Net nesusimąstome, kiek kasdien naudojamų dalykų yra kilę iš Egipto – štai 5 įdomūs faktai iš Egipto praeities, ir tiek pat faktų iš šiandieninio Egipto, leisiančių šią šalį pažinti dar artimiau.

1. Seniausia pasaulyje suknelė buvo sukurta Egipte prieš penkis tūkstantmečius.

2. Už laiko sistemą turime būti dėkingi egiptiečiams, kurie padalijo metus į 365 dienas ir 12 mėnesių, o parą į 24 valandas.

3. Bene mėgstamiausias lietuvių alkoholinis gėrimas taip pat kilęs iš faraonų šalies. Egiptiečiai pirmieji pasaulyje ėmė gaminti alų ir labai vertino šį gėrimą. Aludarių skulptūros naudotos netgi laidojant mirusius, kad pastariesiems nepitrūktų alaus ir anapus.

4. Pirmoji žinoma rašytinė taikos sutartis buvo pasirašyta dar faraonų laikais tarp Egipto faraono Ramzio II bei Hetitų imperijos valdovo Hatusilio III.

5. Pirmoji boulingo versija atsirado senovės Egipte. Vietiniai mėgo žaidimą su kamuolio bei kėglių pavidalo akmenimis.

6. Nobelio premiją yra gavę keturi egiptiečiai - taikos, chemijos bei literatūros srityse.

7. Tarptautinė Kairo knygų mugė viena didžiausių pasaulyje. Tai itin svarbus kultūros renginys, į šalies sostinę pritraukiantis du milijonus svečių.

8. “Kleopatros adata” – antikinis obeliskas, šiuo metus stovintis Niujorko Centriniame parke, per 131 metus patyrė daugiau žalos nuo didmiesčio taršos bei oro sąlygų nei tūkstantmečius stovėjęs Egipte.

9. Norintys kurti verslą Egipte užtruks vos savaitę – naujausios ekonominės reformos palankios verslui.

10. Egipte itin sausa. Vidutinis metinis kritulių kiekis Kaire – vos 2,5 cm. O apie 90 proc. Egipto ploto užima dykumos – Libijos (tai Sacharos dalis) bei Arabų.

Nuvertęs diktatorių ir pagaliau išsirinkęs naują valdžią, Egiptas, atrodo, grįžo į senas vėžes. Egipto kurortuose dirbantys lietuviai teigia nebepastebintys jokių didelių skirtumų tarp gyvenimo kurortuose iki revoliucijos ir po jos, tik gal prekeiviai labiau stengiasi įsiūlyti savo prekes – matyt, nori atsigriebti už prarastą laiką, kada prekyba buvo apmirusi.

Egipto turizmo skaičiai iškalbingi: kas aštuntas egiptietis dirba turizmo srityje, o šią šalį 2010 metais aplankė net 14,7 mln. užsienio svečių, kurie čia išleido apie 12,5 milijardo JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)