Kai žinai, kad kiekvieną nepavykusią nuotrauką gali čia ir dabar ištrinti ir tuoj pat padaryti naują, rodos, nebeliko laiko nusitaikyti, 10 kartų pamatuoti ir tada kiek drebančiu pirštu spausti mygtuką. Nuotraukoms tapus greito vartojimo kultūros dalimi, neišvengiamai krenta ir jų kokybės lygis. Iš klaidų mokomasi, todėl „Canon“ specialistai pateikia „TOP 10“ didžiausių fotografijos klaidų.

10. Objektų nuotraukos.

Fotografuoti gražius daiktus, interjerus, kraštovaizdžius tikrai nėra kažkokia didelė klaida. Tačiau vėliau, ypač kelionines nuotraukas, visada smagiau žiūrėti, kai jose matyti ir žmonės.

Įspūdingi kanjonai Amerikoje atrodys visai kitaip, kai juose, nors ir iš toli mojuos jūsų kelionės draugas – tai leis suvokti perspektyvą, suteiks nuotraukai asmeniškumo.

9. Kodėl nuotraukose nėra manęs?

Jei mėgstate likti už kadro, galbūt jums tokia problema nepasirodys aktuali, tačiau pripažinkime, kad peržiūrint nuotraukas visada smagu jose matyti ir save. Prašykite pašalinių žmonių fiksuoti akimirkas, naudokite fotoaparato stovą ir laikmatį.

8. Turiu brangų fotoaparatą, tai ir nuotraukos bus geros.

Kokybišku ir brangesniu fotoaparatu išties galima padaryti gražias nuotraukas, tačiau galiausiai vis tiek viskas priklauso nuo fotografo – kompozicija, tinkamų nustatymų parinkimas. Joks pasaulio fotoaparatas (na, bent jau kol kas) pats jų neparinks ir nesukurs įsimenančio kadro.

7. Tobulo kadro paieškos.

Sakoma, kad tobulumui ribų nėra. Tačiau kartais per daug atkakliai ieškant to tobulo kadro, išeina visai atvirkščiai. Susierzinama, pavargstama, o tinkama akimirka būna praleista. Jei manote, kad susiklostė visos aplinkybės „pagauti“ tobulą kadrą, bet niekaip jo neužfiksuojate, gal ir neverta tiek daug vargti, ypač švenčių metu?

6. Perdėtas redagavimo programų naudojimas.

Jei nuotrauką redaguoja ne profesionalai, dažniausiai matyti, kad ji buvo patobulinta. Be to, redagavimo amžiuje vis labiau vertinamos natūralios nuotraukos. Prieš tobulindami nuotrauką pagalvokite, ar ją tikrai verta redaguoti.

5. Pasaulio matymas per fotoaparatą.

Fotografuoti įsimintas akimirkas yra smagu, tačiau kam persistengti ir praleisti visas šventes anapus fotoaparato? Peržiūrėti nuotraukas po švenčių bus smagu, tačiau pagalvokite, ar neatrodys taip, kad tose šventėse išvis nebuvote.

4. Visada vienodas kampas.

Tai reiškia, kad labai dažnai fotografuojama iš patogiausios pozicijos t.y. akių lygio. Nustebsite, kiek įdomių dalykų vyksta aplinkoje. Norint išvengti vienodų ir ne visada pavykusių kadrų, verta išbandyti įvairius kampus – pritūpti, atsigulti, pasistiebti. „Akių lygio“ klaida dažniausiai daroma fotografuojant vaikus.

3. Fotografuoju bet ką.

Kai nuotraukų galima pridaryti kiek širdis geidžia, pasitaiko, kad daugumoje iš jų nėra jokio konkretaus objekto, tik vaizdų kratinys. Tuomet lieka neaišku, ką norėta įamžinti. Taip dažniausiai nutinka fotografuojant didesnes scenas.

Pabandykite apsispręsti, ką norite matyti nuotraukoje, prieikite arčiau bei susikoncentruokite į pasirinktą objektą ar žmogų.

2. Blykstę naudoju kur patinka ir kaip patinka.

Fotografavimas, esant prastam apšvietimui yra gana sudėtingas procesas. Kad nuotraukose matytųsi fiksuojami objektai, pasirenkamas dirbtinis apšvietimas arba blykstė. Tačiau dėl jos nuotraukos gali atrodyti nenatūralios, kadruose gali išryškėti tos detalės, kurių visai nenorėjote pabrėžti, nuotraukos gali per daug apsišviesti, jei fiksuojami objektai turi atspindintį paviršių.

Fotografuojant tolimus objektus blykstės naudoti nereikėtų, nes jei fotoaparatas yra paprastas kompaktinis, ji paprasčiausiai neapšvies didelio atstumo, o fotografuojamas objektas liks šešėlyje. Taigi geriausia prieš fiksuojant kadrą pasibandyti, ar reikalinga blykstė ir, ar ji suteikia nuotraukai kokių nors privalumų.

1. Stok čia ir nusišypsok.

Ne visi žmonės mėgsta pozuoti ir šypsotis, kai jiems liepiama. Jie jaučiasi susikaustę ir nenatūralūs. Ypač tai galioja vaikams, kuriems nuolatiniai tėvų paliepimai gali greitai pabosti.

Ką daryti? Pabandykite „gaudyti“ žmones veiksme – besišypsančius, besikalbančius, jei tai turistinė kelionė – tyrinėjančius lankytiną objektą.

Tikimės, kad „Canon“ patarimai jums pravers fiksuojant šių metų šventines akimirkas ir padės laimėti tebevykstantį „Canon“ ir Delfi.lt konkursą „Mano namai kvepia Kalėdomis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)