Nuotykių kelionių kategorija apima įvairiausias keliones – nuo žygių pėsčiomis iki buriavimo ar kelionės dviračiais, svarbiausia šiose kelionėse – tyrinėjimo džiaugsmas ir mėgavimasis gražia mūsų planetos gamta. Nuotykių kelionė gali suteikti daug teigiamų emocijų, netgi tapti transformuojančia gyvenimo patirtimi, vis dėlto jos visos labai skirtingos, tad prieš išsiruošiant į vieną jų, reikia atsižvelgti į daug dalykų.

1. Kokiame klimate jaučiatės geriausiai? Žinoma, niekas negali garantuoti tobulo oro, bet bent jau galima išsirinkti tokią šalį, kurios klimatas jums labiausiai tinka, kad kelionė būtų nepamirštama. Ištyrinėję įvairių šalių klimatą, galite apsaugoti save nuo nusivylimų. Pavyzdžiui, jei jums nepatinka drėgmė ir nemėgstate daug vaikščioti, jums ko gero netiks žygis pėsčiomis po Tailando kaimеlius. Galbūt jums labiau patiks keturračių safaris Naujosios Zelandijos paplūdimiais.

2. Kokia jūsų fizinė parengtis? Nuotykių kelionėje jums negresia priaugti svorio nuo viešbučių maisto, nes tai labai aktyvus poilsis, dažnai reikalaujantis geros fizinės parengties. Vis dėlto ir tokios kelionės būna ir lengvesnio pobūdžio, ir ekstremalesnės. Intensyvesnės nuotykių kelionės reikalauja didesnės fizinės ištvermės, tačiau kai viską įveikiame, sustiprėja pasitikėjimas savo jėgomis, ir apskritai galime pajusti įvairių vidinių transformuojančių pokyčių, ypač jei mums patinka tai, kur esame ir tai, ką darome.

Lengvesnėse kelionėse mes taip pat galime pajusti visą gamtos didybę ir grožį, bet vidinė transformacija gali būti ne tokia stipri. Tad prieš užsisakydami kelionę, išsiaiškinkite, kas jūsų laukia ir sąžiningai sau atsakykite, ar tikrai esate fiziškai pasirengęs (-usi) būtent tai kelionei, apie kurią svajojate.
Kelionė

3. Ar jums patinka būti vienam (-ai)? Jei idėja apie iškeliavimą į laukinę gamtą, kur nėra mobiliojo ryšio ar žmonių, su kuriais galima būtų persimesti bent žodžiu, jums atrodo kaip košmaras, ko gero keliauti vienam (-ai) jums nepatartina. Tuomet geriau ieškoti kelionės nedidele grupe su gidu. Papildomas pliusas: jei nekalbate vietine kalba, ją mokantis gidas labai padės, jei reikės spręsti iškilusias problemas.

4. Kiek kelionių vadovų jus lydės kelionėje? Jei nuspręsite keliauti su grupe, geriausia užsisakyti tokią, kurią lydi bent du kelionių vadovai. Tokiu atveju jums nereikės vaikščioti greičiau ar lėčiau nei esate įpratę, nes kai yra bent du kelionių vadovai, grupę galima kasdien padalyti į dvi grupes. Be to, antrasis kelionių vadovas labai praverčia, jei kažkas iš dalyvių susižeidžia.

5. Ar jums prireiks specialios vizos? Nuotykių kelionės dažnai vyksta šalyse, kuriose vizų reikalavimai komplikuoti, tad prieš išvykstant, reikėtų išsamiai viską išsiaiškinti. Kelionių agentūra, per kurią užsisakote kelionę, gali nukreipti jus tinkama linkme.

6. Kokių medicininių procedūrų prireiks prieš keliaujant? Ar prieš kelionę jums reikės pasiskiepyti nuo kokių nors ligų? Jei taip, patikrinkite, ar kelionių agentūra pateikia kokias nors rekomendacijas ar gaires. Tačiau skiepais reikės pasirūpinti jums patiems – svarbu, kad jie būtų atlikti laiku.

7. Ar esate pasiruošę mokėti daugiau už prabangą? Kelionių kainos skirtingose kelionių agentūrose skiriasi priklausomai nuo to, kiek darbo atlieka agentūra, o kiek palieka pasirūpinti jums patiems.

Pavyzdžiui, ar norite, kad žygyje pėsčiomis iš kaimo į kaimą jūsų bagažą nugabentų, ar verčiau nešitės jį patys ir sutaupysite pinigų? Už kiekvieną smulkmeną, pavyzdžiui, nakvynes viešbutyje pakeliui, arba jums pagamintą maistą, teks mokėti papildomai.