1. Atvykus į kalnus pačią pirmą atostogų dieną siūloma praleisti įsibėgėjimo tempu – lengvai apšilti, nesirinkti pačių sudėtingiausių slidinėjimo trasų. Verčiau ją skirti susipažinti su aplinka, pasivaikščioti, pamažu didinti fizinį krūvį, ypač jei namuose aktyviai nesportavote ar sportavote nedaug. Aklimatizavusis jau galima imtis aktyvios veiklos.

2. Aktyviai judant ima spausti ir trinti net ir patogiausi batai. Pritrinti kulnai, atsiradusios pūslės, vėliau netgi žaizdos atima bet kokį norą aktyviai leisti laiką. Todėl į sportišką kelionę nesirinkite ką tik nusipirktų batų. Patariama su batais, su kuriais rengiatės daug judėti, būti nuėjus bent 20 kilometrų - taip jau žinosite, kur jie spaudžia, ir juos pranešiosite.

3. Labai svarbios ir kojinės. Megztos vilnonės kojinės nėra pats geriausias pasirinkimas. Reikia atkreipti dėmesį, kaip jos pasiūtos, ar siūlės (ypač prie pirštų) ne per kietos, netrins, įvertinti, ar jos nėra per didelės: jei kulno zona guls ant pėdos ne toje vietoje, kur numatyta, tada neatliks funkcijos.

4. Tačiau toks poilsis neatsiejamas nuo įvairiausių netikėtų pojūčių, neplanuotų griuvimų, traumų. Daugiau pasportavus ima mausti visą kūną, tokį raumenų nuovargį puikiai gydo poilsis, karšta vonia, pirtis, masažas.

Rimtesnėms traumoms, pavyzdžiui, kojų sąnarių raiščių patempimo sukeltam skausmui mažinti reikia vadovautis taisykle RICE:

R – poilsis (angl. rest)
I – imobilizacija - pažeistą vietą sutvirtinti ir neleisti jai judėti;
C – šaltis (angl. cold) - dažniausiai susižalojame galūnes per sąnarius, todėl tikslinga ant jų dar trasoje uždėti sniego, vėliau ir namuose naudoti šaltus kompresus;
E – pakėlimas (angl. elevation) - kad greičiau praeitų patinimas, tikslinga pažeistą kūno dalį šiek tiek pakelti (pavyzdžiui, po koja pakišti keletą pagalvių).
Slidinėjimas

5. Su savimi naudinga turėti vaistų nuo skausmo ir uždegimo. Kartais traumos būna labai sunkios – raiščių plyšimas, kaulų lūžiai, stiprūs sutrenkimai. Tokiu atveju pirmoji pagalba tokia pati – vaistai nuo skausmo ir uždegimo, tačiau būtina nedelsiant kreiptis į vietos ligoninę.

6. Atkreipkite dėmesį į kepurę: dėvėkite tokią, kuri uždengia kaktą, o akis nuo skaisčios kalnų saulės būtinai slėpkite po specialiais akiniais.

7. Veido odą vakare patepkite drėkinamuoju kremu ( jo sudėtyje yra vandens). Tačiau rytą, einant į šaltą orą, drėkinamojo kremo venkite – jo sudėtyje esantis vanduo tiesiog užšals ant jūsų odos. Todėl reikia rinktis būtent šaltyje leisti laiką pritaikytą kremą. Nepamirškite, jog šaltoje aplinkoje aktyviai judant veido odą garina ne tik šaltas oras, bet ir vėjas bei saulė.

8. Viena jautriausių veido vietų – lūpos. Būtinai patepkite jas vazelinu, kad apsaugotumėte jautrią ir ploną odą nuo šalčio poveikio. Tinkamos tos kosmetinės priemonės, kurios yra hipoalerginės (t.y. be alergenų ir kitų sintetinių priedų).

Šaltinis: www.emedicina.lt