Gidas padrąsino pasidaryti rizikingą nuotrauką, kurioje ji atrodys taip, lyg kyburiuotų nuo uolos. 30 metrų žemyn kritusi turistė dar valandą gulėjo gyva sulaužytu stuburu ir kaukole, kol galiausiai mirė.

Bylos tyrimo metu paaiškėjo, kad Australijos Šiaurinėje teritorijoje esančiame Karališkajame kanjone apsilankiusi turistų grupė buvo instruktuota, kaip „saugiai“ nulipti nuo uolos atbrailos ir pasidaryti „smagią“ nuotrauką. 23 metų britė Zoe Woolmer buvo viena iš kartu su gidu keliavusios grupės narių.

Ekskursijų paslaugas teikianti agentūra „The Rock Tour Company“ pernai birželį nuvežė turistų grupę į apžvalgos vietą, vadinamą „Kestral Falls“. Čia Z. Woolmer, kaip ir kiti turistai, sulaukė saugumo instruktažo, tačiau viskas baigėsi tragedija.
Karališkasis kanjonas, Australija

Advokatas Kelvinas Currie teismo metu teigė, kad Z. Woolmer nusileido nuo atbrailos kaip buvo apmokyta – atsisėdo ant krašto, o paskui nusirideno pilvu.

„Tada ji nuleido savo kairę koją ir pajudino visą kūną, kad galėtų dešinę koją padėti ant atbrailos, – pasakojo teisininkas. – Tačiau jos dešinė pėda nepasiekė atbrailos tuo metu, kaip ji tikėjosi. Kaip sakė įvykio liudininkai, ji „pakibo ore“. Tą pačią akimirką, atrodo, ji atleido rankas atbrailos viršuje. Ji siekė atbrailos viršaus, tačiau krito atgal“.

K. Currie teismui sakė, kad kitas įvykio liudininkas pasakojo, kad Z. Woolmer nušoko nuo atbrailos ir neteko pusiausvyros. Pasak trečio liudininko, ji suklupo besisukdama po to, kai jau buvo pasiekusi atbrailą.
Karališkasis kanjonas, Australija

Iš Hertfordšyro su dvylikos mėnesių darbo viza į Australiją atkeliavusi Z. Woolmer nusirideno uolėtu iškyšuliu ir dar apie penkiolika metrų krito žemyn. Mergina patyrė sunkius sužalojimus, buvo skilusi kaukolė, išsiliejo kraujas į smegenis, lūžo stuburas, skilo dubuo ir dešinė mentė. Kanjono darbuotojai į nelaimės vietą atvyko po 50 minučių, turistė dar buvo gyva ir galėjo kalbėti su greitosios medicininės pagalbos specialistais.

Nepaisant 20 minučių trukusių reanimavimo pastangų, mergina įvykio vietoje mirė.

Vatarkos nacionalinio parko vyriausiasis prižiūrėtojas Michaelas Rawnsley liko prie britės kūno visą naktį, kol jis iš nelaimės vietos buvo paimtas.

Ekskursijai vadovavusi gidė Rebecca Gethen šį darbą dirbo vos šešias savaites. Gyvybę nusinešęs incidentas įvyko per ketvirtą jos savarankišką išvyką.
Karališkasis kanjonas, Australija

Ji prisimena, kad įvykus nelaimei šaukė: „Pagalba jau pakeliui, mieloji. Nesijaudink, aš tavęs nepaliksiu“.

„Tiesiogiai jos nukritimo nemačiau, tačiau aš aiškiai prisimenu, kaip jos rožinės ir baltos spalvų palaidinė dingsta iš akių, – sakė R. Gethen koroneriui. – Išgirdau riksmą ir man prireikė akimirkos suvokti, kas nutiko. Ji nieko nesakė, tik dejavo ir aimanavo. Ji žiūrėjo aukštyn į mane“.

Gidė prieš tai buvo apmokyta patyrusių kolegų, kaip nuleisti nacionalinio parko lankytojus vienu metru žemiau kanjono krašto. Tačiau K. Currie teigimu, vienas iš teismui rūpimų klausimų – ar gidė buvo deramai ir tinkamai apmokyta, ypač turint omenyje rodymą turistams, kaip nusileisti nuo uolos atbrailos.

Advokatas klausė gidės R. Gethren, kodėl ji leidosi savo kompanijos sudarytu maršrutu, nepaisant pačiame kanjone esančių įspėjimų.

„Aš nepagalvojau, – kūkčiojo gidė. – Aš tik norėjau viską, kas numatyta maršrute, atlikti gerai ir norėjau padaryti gerą darbą“.
Tragiškai žuvusi mergina

K. Currie teigimu, tokia pavojinga praktika išliko nepaisant to, kad 1996 metais ta pati uolos atbraila pareikalavo anglų turisto gyvybės. Jis taip pat pažymėjo, kad Parkų ir laukinės gamtos komisija jau seniai yra nurodžiusi visiems ekskursijų rengėjams nesiartinti prie kanjono krašto arčiau kaip per du metrus.

Z. Woolmer, Portsmuto universitete studijavusi žmogiškuosius išteklius, metams išvyko į Australiją – tai turėjo būti jos gyvenimo kelionė. Ji kelias dienas praleido Melburne, tada apsilankė Raudonajame centre. Iki nelaimės ji kelis mėnesius gyveno Sidnėjuje.

Mergina nusprendė kartu su „The Rock Tour Company“ leistis į trijų dienų ekskursiją po Vatarkos ir Uluru-Kata Tjutos nacionalinius parkus, net nenujausdama, kad tai bus paskutinė jos gyvenimo kelionė.

Merginos motina Dawn, praėjus dviem dienoms po incidento, socialiniame tinkle „Facebook“ rašė: „Labai sunkia širdimi mūsų šeima ir draugai pranešame, kad netekome savo brangiosios Zoe per jos taip mėgtą kelionę po Australiją. Šiuo sunkiu laiku mums trūksta žodžių“.

Zoe draugė Connie Patterson, su kuria mergina keliavo po Australiją, parašė: „Ilsėkis ramybėje, mano gražioji geriausia drauge Zoe Woolmer. Ilgiuosi tavęs tarsi išprotėjusi ir negaliu žodžiais išsakyti, kaip myliu tave ir mūsų kartu išgyventas puikias patirtis!“
Tragiškai žuvusi mergina

Po Z. Woolmer mirties pasirodė kitos nuotraukos, darytos per „The Rock Tour Company“ ekskursijas, kuriose turistai žaidžia su mirtimi ant Karališkojo kanjono – stovi prie pat krašto ar ant nedidelių uolų atbrailų 50 metrų aukštyje. Daugybė tokių nuotraukų puikavosi ir šios kompanijos „Facebook“ puslapyje, tačiau po Z. Woolmer mirties visos jos buvo pašalintos.

Adamas Cooperis, dirbęs minėtoje kelionių agentūroje ir išėjęs iš jos prieš pat Z. Woolmer tragišką žūtį, tuo metu leidiniui „Daily Mail Australia“ sakė, kad kanjono lankytojai reguliariai pozavo ant siauros, vos metro pločio, atbrailos toje pat vietoje, kur nukrito britė.

„Iš tikrųjų tai yra visai netoli krioklio, kur… gidai ragina žmones nusifotografuoti ant atbrailos, nors tai taip pavojinga – jeigu paslystum, kristum žemyn pusšimtį metrų“, – teigė jis.

„The Rock Tour Company“ vadovas Robas Cowanas teigia, kad tuo metu minėtas nuotraukas į kompanijos „Facebook“ puslapį įkėlė jos darbuotojai, įmonės vadovybė reguliariai jį patikrina.

„Kai vadovai mato, kad nuotraukoje užfiksuotas netinkamas elgesys, jie pašalina nuotrauką ir pasikalba su atsakingu gidu. Pas mus galioja „trys įspėjimai ir tu atleistas“ politika“, – teigė R. Cowanas ir pridūrė, kad du jų kompanijos kelionių gidai, užfiksuoti leidinio „Daily Mail Australia“ turimose nuotraukose, buvo atleisti arba paraginti palikti darbą.

Tiriant Z. Woolmer mirtį policija apklausė šešiolika kartu su ja nelaimės dieną keliavusių turistų.