Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Miesto pavadinimas totonakų kalba reiškia „griaustinio vieta“. Manoma, kad toks buvęs ir totonakų griaustinio, žaibo ir lietaus dievo vardas.

Kulto pastatų statybos El Tachine prasidėjo I a. mūsų eroje, o savo klestėjimo laikotarpį miestas pasiekė vėlyvajame klasikiniame laikotarpyje, tarp 600–900 m. Ankstyvajame klasikiniame laikotarpyje matoma Teotihuakano įtaka miestui, o vėlyvajame – toltekų.

XIII a. prieš mūsų erą El Tachiną užkariavo ir sudegino čičimekai. Vėliau miestas atkurtas, tačiau didesnės statybos čia jau nebevyko. Galutinai El Tachinas apleistas XVI a. kai čia pasirodė ispanų konkistadorai.

1785 m. miestą, apaugusį džiuglėmis aplankė ir aprašė inžinierius Diego Ruiz. XIX a. El Tachiną aplankė Guillermo Dupaix, Alexander von Humboldt, Carlos Nebel. Kasinėjimo darbai pradėti XX a. vid.

Jų metu išsiaiškinta, kad kulto centras užima maždaug 1 kvadratinio kilometro plotą, tačiau dauguma kitų pastatų, kurie dar neatkasti, užima kur kas didesnį plotą. Mieste yra keletas laiptuotųjų piramidžių bei keli žaidimo kamuoliu stadionai.

Pagrindinis El Tachino objektas – Ničeso piramidė. Jos aukštis 18 m, sudaryta iš 6 laiptinių terasų. Nors ji savo dydžiu ir masyvumu gerokai nusileidžia kitoms Mezoamerikos piramidėms, tačiau jos ornamentinė architektūra sukuria iškilų vaizdą.

Į piramidės viršūnę veda 365 laiptai. Seniau viršūnėje buvo šventykla, bet dabar iš jos mažai kas likę. Nemažai miesto pastatų yra su ant sienų išraižytais reljefais, stovi keletas stelų.

Dėl savo architektūrinės ir istorinės reikšmės El Tachinas 1992 m. įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.