Vienintelis Europoje Etnokosmologijos muziejus neabejotinai patenka į trejetuką. Per muziejuje esantį teleskopą galite žvilgterėti į Visatos platybes, susipažinti su kosmoso atspindžiais kultūroje, paliesti meteoritą, edukaciniame akmenų rate susipažinti su Saule ir Saulės sistema.

Šalia Etnokosmologijos muziejaus stovi Molėtų astronomijos observatorija, kurioje lankytojai supažindinami su astronomo profesija, prietaisais, astronomijos mokslo raida, dangaus objektų įvairove ir t.t. Į visas programas ir ekskursijas būtina registruotis internetu ar telefonu.

Anykščiuose, tarsi savotiška atsvara Velnių muziejui Kaune, įsikūręs Angelų muziejus. Muziejaus kolekcijos pagrindu tapo daugiau nei šimtas mecenatės, išeivės Beatričės Kleizaitės–Vasaris surinktų angelų. Angelų skulptūras, tapybos ir grafikos darbus muziejui dovanoja ir kiti menininkai, tad kolekcija nuolat pildoma.

Aukštaitijos nacionalinio parko širdyje įsikūręs Stripeikių senovės bitininkystės muziejus. Broniaus Kazlo prieš tris dešimtmečius įkurtame muziejuje galima išvysti senovinių avilių, bitininkystės įrankių, sužinoti apie bičių produktus ir jų naudą, išgirsti bitininkystės istoriją Lietuvoje. Muziejaus eksponatų galima rasti trijuose senoviniuose pastatuose, tiek ir lauke.

Kulinarinis paveldas ir nakvynė

Keliaudami po Rytų Aukštaitiją nepamirškite, kad šioje Lietuvos dalyje galima susipažinti ir su kulinariniu regiono paveldu, todėl planuodami pietauti ar vakarieniauti pasinaudokite proga ir užsukite į tokią maitinimo įstaigą, kuri pažymėta specialiu „Culinary Heritage Europe“ ženklu.

Ne paslaptis, kad lietuviams patinka sočiai pavalgyti, o tradicinė Rytų Aukštaitijos virtuvė yra paprasta, patiekalai priklauso nuo sezono. Stalas čia neįsivaizduojamas be ruginės duonos, varškės, sviesto, sūrio, grietinės, mėsos ir žvėrienos. Mėgstamiausi rytų aukštaičių patiekalai – pieniškos miltinių kukulaičių sriubos, virtiniai, blynai su įvairiais padažais, grybai. Bulvės, nors ir paplito XVIII amžiuje, dabar taip pat užima svarbią vietą ant stalo. Na, o desertui – miško uogų arba Strigailiškėse kepto šakočio. Viskas užsigeriama naminiu medumi ar alumi.

Galiausiai, aplankius daugybę įdomių objektų, pasimėgavus ramybe gamtoje, paplaukiojus baidarėmis, paragavus tradicinių patiekalų belieka padėti galvą ant minkštos pagalvės ir kietai užmigti. Jei nusprendėte stovyklauti, tą darykite tik specialiai įrengtose vietose. Gražiausios stovyklavietės ir kempingai įsikūrę prie Žeimenio, Dringio, Asalnų, Almajo, Pakaso, Lūšių, Ūsių ežerų.

Jei jūsų prioritetas – patogumas, tuomet galite rinktis vieną iš Rytų Aukštaitijos miestelių (Ignalina, Utena, Molėtai, Anykščiai, Visaginas, Zarasai ir t.t.) ir apsistoti ten esančiuose viešbučiuose. Kainos gali svyruoti nuo 40 iki 100 EUR, priklausomai nuo metų laiko ir vietos.

Trečioji galimybė – tai kaimo turizmo sodybos, kurių regione tikrai netrūksta. Nuo paprastų, su pirtimi ant ežero kranto kranto, baseinu, žaidimų aikštelėmis, kitomis pramogomi iki įspūdingų istorinių dvarų, prikeltų naujam gyvenimui.