Perpasauli.lt pateikia skaitytojams naudingus patarimus, kuriais pasinaudoję ne tik sutaupysite pinigų, bet ir patirsite įvairesnių įspūdžių kelionių metu.

1. Valgykite restoranuose, kur lankosi vietiniai. Kaip žinome, labiausiai lankytinose vietose, prie garsių objektų gausu užkandinių ar prabangių restoranų. Suprantama, kad skanauti šalies virtuvės patiekalus ypač malonu stebint garsiuosius rūmus ar kitus objektus, tačiau tai jums kainuos papildomai pinigų, kai kur už patiekalą galite mokėti brangiau net dvigubai. Pavyzdžiui, kava tokiose vietose gali būti brangesnė 3 eurais. Rinkitės ne turistinius restoranus, o tokius, kurie yra toliau nuo lankytinų vietų. Įdomu tai, kad ne tik sutaupysite, bet ir galėsite stebėti vietinių gyventojų įpročius valgyti, bendrauti. Nesidrovėkite ir tokių vietų pasiteiraukite vietinių gyventojų.

2. Kelionę planuokite iš anksto. Malonu tai, kas netikėta ir sugalvota kone paskutinę minutę, tačiau tai nepadės jums sutaupyti. Norėdami neišleisti didelės sumos už skrydžio bilietus – pirkite juos iš anksto. Patartina: 6 ar 3 mėnesius iki suplanuotos kelionės datos. Jums neteks mokėti tokios pinigų sumos, kokią tektų likus mėnėsiui ar mažiau iki kelionės.

3. Užsisakykite laiškus. Skrydžių aviakompanijos siūlo tokią paslaugą, kada reklaminiai pasiūlymai ateina į jūsų elektroninę pašto dėžutę. Žinoma, daug ką erzina pastovūs laiškai, tačiau būtent tokiuose galite pastebėti vykstančias momentines akcijas, pavyzdžiui, kaip žinome, pigių skrydžių aviakompanija Ryanair kartais paskelbia parai ar daugiau bilietų kainas į visus Europos miestus vos po vieną eurą.

4. Keliaukite tik su rankiniu bagažu. Skrisdami su Wizzair ar Ryanair aviakompanija už bagažą tenka mokėti, taigi, rekomenduojama skristi su rankiniu bagažu, kuris yra nemokamas. Tokio jūsų pasirinkimo privalumai yra keli: atsikratysite nereikalingų daiktų, pasiimsite tik būtiniausius daiktus, antra – išvengsite papildomų išlaidų (mokestis už bagažą yra nuo 30 eurų).

5. Pasinaudokite Couchsurfing. Visada yra galimybė nakvoti viešbučiuose, tačiau jei norite sutaupyti – rinkitės pigesnius variantus ar nemokamus apskritai. Vienas tokių: vadinamas coushsurfing. Tai, kuomet atvykstate ir gyvenate pas vietinius gyventojus. Paprastai jie pasiūlo jums kambarį. Jums tai ne tik nekainuos, bet ir susipažinsite, daugiau sužinosite apie tos šalies žmones, įpročius, galiausiai – buto savininkas jums bus naudingas ir tuo, kad rekomenduos jums vietas, kurios yra mažiau turistės. Žinoma, būtina užsiregistruoti į jų puslapius, ten publikuoti informaciją apie save. Tokių svetingumo nakvynių klubų yra keli: hospitalityclub.org arba couchsurfing.com.

6. Turėkite kelionės planą. Norėdami apsilankyti tam tikrame mieste atidžiai pasidomėkite, kas tuo metu jame vyks. Jei dominės muziejais, kai kuriuose Europos miestuose, pirmą mėnesio sekmadienį įėjimas į juos yra nemokamas, tad, derindami savo kelionės skrydį ir nakvynes, atminkite tai.

7. Apsipirkite turguje, gaminkite patys. Keliaudami būtinai apsilankykite šalies maisto turguje, tai ne tik įdomi patirtis, bet jame įsigysite šviežių vaisių ir kitų mėsos ar žuvies produktų. Gyvendami pas draugus ar per Couchsurfing klubo atstovus pabandykite ką nors pasigaminti patys. Tokie pietūs ar vakarienė jums kainuos gerokai pigiau negu kavinėje.