Ir, atrodo, tik nesenai tai išsigydžiau. Nors gal greičiau vieną priklausomybę pakeičiau kita. Apie tą kitą kiek vėliau.

Gal anaiptol – nėra čia kuo gydytis. Užrašinės – gražu, pildyti jas protingomis ar tiesiog jau bedingstančioms iš galvos mintims, dešimtmečio ir kitos dienos planais, citatomis ir kasmet besikartojančiais pažadais – vis dėlto į naudą.

Nes gal tokia jau moteriška prigimtis – viską sudėlioti, suklasifikuoti, surūšiuoti, paskirstyti. Net jei tai tik žodžiai – svorio jie įgauna, jei išrašyti ant kvepiančio popieriaus, puslapių, papuoštų dailiais viršeliais.

Tik va tikra pragaištis, jei žodžiais puslapiuose nori sutvarkyti kiekvieną gyvenimišką aspektą. Tada rankinėje nugula darbo knyga, užrašinė žymėtis asmeninius iššūkius, dar kas nors įkvepiančioms idėjoms ir dar viena dienoraščiui. Na ir dar kokia – be tikslo, bet labai graži. O juk negulės ji tokia daili ir nenaudojama.

Čia taip panašiai buvo man. Vienu metu pildomoms ir dar nė žodžiu nepažymėtoms užrašinėms teko skirti visą didelį darbo stalo stalčių. Ir be užrašinės – nė žingsnio. Kaip ir joks darbas, svajonė, susitarimas be pažymėjimo kur ant popieriaus nebuvo vykdomas.

Smarki priklausomybė.

Bet tą chaosą galvoje kažkaip gi reikia sutvarkyti. Nes popieriun nenugulę planai ar grandiozinės idėjos neužleidžia vietos šviežioms mintims. O ir šiaip, sako, parašytas žodis turi galios – pažadas greičiau išsipildyti, planai realizuotis. Iškelti klausimai, dienoraštin sumesti skauduliai – suteikti atsakymus.

Tik dėl tos užrašinės, nerealiai gražiai nudailintais viršeliais, už kuriuos suplojai gal ir kelias dešimtis eurų, kai labai reikia, nėra. Ypatingai toms genialioms mintims prieš miegą, kai traukt iš stalčiaus popierių ir tušinuką nebėr jėgų. Ar visokiems smulkiems įsipareigojimams susižymėti, kuriuos gi šiaip garantuotai pamirši.

Sakiau, išsigydžiau. Na, tiesa ta, namų lentynose vis dar vien kita sau guli (čia tos, įsigytos iš seno, ir kurių kuo nors neužpildyti buvo tiesiog per gaila). Visos mintys nuo šiol keliauja į telefoną. Nesigėdiju nė kiek – be išmaniojo prietaiso išgyvent išgyvenčiau net ne dieną, o kokią visą savaitę. Na bet labai nekokybiškai.

Į tą aparatą sutalpinau viską, ką tik įmanoma įtraukti į paprastos užrašų knygutės puslapius. Šios dienos ir bent artimiausių metų pažadus, dovanų sąrašus artimiausiems kelioms Kalėdoms į priekį, geriausias citatas, receptus (kiek per sudėtingus, kurių greičiausiai niekada neprisiruošiu išbandyti), ten suarchyvuoti ir visi pirmieji Augusto kartai, sudėliotos skolos – kam aš ar kas man, ir dar svajonės papunkčiui, kaip atrodys mano svajonių namai.

Žodžiu, ten viskas, ką tik begalima užrašyti. Ir va čia sąrašiukas tų app’sų favoritų, kurie atstoja geriausias ir dailiausias užrašų knygutes.

„Evernote“ – užrašinė numero uno. Labai patogi idėjoms, darbams ir planams ar net dienoraščiams. Susikuri aplanką, į kurį krauni visokio tipo užrašus – įprastus su klaviatūra, rašytus ant ekrano ranka, nuotraukas, video ar visokius .doc ir .pdf. Arba, kaip pas mane, sąrašus „Ką dovanoti“, „Planai artimiausiems 5 metams“ ar „Kada nors nusipirksiu“. Man nebepamainoma! Ir na ir kas, kad puslapiuose trūksta ranka dailintų iliustracijų.

Užrašinė-kalendorius – privalomas reikalas, net jei tu jokių rimtesnių santykių su darbo sutartimis kolkas neturi. Aišku, ir čia, patogiausia alternatyva didžiulėms užrašinėms – išmanioji jų versija. Nes kartais atostogų ritmas trunka tris mėnesius, bet va bac savaitė kita su krūva įsipareigojimų nurodytu laiku.

Kalendorius į „Android“ esu išbandžiusi kone visus žymiausius, bet prilipo man vienintelis – „Cal“. Tinkantis labiau tiems, kuriems nereikia preciziškai planuotis kasdienos, o tik trumpai pasižymėti kas/kada/su kuo. Ir, kas svarbu, kalendorius – labai gražus! Kiekviename lange po naują iliustraciją, kurių norimas temas pasirenki pats. Įkvepia!

„Any do“ tinka visokiems pažadams „padarysiu šiandien“ ar „būtinai būtinai – kadanors“. Susidedi sąrašiukus, parenki jiems aplankus ir, kas geriausia, tau kasdien primins, kiek varnelių liko išbraukti iki vakaro!

„Wunderlist“ visokiems to do sąrašams naudojau iki tada, kai neturėjau „Any do“, bet dabar šita programėlė pasitarnauja vieninteliam tikslui – pirkiniams. Neinu apsipirkinėti aklai, o ko trūksta pasižymiu čia – parduotuvėje atsiverčiu, sudėlioju varneles ir kaipmat pamirštu. Čia surašyta viskas pagal kategorijas – pirkti per artimiausią apsipirkimą ar kiek rimtesnių pirkinių, kuriems panešti reikalingas vyras (arba vyrai iš „Barboros“) sąrašas.

Pabandyk! Arba pasidalink ta užrašine, apie kurią dar nežinau.