskutinėje Europos šalyje, nustojusioje praktikuoti pagonybę, totemų aprašymus.

„Kartais totemas būdavo išpjaunamas iš gyvo arba ką tik mirusio medžio“, – pridūrė F. Youngas.

Medinė skulptūra Anglijoje

Lodzės universiteto viduramžių archeologas Jerzy Sikora socialiniame tinkle „Twitter“ pažymėjo, kad Kento totemas panašus į 1974 m. Lenkijoje rastą IX–X a. medinį drožinį, vaizduojantį slavų gausos ir karo dievą Svetovitą.

F. Youngas sutiko, kad tai galėjo būti Kento skulptūros įkvėpimo šaltinis, tačiau jis sakė, jog naujojo totemo vieta neįprasta, mat skulptūros tradiciškai buvo statomos miško giraitėse.

Kento laukinės gamtos fondo regiono vadovas Ianas Rickardsas teigė, kad jam patinka manyti, jog totemas buvo pastatytas siekiant apsaugoti neseniai į gamtą sugrąžintus paukščius, kurie dėl buveinių nykimo ir istorinių persekiojimų daugiau kaip 200 metų Kente nebuvo laisvėje.

„Daugybė pro šalį ėjusių žmonių sustojo pasigrožėti. Visas stulpas buvo padengtas kažkuo, kas atrodo kaip įmantrios bangos su totemo galva su metaline kepurėle viršuje. Tai meno kūrinys ir jis gerai suprojektuotas. Dėl jo dydžio ir svorio būtų reikėję nemažai pastangų, kad jis būtų iškeltas tamsoje“, – manė I. Rickardsas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)