Pasak psichologų, kiekvienas turėtų bent kartą gyvenime ryžtis tokiai kelionei, vien jau todėl, kad ji gali labai daug atskleisti apie mus pačius.

Štai ką galime išmokti ir sužinoti apie save:

1. Kiek esame savarankiški. Keliaujant su draugu (-e) ar partneriu (-e), dažniausiai galima atsipūsti ir perleisti atsakomybę kitam. Nesiseka matematika? Lai kitas žmogus paskaičiuoja valiutų kursą. Trūksta kalbinių įgūdžių? Draugas išsiaiškins, kur yra „les toilettes“. O kai esi vienas, nėra kam perleisti užduočių ir atsakomybės, tad pačiam reikia klausti kelio, pačiam laiku nuvykti į oro uostą ir apskaičiuoti, kiek reikia sumokėti. Darydami tai patys, įgyjame naujų įgūdžių ir savarankiškumo jausmą, kuris pravers ir vėliau, kasdieniame gyvenime.

2. Ką iš tiesų norime veikti. Keliaudami su kitais žmonėmis visada turime priimti kompromisus – tai ne visada blogai. Būdami priversti atsižvelgti į kito žmogaus interesus ir poreikius, galime atrasti tokias vietas, į kurias patys niekada nebūtume nukeliavę. Bet kai esame vieni, galime neskubėti ir nuspręsti, ką iš tiesų norime nuveikti, ir kokiu tempu tai norime daryti.

Galbūt norite aplankyti atokų muziejų, kuris įdomus tik žmonėms su specifiniu hobiu. Arba galbūt norite dienai pamiršti savo suplanuotą maršrutą ir ramiai pasėdėti kavinėje, stebėdami praeivius. Kai keliaujame vieni, nereikia jaudintis dėl to, kad ir kompanionas būtų patenkintas.

3. Kas iš tiesų esame, kai niekas mūsų nestebi. Kai esame vieni naujoje vietoje, niekas nežino, kas mes tokie, tad galime būti kuo tik norime. Galbūt keliaudami su dominuojančiu draugu tampame drovūs. Arba keliaudami su santūresniu kompanionu ir mes mažiau vaikomės nuotykių. O kai vieni atvykstame į naują vietą, žinome, kad niekas apie mus neturi išankstinių nuostatų, tad galime išbandyti kokį tik norime vaidmenį ir tapti visiškai kitokia asmenybe, nei paprastai būname.

4. Kaip jaustis gerai savo paties draugijoje. Mokėjimas mėgautis savo draugija yra labai vertingas įgūdis. Kai atostogaujame vieni, turime labai daug progų pabūti vienumoje. Išmokę gerai jaustis vakarieniaudami vieni, lankydamiesi muziejuje be draugijos ir pan., ilgainiui tapsime daug įdomesne ir labiau savimi pasitikinčia asmenybe.

5. Kaip susirasti draugų. Kai keliaujame vieni, esame daug atviresni galimybei susipažinti su naujais žmonėmis. Pavyzdžiui, galime persimesti keliais žodžiais su vietos gyventojais kavinėje arba pakviesti kaimynus iš svečių namų kartu pavakarieniauti. Tampame imlesni naujiems žmonėms ir situacijoms.