„Įsivaizduokite miestą, kuriame visko per daug, o kartu ir per mažai“, – būtent taip Dubajų apibūdina apgyvendinimo paslaugų ir pramogų kompanijos rinkodaros koordinatorė Eda Špiliauskaitė, jau kelerius metus gyvenanti ir dirbanti šiame pasakų mieste.

Pasitaikiusi proga ir Ramadanas

„Gyvendama Londone gavau darbo pasiūlymą Dubajuje. Ilgai nesvarsčiusi sutikau. Norėčiau visą „kaltę" suversti darbui, bet prisimenu, kaip darganotas ir pilkas mano mylimo Londono oras spirte spyrė keliauti”, – mergina pasakojo apie priimtą sprendimą išvykti. Ji sakosi iškart pasinėrus į darbą ir abejoja, ar išvis bepatyrė adaptacinį laikotarpį.

Paklausta apie sunkumus vos atvykus, mergina poetiškai išsisuko: „Atkeliavau Ramadano metu. Teko pasninkauti. Pabrėžiu – teko. Gerai, kad tuo metu pati to nesuvokiau, žmonės aplink mane irgi nevalgė!”.

Pasiūla ir laikinumas

„Dubajaus prabanga sukasi apie ir žingsniuoja koja kojon su klubiniu ir gurmaniškuoju gyvenimo būdu. Kasmet atidaroma ir uždaroma daugybė naujų vietų. Sakykime, jog išranki tauta diktuoja savo tendencijas, o poreikiai čia – viskas”, – pasakoja Eda Špiliauskaitė.

Tam tikri klubų vardai viešpatauja tam tikromis savaitės dienomis. Įžvalgusis Dubajus sukolekcionavo daugumą žinomiausių klubų pasaulyje ir itin rūpinasi įvairove. Beveik kiekvienas klubas gali pasiūlyti akrobatų, šokėjų pasirodymus. Taip pat garsiais tapusius disžokėjus, žinomus pasaulyje atlikėjus, būtent tai, apie ką klientai svajoja.

„Nesu tikra, kiek tiksliai yra įvairių restoranų ir kavinių Dubajuje, bet manau, pakaktų, kad žmonės galėtų visus metus, ar net ilgiau, kasdien valgyti skirtingoje vietoje. Negana to, kaip ir minėjau, kasmet atidaromos vis naujos vietos”, – apie restoranų gausą Dubajuje pasakoja pašnekovė.

Dubajus ilgą laiką buvo mėgiamas užsienio žvaigždžių. Šiemet net keli stambaus biudžeto filmai filmuojami Abu Dhabyje. „Nėra neįprasta, kad atėjus į prabangų restoraną, šalimais už gretimo staliuko sėdi Will Smith su šeima ir vakarieniauja, tačiau, tai vis dar nėra kasdienybė”, – kalba mergina.

Ką daryti Dubajuje

„Tiems, kurie planuoja apsigyventi Dubajuje, visų pirma patarčiau apsilankyti čia vasarą. Prasčiausias metų laikas – geriausias būdas pasverti „už“ ir „prieš“ ir suprasti, kaip „labai nori”. Kalbant rimtai, reikėtų gerai apsvarstyti priežastis, traukiančias keliauti į Dubajų”, – mergina pasakoja apie svarbiausią apsisprendimui dalyką – priežastis išvykti gyventi į Dubajų.
„Keliautojams patarčiau pasiskaityti „galima/ negalima/ reikia/ būtina Dubajuje” vadovus, galbūt paieškoti platesnės informacijos internete, angliškai, apie manieras ir papročius. Kai bandau įsivaizduoti patį netinkamiausią elgesį Dubajuje… Veikiausiai tai būtų intoksikuotam (vartojusiam alkoholio) vyrui, važiuoti metro moterų skyriuje, valgant kiaulieną, ir bandant pasidalinti ja su vietiniu pareigūnu”, – mergina šmaikštauja apie griežtas vidaus taisykles.
Iš tiesų, Dubajaus metro turi skyrius, kuriuose leidžiama važiuoti tik moterims su vaikais. Jų būna regular (įprastos) klasės ir golden (auksinės) klasės, pastarieji yra šiek tiek brangesni. Metro stotyje negalima nei gerti, nei valgyti, negalima net kramtyti kramtomos gumos. Alkoholiniai gėrimai Dubajuje – daugiausia viešbučiuose, restoranuose ir klubuose, tačiau jų neišsinešite į lauką, gėrimas viešoje vietoje griežtai draudžiamas. Tokių gėrimų įprastose parduotuvėse, esančiose centre, rasite retai, dažniau – esančiose už jo ribų.

Įžymybės

Miesto įžymybės šaukte šaukiasi žiūrovų. Aukščiausias pastatas „Burj Khalifa” (500m.) ir šalimais esantis fontanas, bei „Dubai Mall” prekybos centras, „Burj Al Arab” viešbutis, įvertintas net septyniomis žvaigždutėmis, „The Palm” dirbtinai supilta sala, dar vadinama aštuntuoju pasaulio stebuklu bei „Jumeirah” paplūdimys – visa tai galima aplankyti per vieną dieną. Likusį laiką pašnekovė pataria paskirti tiesiog pailsiui ir pramogoms. Drąsesniems – išbandyti „Skydive Dubai” ir vandens sportus.

Turistinėse kelionėse paprastai siūloma nemažai ekskursijų po Dubajų ir aplinkines vietoves. Kelios jų yra tikrai vertos dėmesio, kaip kad, dykumos safaris ar iškyla plaukiant arabišku laivu.
„Nepaprastai įdomi ekskursija gali laukti tų, kurie norės aplankyti šešis emyratus iš septynių ir tai - per vieną dieną. Tai turbūt bene aktyviausia ir turiningiausia ekskursija, kuri yra siūloma turistams. Po ultramodernaus Dubajaus, važiuoti per Šardžą – JAE kultūros sostinę, keliauti į šeicho Adžmano rūmus, kuriame yra vaškinių figūrų muziejus, o ekskursiją baigti Fudžeiroje – ant Indijos vandenyno kranto“, – apie populiarą ekskursiją Dubajuje pasakoja „NOVATURO“ rinkodaros vadovė Ieva Dorelaitienė.
„Turint gerus draugus ar pažįstamus, gyvenančius mieste ir kurie žino, kaip gerai praleisti laiką - Dubajus yra kaip smėlio dėžė vaikui. Geriausias dalykas, kad čia yra visko, ko tik širdis geidžia. Mano įsimintiniausias „pirmas kartas” Dubajuje buvo, kai naktį su draugais važiavau į dykumą stebėti meteoritų lietaus. Jei turėsite progą – būtinai išbandykite”, – antrina Eda Špiliauskaitė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)