Šios moterys – „betelio merginos“, jos prekiauja užkandžiais su stimuliuojamąjį poveikį turinčiais betelio riešutais, suvyniotais į betelio lapus. Merginos apsirengia provokuojamai, kad pritrauktų pirkėjų, tačiau jos parduoda tik riešutus.

Prie pagrindinių kelių stovi apie 60 000 tokių kioskų, jie – šalies identiteto dalis, todėl netgi vaizduojami senuose kelionių vadovuose. Kioskuose dirbančios moterys būna iš neturtingų šeimų, o šis darbas geriau mokamas negu namų tvarkymas, padavėjos ar daugelis kitų darbų.

Betelio riešutai – katekinės arekos vaisiai, po nikotino, alkoholio ir kofeino tai ketvirti populiariausi psichiką stimuliuojantys produktai. Juos kramto įsuktus į betelio lapus, taip pat prideda tabako, cinamono ar griežinėlį citrinos. Stimuliuojamasis poveikis prilygsta šešiems puodeliams kavos. Betelio riešutai parduodami visoje Azijoje, bet tik Taivane išvystyta visa marketingo strategija.

Betelio riešutų merginų klientai – taksistai, sunkvežimių vairuotojai, kurie sustoja pakelėje nusipirkti stimuliantų. Šiuos vyrus traukia atviri merginų drabužiai, o stimuliantai padeda jiems išlikti budriems per ilgas darbo pamainas. Betelio užkandis kainuoja apie 2 dolerius.
Mergina

Betelio riešutų merginų tradicija atsirado septinto dešimtmečio pabaigoje. Dešimtą dešimtmetį ši tradicija pasiekė populiarumo viršūnę, konkurencija buvo tokia didelė, kad moterys rengdavosi vis atviresnius drabužius.

Tačiau 2002 m. valdžia pareiškė, kad betelio riešutų pardavinėjimas ir jų pardavėjos kenkia tautos moralei ir yra didžiosios dalies autoavarijų priežastis. Be to, betelio riešutai – 80 proc. burnos vėžio atvejų Taivane priežastis. Nuo tada šiuo klausimu verda karštos diskusijos. 2007 m. Taipėjuje betelio riešutų gražuolės buvo uždraustos, o kitur buvo įvestas uždaresnių drabužių reikalavimas. Dabar reikalaujama, kad merginos būtų prisidengusios krūtinę, sėdmenis ir pilvą.
mergina

„Anksčiau merginos galėjo dirbti praktiškai pusnuogės, dabar geriau, nes klientai rodo joms daugiau pagarbos“, – teigė 22 m. betelio riešutų pardavėja Sha Tang. Ji uždirba per mėnesį apie 800 dolerių ir iš tiesų džiaugiasi griežtesniais reikalavimais. Jos vadybininkės, 10 m. dirbusi betelio riešutų pardavėja Chou Chou nuomonė kitokia. „Anksčiau buvo lengviau užsidirbti pragyvenimui, – sakė ji. – Reikalavimas dėl aprangos padarė įtakos.“ Jos teigimu, sumažėjo betelio riešutų vartojimas, bet visgi ji tuo verčiasi ir turi aštuonias darbuotojas visą parą dirbančiuose kioskuose.

mergina

Taipėjuje gyvenančio fotografo, režisieriaus Tobie Openshaw teigimu, Taivano visuomenė nepalankiai vertina betelio riešutus pardavinėjančias gražuoles. „Taivane egzistuoja diskriminacija betelio riešutų gražuolių atžvilgiu, jos dažnai būna pašalintos iš mokyklos, yra kilusios iš vargingesnių šalies regionų. Dauguma merginų, su kuriomis kalbėjau, nori tik šiek tiek tolerancijos ir pagarbos iš vyrų“, – sakė jis.

Chou Chou sutinka, kad ši pramonė yra dažna klaidingai vertinama. „Dirbdamos prostitutėmis, merginos uždirbtų kur kas daugiau, bet jos renkasi šį darbą“, – pabrėžė ji.