Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Egipto sveikatos ministras Adelis Adawy atskleidė šokiruojančią statistiką – apie 92 procentus ištekėjusių šalies moterų yra išgyvenusios genitalijų apipjaustymą. Amžiaus grupėje nuo 15 iki 49 metų atokiose vietovėse procentas yra dar aukštesnis. Ministro teigimu, daugumai mergaičių ši procedūra atliekama tarp devynerių ir dvylikos metų, rašo dailymail.co.uk.

Pasak „Egyptian Streets“, žiauri statistika buvo atskleista konferencijoje, skirtoje pernai metais vykusio Egipto demografinio ir sveikatos tyrimo rezultatams aptarti. Šalies sveikatos ministras Adelis Adawy sakė, kad iki 92 procentų santuokoje gyvenančių moterų turi apipjaustytas genitalijas.

Į šį skaičių patenka moterys nuo penkiolikos iki 49 metų, o atokiose kaimo vietovėse jis siekia net 95 procentus. Ministro teigimu, mergaitėms genitalijos apipjaustomos dažniausiai tarp devynių ir dvylikos metų, be to, mažiau nei trečdalį šių procedūrų atlieka gydytojai.

Nustatyta, kad 30 procentų ištekėjusių moterų mano, kad šis paprotys turi būti uždraustas, tačiau daugiau kaip pusė pritaria jam dėl religinių priežasčių.

Egipte moterų apipjaustymo rodiklis yra vienas aukščiausių pasaulyje. Nors 2008 metais ši procedūra buvo priskirta prie nusikalstamų, tačiau ir toliau ji išlieka labai paplitusia. Žmogaus teises ginanti organizacija „Equality Now“ šių metų pradžioje atskleidė, kad beveik kas ketvirta moterų apipjaustymą išgyvenusi dailiosios lyties atstovė yra iš šios šalies.

Šiemet Egipto gydytojas Raslanas Fadlas buvo pripažintas kaltu dėl žmogžudystės, kai moters genitalijų apipjaustymas baigėsi trylikos metų Sohair el-Batea mirtimi. Medikui buvo skirta daugiau nei dvejų metų kalėjimo bausmė. Šį nuosprendį paauglei atstovavę teisininkai apibūdino kaip „moterų triumfą“.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet Afrikoje genitalijų apipjaustymas gresia daugiau kaip trims milijonams mergaičių. Manoma, kad iš šiandien dvidešimt devyniose Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse gyvenančių mergaičių ir moterų 125 milijonai patyrė moterų apipjaustymą. Ši praktika dažniausiai taikoma vakariniuose, rytiniuose ir šiaurės rytiniuose Afrikos regionuose, taip pat kai kuriose Azijos ir Vidurio Rytų šalyse, taip pat tarp iš šių šalių atvykusių emigrantų.

Kas yra moterų genitalijų apipjaustymas?

Moterų genitalijų apipjaustymas – tai sąmoningas dalies išorinių moterų genitalijų pašalinimas. Pasaulio sveikatos organizacija priskiria prie to bet kurią procedūrą, kuri dėl ne medicininių priežasčių pažeidžia moters genitalijas.

Moterų genitalijų apipjaustymas dažniausiai atliekamas mergaitėms paauglystės metais, tačiau pasitaiko atvejų, kai jis atliekamas vaikystėje ar net kūdikystėje. Kai kuriose kultūrose tai vertinama kaip teisė pereiti į moterystę, tam tikra santuokos sąlyga. Kai kurie mano, kad neapipjaustytos genitalijos yra „nešvarios“. Taip pat vyrauja įsitikinimas, kad norint susilaukti kūdikio, būtina turėti apipjaustytas genitalijas, nors iš tikrųjų ši procedūra kartais gali baigtis nevaisingumu, taip pat ji padidina gimdymo komplikacijų riziką.
Labai dažnai šią žalojančią procedūrą atlieka jokio medicininio išsilavinimo neturinti moteris. Paprastai jokie anastetikai ar antiseptikai nenaudojami, apipjaustymas atliekamas naudojant peilius, žirkles, skalpelius, stiklo šukes ar skustuvų ašmenis. Procedūra neretai baigiasi stipriu nukraujavimu, o dėl to kylančios infekcijos moterį gali lydėti visą gyvenimą.

Manoma, kad kasmet genitalijų apipjaustymas atliekamas trims milijonams mergaičių visame pasaulyje. Vien Jungtinėje Karalystėje padaroma apie 23 tūkstančiai tokių procedūrų. Moterų genitalijų apipjaustymas ypač paplitęs kai kuriose Afrikos, Vidurio Rytų ir Azijos šalyse.