Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Gračanicos vienuolynas pastatytas ant XIII a. Švenčiausiosios Mergelės bažnyčios, kuri buvo pastatyta ant VI a. krikščioniškos trijų navų bazilikos griuvėsių, griuvėsių.

Ant pietinės koplyčios sienos yra užrašyti karaliaus įstatai: Matydamas Gračanicos Švenčiausiosios Mergelės bažnyčios griuvėsius pastačiau nuo pamatų, dažiau ir dailinau iš vidaus ir iš išorės. Iš kelių buvusių pastatų tik bažnytinis pastatas yra išlikęs. Keliais dešimtmečiais vėliau šalia vienuolyno buvo pastatyti narteksas ir bokštas kaip apsauga vakarinio fasado freskoms.

Tarp 1379 m. ir 1383 m. narteksas kelis kartus buvo pažeistas turkų siautėjimų metu. Bokštas buvo sudegintas, o gaisras sunaikino daugybę rankraščių bei kitus vertingus daiktus. Narteksas buvo rekonstruotas 1383 m. Kosovo mūšio metu vienuolynas buvo apgriautas.

Valdant Osmanų imperijai, Gračanica tapo svarbiu kultūros centru.

Po 1999 m. Kosovo karo Raškos ir Prizreno vyskupas Artemijus perkėlė savo sostą į Gračanicos vienuolyną. Nuo tada vienuolynas tapo tautiniu ir politiniu Kosovo serbų centru.

2006 m. liepos 13 d. Gračanicos vienuolynas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.