Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Internetinio kelionių puslapio „Hopper“, kuris naudojasi begale duomenų, kad numatytų kelionės lėktuvu kainą, komanda pastebėjo, jog dauguma keleivių medžioja pigius skrydžius apie porą savaičių, nes tikisi surasti „stebuklingą kainą“, kuri atitiktų jų lūkesčius dėl šios kelionės kainos.

Paprastai baigiantis dviem savaitėms, kelionių lėktuvu kaina pakyla vidutiniškai penkiais procentais. O kartais ji būna net gi žymiai didesnė.

Tad kiek vėliau buvo nuspręsta atlikti apklausą, idant būtų išsiaiškinta, kokie yra klientų lūkesčiai apie kelionės lėktuvu kainą. Paaiškėjo, kad dauguma klientų visiškai neįsivaizduoja, kiek jie turėtų už tai mokėti, matyt todėl pigių skrydžių paieška paprastai būna ganėtinai erzinantis procesas.

Naudojantis „Google“ klientų apklausos priemone išsiklausinėta 7214 respondentų iš keturių JAV regionų (Šiaurės rytų, Pietų, Vidurio vakarų ir Vakarų), kiek jie tikisi sumokėti už kelionę pirmyn atgal lėktuvu į devynias vietas: Niujorką, Las Vegasą, Floridą, Kaliforniją, Karibus, Meksiką, Havajus, Europą ir Aziją. Respondentai pasirinko vieną iš penkių kiekvienos kelionės kainų variantų.

Štai kokių stebinančių rezultatų sulaukė apklausos sudarytojai:

• Tipinis vartotojas klaidingai įvertina kelionių pirmyn atgal kainą daugiau nei $200 (183 eur) - tai beveik 50 procentų daugiau arba mažiau tikros jų kainos.

• Vidutiniškai kelionė į Meksiką ir Karibus yra beveik 30 procentų brangesnė už vartotojų lūkesčius, o kelionė į Kaliforniją ir Havajus yra maždaug 10 procentų pigesnė nei tikisi vartotojai.

• Vartotojai iš Šiaurės rytų regiono kelionės kainas vertino tiksliausiai, o respondentai iš Vakarų regiono buvo itin netikslūs.

• Spėjimai apie skrydžius į populiarias vietas buvo šiek tiek tikslesni

Amerikiečių surinkti duomenys aktualus ir mums, kadangi, nepaisant išimčių, čia kalbama apie tarpžemyninius skrydžius (rezultatai, susiję su amerikiečių skrydžiais po JAV atlikusiųjų apklausą beveik nenustebino). O dauguma jiems įprastų skrydžių paieškos sistemų naudojamės ir mes.