Ši šiukšlių upė driekiasi šimtus metrų per centrą iki Beiruto priemiesčių. Problema prasidėjo pernai liepą, kai valdžia uždarė pagrindinį miesto sąvartyną. Alternatyvios vietos šiukšlėms niekas nepasiūlė, tad Beiruto gatvėse ėmė kilti šiukšlių kalnai. Prieš keturis mėnesius Jdeideho rajone prie kelių gyvenamųjų namų buvo pradėtas krauti šiukšlynas – žmonės veždavo ir mesdavo šiukšles.

Šiukšlynas vis didėjo, kol virto šiukšlių upe – paminklu miesto šiukšlių krizei ir darbo nedirbantiems politikams. „Ši vieta tokia graži, o pažiūrėkite, kaip dabar atrodo. Negalime nė praeiti pro šalį“, – vasarį vienas gyventojas sakė žurnalistams.

Šiukšlynas darko miesto grožį, bet gyventojai labiau jaudinasi dėl sveikatos ir taršos problemų, kurias kelia toksiškų šiukšlių upė. Žmonės bijo, kad lietus nenuplautų toksinų į vandens sistemą. Artėja vasara, orai šyla, tad užterštas oras ir ligos būtų didelė grėsmė vietos gyventojams. Sveikatos apsaugos specialistai ir Amerikos universiteto Beirute ekspertai išsiaiškino, kad stipriai padidėjo toksinų ore. Jie ypač nerimauja dėl kancerogenų padidėjimo.

Kai buvo pasamdyta britų kompanija, kad rastų būdą eksportuoti šiukšles į Rusiją, visi lengviau atsikvėpė, tikėdamiesi, kad šiukšlių problema mieste bus išspręsta. Tačiau kompanija nepateikė dokumento, įrodančio, kad Rusija sutinka priimti šiukšles iki sutartos datos, taigi sandoris žlugo. Anot Libano plėtros ir rekonstrukcijos tarybos atstovės spaudai Monos Kalot, atsarginio plano nėra.

„Neturime sprendimo, jie ieško kažkokio varianto, – sakė ji CNN prieš mėnesį. – Nemanau, kad šiukšles išveš iš Libano.“

Pasipiktinę šiukšlių krize, kuri prislėgė tautą, gyventojai išėjo į gatves protestuoti, jie mėtė kiaušinius, netgi bandė nustumti šiukšles prie ministro pirmininko biuro. Dalis protestuojančiųjų tapo tokie agresyvūs, kad teko prieš juos panaudoti ašarines dujas, vandens patrankas, suiminėti demonstrantus. Kartą teko kviesti kariuomenę, kad sutramdytų įtūžusią minią.

Dar kiti sukūrė reklaminį klipą, kurį nufilmavo bepiločiai. Klipą vasarį išplatino Libano turizmo ministerija. Originaliame klipe matyti gražūs Libano miestai, snieguotos kalnų viršukalnės, tyros upės, o „You Stink“ sukurtame parodijiniame klipe viskas atvirkščiai – skamba ta pati muzika, tačiau matyti šiukšlių krūvos.

„Norėjome paprieštarauti turizmo ministerijos melui, – sakė aktyvistas Aly Sleemas leidiniui „The Guardian“. – jie kalba apie žalią Libaną, o tokia realybė žemina libaniečius. Šiukšlės nuklojusios miškus, upes, daugybę teritorijų, kurios laikomos turistinėmis.“
Libano turizmo ministerija pagrasino paduoti į teismą klipo kūrėjus už tai, kad naudojo ministerijos logotipą.
„Jiems rūpi tik logotipas, o ne šiukšlės“, – piktinosi A. Sleemas.