Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Apsilankę čia, nustebsite sužinoję, kad šis jaukus miestelis - taip pat ir didžiulis regiono pramonės centras. Čia veikia medienos apdirbimo, spalvotosios metalurgijos (švino, cinko, vario lydymas), tekstilės ir trikotažo, maisto, taip pat tabako pramonė.

Pastaruoju metu, keliautojams pamažu atrandant Banską Štiavnicą, miestas išgarsėjo ne tik kaip regioninis, tačiau ir kaip visos Slovakijos turistinis centras. Čia yra ne tik žavus, į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas senamiestis bei šimtmečius skaičiuojanti kalvarija (kryžiaus kelias), tačiau ir kalnakasybos muziejus bei gana įspūdingas botanikos sodas.

Taip pat mieste veikia miškų ūkio akademija, įkurta 1763 m. (buvusi Kasybos akademija). Tai - pirmoji pasaulyje techninės pakraipos aukštoji mokykla, garsėjanti ne tik savo ilgaamžėmis tradicijos, tačiau ir aukštais pasiekimais tiek akademinėje, tiek mokslinėje veikloje. Vertinga turistine atrakcija miestą padaro ir tai, kad Banska Štiavnicos apylinkėse trykšta mineralinės versmės.

Taip pat pats miestas žymus savo architektūros paveldu. Čia yra XIII amžiaus pradžioje pastatyta pilis su bažnyčia (1497–1515 m. perstatyta vėlyvosios gotikos stiliumi) bei 1571 m. pastatyta naujoji pilis, XV–XVI a. vėlyvosios gotikos bažnyčios (Šv. Kotrynos ir Švč. Mergelės Marijos Dievo Motinos), jau minėtas barokinis kalvarijų ansamblis (datuojamas 1751 metais, o jo architektas - F. Pergeris), 1748 m. Švč. Trejybės paminklas (skulptorius D. Stanetti), 1892 m. neorenesansinis Kasybos akademijos pastatas.