Patyrę keliautojai žino: biblioteka nėra tik ta vieta, į kurią eina vietiniai gyventojai. Priklausomai nuo šalies, yra bibliotekų, kurios žavi savo šimtamete istorija, išskirtiniais architektūros sprendimais ar keistomis tradicijomis. Yra bibliotekų, kuriose yra įrengti ir knygynai. Juose galima ne tik įsigyti knygų, bet ir išgerti kavos, įdomiai pabendrauti su senai dirbančiais pardavėjais.

Paryžiaus knygynas „Shakespeare & Company“ buvo atidarytas 1919 metais. Iki šių dienų jame siekiama išlaikyti tą atmosferą, kokia būdavo prieš kone šimtmetį, kada ateidavo žymūs rašytojai čia pasėdėti, kurti ar tiesiog pabendrauti su kitais.

Knygynas „Libreria Acqua Alta, esantis Venecijoje stebina savo interjero sprendimais: knygos sudėtos gondolose. Tiesa, užsukę įsigyti knygų išvysite niekur neskubančius pardavėjus ir kelis jų draugus - katinus, kuriems knygyne yra suteikiama visiška laisvė elgtis kaip norisi.

Knygynas „Barter Books Jungtinėje Karalystėje. Jis buvo atidarytas 1991 metais traukinių stotyje, jo savininkai - vyras ir žmona, kurie pasistengė kaip reikiant: nepaisant to, kad knygynas yra stotyje, jame sukurta išties jauki aplinka, šaltuoju metų laiku jame veikia židinys, prie kurio lankytojai gali prisėsti, pailsėti, paskaityti ar tiesiog laukti traukinio.
Knygynas „Selexyz Dominicanen Nyderlanduose yra išskirtinis savo vieta - jis įkurtas gotikinėje, XIII amžiaus bažnyčioje. Be itin didelio knygų pasirinkimo jame, turistus traukia tai, kad išgerti kavos jie gali knygyno kavinėje, kuri yra įrengta altoriaus vietoje.
Knygynas „City Lights Books San Franciske buvo atidarytas 1953 metais. Jis išskirtinis tuo, kad jame galima įsigyti ypač senai išleistų poemų.
Knygynas „El Ateneo Grand Splendid Argentinoje yra įrengtas ypač prabangiame operos teatre. Išlaikant senovinę architektūrą, knygos lentynose sudėtos tose vietose, kur anksčiau klasikos kūrinius atlikdavo ir minias žmonių pritraukdavo orkestras. Apsilankymas ir įsigyjimas knygų šioje vietoje prilygta gerai ekskursijai muziejuje.