Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Taip ir gimsta kelionių mitai – pamokymai, kuriuos prieš keliaudami išgirsite turbūt ne iš vieno žmogaus. Tačiau ar visais jais reikia tikėti? Štai penki dažniausiai girdimi mitai apie keliones ir tai, ką reikia žinoti iš tikrųjų.

Keliauti į užsienio šalis yra brangu, nebent turi prisitaupęs kalną pinigų

Tiesa, kad viskas kainuoja ir nieko už paprastą „ačiū“ šiais laikais turbūt negausi. Tačiau aplink sklando gyvas ir įkyrus mitas, jog tam, kad galėtum išvykti paatostogauti į užsienio šalį, turi turėti pilną kojinę pinigų.

Įvairios kelionių agentūrų reklamos televizijoje, internete ar spaudoje privertė žmones patikėti, kad geros atostogos bus tik tokios, kurių metų gyvensite prabangiame viešbutyje, jumis rūpinsis profesionalus viešbučio personalas, vakarais gersite kokteilius paplūdimyje ir t.t. Žinoma ir tokios atostogos yra geros, tačiau nereikėtų pamiršti, kad yra būdų pigiai pakeliauti po pasaulį ir net įgyti įvairios patirties.

Norint taupiai pakeliauti, reikėtų išsiaiškinti, kurios šalys mažiausiai ištuštins jūsų kišenes. Tai svarstant būtina atkreipti dėmesį į nakvynės, maisto, viešojo transporto ir kitų būtinų reikmių kainas.

Pigiausių, atostogoms tinkančių šalių sąraše galima rasti tokias šalis kaip Fidžis, Indija, Pietų Korėja, Rytinės Europos dalies valstybes ir pan. Šiose šalyse tikrai yra vietų, kurias verta aplankyti, o atostogos šiose šalyse tikrai nekainuos jums visų metų santaupų.

Tie žmonės, kurie nori ne tik pakeliauti, bet ir nuveikti kažką naudingo ne tik sau bet ir kitiems, turėtų apsvarstyti savanoriavimo užsienyje galimybę. Išvykus savanoriauti jums nereikės mokėti už nakvynę ar maitinimą ir tuo pačiu galėsite padėti tiems, kuriems reikia pagalbos. Tokiose vietovėse kaip Pietų Afrika, Rumunija, Kinija ir pan. gausu vietų, kur norintieji savanoriauti gali save realizuoti. Laisvu nuo savanoriavimo metu galima neblogai susipažinti su šalimi, kurioje viešite.

Keliauti gali tik jei esi jaunas ir neturi šeimos

Tai dar vienas kelionių mitas, kurį skubame paneigti. Kažkodėl didelė dalis žmonių mano, kad keliauti po užsienio šalis gali tik jauni žmonės, neturintys šeimos ar kitų rimtų įsipareigojimų. Bet ar iš tikrųjų taip yra?

Žinoma, keliaujant su visa šeima gali tekti atsisakyti kai kurių prabangos detalių ir pradėti planuoti keliones gerokai anksčiau. Tačiau svarbu atsiminti, kad kelionių patirtis gali kaip niekada suartinti jūsų šeimą. Keliaudami jūs praleisti gerokai daugiau laiko kartu, galėsite bendrauti ir įgyti žymiai daugiau prisiminimų, kuriais galėsite dalintis tarpusavyje net ir po daugelio metų.

Bijantiems, kad keliauti kartu su vaikais bus gerokai brangiau, reiktų žinoti, kad daugelyje lankytinų vietų ar susisiekimo priemonių šeimoms su vaikais ar tik vaikams yra taikomos nuolaidos, o kai kuriose vaikai iki septynerių metų aptarnaujami išvis nemokamai. Tereikia pasidomėti, kurios turistų lankomos vietos nuolaidų atžvilgiu yra palankiausios vaikams.

Jei moki anglų kalbą, susikalbėsi bet kurioje pasaulio šalyje

Tiesa, kad anglų kalba yra labiausiai paplitusi (bent jau antroji) kalba pasaulyje ir daugelyje šalių šia kalba gali laisvai susikalbėti. Tačiau manyti, kad visose pasaulio šalyse gali laisvai susikalbėti angliškai, yra klaidinga. Atlikti tyrimai rodo, kad anglų kalbą supranta ir ja susikalbėti gali apie 1,8 mlrd. žmonių. Nors skaičius ir atrodo įspūdingas, tačiau tai, ko gero, tėra trečdalis visų pasaulio gyventojų.

Negalėjimą kai kuriose šalyse susikalbėti anglų kalba lemia keletas priežasčių. Pirmiausia, yra šalių, kuriose nėra pakankamai švietimo įstaigų, teikiančių kokybiškas anglų kalbos mokymo paslaugas. Tokiose šalyse, kaip Rumunija, Nepalas ar net gi Kinija, anglų kalba susikalbėsi tikrai ne kiekvienoje vietoje.

Anglų kalbos specialistų stygius lemia, kad didelė dalis šių ir panašių šalių gyventojų nemoka anglų kalbos. Taip pat yra šalių, kuriose gyventojai vengia mokytis anglų kalbos, nes turi labai tvirtą tautinį identitetą ar kultūrą, dėl kurios vietiniams anglų kalba neatrodo būtina ar reikalinga.

Prieš vykdami į kokią nors užsienio šalį pasidomėkite, ar ten anglų kalba yra populiari, ar daug žmonių ją supranta. Jei jus dominančioje šalyje anglų kalba nėra labai populiari, galima pasisamdyti vertėją arba prieš kelionę lankyti trumpus užsienio kalbos kursus, kur išmoksite būtiniausių, turistams reikalingų frazių.

Keliaujant Jus būtinai kas nors apvogs

Keista, tačiau net ir mūsų dienomis, daugeliui keliautojų atrodo, kad tik atvykus į kokią nors svečią šalis jiems tuoj pat apšvarins kišenes. Vedini šios baimės žmonės prisimąsto įvairiausių atsargumo priemonių, kurios pažiūrėjus iš šono atrodo išties juokingos. Jie prisisiuva kišenėles vidinėse kelnių pusėse, užsijuosia po kelnėmis papildomus diržus, ant kurių pritvirtina mažas pinigines ir t.t. Visa tai sukelia didelių nepatogumų norint tiesiog apsipirkti ar susimokėti už transporto bilietą.

Tiesa, kad jei nebūsite atsargūs, jus gali apvogti. Tačiau lygiai taip pat jus gali apvogti ir einant gimtojo miesto gatvėmis. Galvoti, kad tik išvykus jus iškart apiplėš tikrai nereiktų. O jeigu visgi bijote, kad galite netekti savo pinigų ar kitų vertingų daiktų, imkitės šių atsargumo priemonių: nelaikykite paso ar kitų asmens dokumentų, ten iš kur juos būtų galima lengvai ištraukti (arba nesinešiokite jo su savimi išvis), nelaikykite visų savo pinigų vienoje kišenėje ar kuprinės kišenėlėje, nešiokite savo krepšį ar rankinę taip, kad jo negalėtų lengvai nutraukti jums nuo peties ar ištraukti iš rankų.

Apvogti jus gali bet kur, ne tik užsienio šalyse. Tam, kad to išvengtumėte imkitės paprasčiausių atsargumo priemonių ir galėsite ramiai keliauti.

Viešėdami užsienio šalyje būtinai turite susipažinti su vietiniais gyventojais

Turbūt niekas nepaneigs, kad turėti draugų yra smagu. Kuo tų draugų daugiau ir kuo jie įvairesni – tuo geriau. Daugeliui keliautojų atrodo, kad nuvykus į kokią nors svečią šalį, jie būtinai turi susidraugauti bent su keletu vietinių gyventojų. Tačiau ar tikrai to reikia?

Įsivaizduokite save vietinių gyventojų vietoje: iš tolimos šalies atvyksta turistai ir bando tapti jūsų draugais, bendrauti ir t.t. Jūs suprantate, kad kai tie žmonės išvyks, vargu ar kada begrįš. Ir tas žmogus toli gražu nėra pirmasis turistas, kuris nori su jumis susipažinti, susidraugauti. Na, skamba nebe taip smagiai?

Žmonės, gyvenantys netoli nuo svarbių lankytinų objektų, kasdien sulaukia žmonių norinčių susipažinti vien tam, kad grįžę namo, galėtų draugams ir artimiesiems papasakoti, kaip jie bendravo su vietiniais. Iš tikro, šie žmonės nenori nieko bendro turėti su turistais. Jie tenori gyventi savo gyvenimus, dirbti kasdienius darbus ir pan. 

Žinoma, bet kada gali nutikti taip, kad lankydamiesi užsienio šalyse su kuo nors susipažinsite ir tai taps ilgamete draugyste. Tačiau niekada nereikia to spausti, bandyti tapti draugais per prievarta. Jūs kokios nors šalies gyventojus matote pirmą kartą, o jie turistus mato kasdien.