Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Taigi, kokių priemonių reikėtų imtis, kad išgyventumėte pasaulio atradimo džiaugsmą maksimaliai?

1. Nelyginkite

Nesvarbu, keliaujate dažnai ar retkarčiais, ko gero, pastebėjote, kad dažnai kyla noras palyginti dabartinę situaciją su buvusia anksčiau. Todėl Nicoje vaikštinėdami Promenade des Anglais žvyruotais takais imate ilgėtis Santorini salos juodo smėlio paplūdimių.

Staiga suvokiate, kad Pukete ragauti makaronai buvo kur kas skanesni nei Tajų patiekalas, kurį užsisakėte Camden turguje Londone. Pastebite, kad taksi vairuotojas, kuris šeštą valandą ryto jus veža po siautulingos nakties Berlyne, nebuvo toks draugiškas, kaip iš Lisabonos oro uosto jus vežęs taksi vairuotojas.

Nors prisiminimai gali būti visai smagūs, tačiau riba tarp šiltos nostalgijos ir netikėto, ryškaus nepasitenkinimo yra gana siaura. Lyginimas atitraukia jus nuo dabarties ir priverčia jus būti nepatenkintu tuo, ką matote prieš save.

Negrįžkite mintimis į praeitį ir priimkite kiekvieną situaciją taip, kaip ją matote.

2. Paslėpkite techniką

Atitraukite žvilgsnį nuo bet kokio jūsų dėmesį kaustančio prietaiso ir apsidairykite. Fiksuokite ką matote: vos pastebima geltona dėmelė ant gėlėtos staltiesės, ant kurios stovi jūsų stiklinė, autobuso stotelėje besibučiuojanti paauglių pora, paukščiai, lesantys duonos trupinius nuo šaligatvio. Neįmanoma pastebėti jus supančių detalių, jei esate įnikęs į ekrano turinį.

Paslėpkite savo prietaisus ir stebėkite jus supantį judėjimą bei ramybę.

3. Patenkinkite savo smalsumą

Praeinate pro rožinį grafiti ant sienos ir norite jį apžiūrėti. Tad sustokite ir tai padarykite. Jūsų vidinis balsas siūlo jums paragauti romo kokteilio, nors mėgstate degtinę. Tai ir užsisakykite jį.

Besibaigiant paplūdimio dviračiu takui kyla noras sužinoti, kas yra už tolumoje esančios uolos – išsiaiškinkite.

Jei norite mėgautis kelione, suteikite sau laisvę daryti tai, kas tą akimirką atrodo teisingiausia. Jei smalsumas verčia jus išbandyti kažką naujo – taip ir padarykite.

4. Neturėkite išankstinio nusistatymo

Svarbiausias dalykas, padėsiantis mėgautis kelione – neturėkite išankstinio nusistatymo dėl nieko, su kuo susidursite kelionėje. Jei Laose norėjote paragauti skėrių, tačiau praleidote jus ten turėjusį nuvežti autobusą, tačiau nusprendžiate 40 minučių eiti pėsčiomis iki restorano arba nusprendžiate ketvirtą valandą ryto pasivaikščioti, kad pamatytumėte saulėtekį - leidžiate sau pasimėgauti naujomis patirtimis.

Jei nuolat praleidžiate galimybes arba atsisakote idėjų dėl tvirtų įsitikinimų, baimių ar nepagrįstos savo nuomonės, pražiopsosite tiesiai priešais jus esantį jaudulį ir galimybę sužinoti kažką naujo.

5. Klausykitės jus supančių garsų

Nusiimkite ausines, nutraukite pokalbį ir paklausykite. Paklausykite kaip sulūžusi plastikinė metro sėdynė daužosi į metalinę jo sieną vos tik šis pajuda arba ima greičiau važiuoti. Ar girdite kaip ataidi akustine gitara gatvės muzikantų grojama melodija? Klausykite nenutrūkstamo gatvės prekeivių keliamo triukšmo prie Eifelio bokšto, išgirskite kaip parke girgžda žvyras, kai per jį kas nors bėga. Įsiklausykite, kaip vandenynas skalauja krantą, išgirskite perforatoriaus gausmą statybose kitoje gatvės pusėje, klausykitės dialogo nuotrupų, pasigirstančių parduotuvėje.

Jei susikursite įprotį įsiklausyti į jus supančius garsus, suvoksite savo aplinką taip, kad niekada nieko nepražiopsosite.

6. Žiūrėkite į viską, kas jus supa, kaip į galimybę mokytis

Kai koją sutraukia mėšlungis, nes jūsų vieta traukinyje į Ciurichą buvo priešais nuolat atsidarančias tualeto duris, kai jūsų nardymo ekskursija, skirta pamatyti ryklius prie Keiptauno krantų, virsta siaubinga kova su jūros liga, kai jūsų žavingas pasivaikščiojimas po Dubrovniką virsta bėgimu paskui pavogtą piniginę – ko gero tą akimirką, norėtumėte būti kitoje vietoje.

Tačiau susitaikykite su šia akimirka. Išsiaiškinkite, kaip pataisyti esamą situaciją ir imkitės būtinų žingsnių. Priimkite realybę, su kuria susidūrėte, kad galėtumėte pasimokyti iš savo patirties arba bent jau pasistenkite atsiminti smulkmenas istorijai, kurią papasakosite draugams.

7. Pamirškite būtinų padaryti darbų sąrašą

Ką gi, jums vis dar reikia užsisakyti traukinio bilietus, atsakyti į seną geriausio draugo elektroninį laišką, išsiskalbti apatinius drabužius, išsiųsti atvirutes visai didelei šeimynai, nupirkti dėžutę vietinės ekologiškos arbatos mamai. Pamirškite tai. Suvokite, kokius reikalus turite sutvarkyti, minutę apie tai pagalvokite ir pamirškite. Jei jūsų mintis užvaldys užduočių sąrašas, galite praleisti paskutinę koncerto dainą arba neišgirsite mielo australo jums užduodamo klausimo

8. Būkite spontaniškas

Jei norite pasimėgauti savo kelione, palikite joje vietos spontaniškumui. Jei visada laikysitės griežto plano, pražiopsosite visą malonumą. Jei vidinis balsas jums siūlo nors trumpam atitolti nuo nusibrėžto maršruto, taip ir padarykite.

Pasikalbėkite su šalia jūsų parke sėdinčia moterimi, pasakykite komplimentą jūsų gidui, grįžkite į viešbutį siauromis šalutinėmis gatvelėmis, o ne pagrindine gatve, šokite, kai girdite muziką, eikite pasimaudyti vandenyne naktį.

Dažniausiai geriausios kelionės akimirkos būna tos, kai jūs patenkinate netikėtai kilusią užgaidą.