Ar žinojote, kad JK yra didžiausias pasaulyje labirintas ir beprotiško grožio sala, kurioje uždraustos mašinos? Greičiausiai ne. „The Independent“ pateikia gražiausių nežinomų JK vietų sąrašą, kurias privalote aplankyti.

15. Pasivaikščiokite Peak Districte ir aplankykite Black Clough Becką, mažą, tačiau beprotiško grožio krioklį.

14. Paklaidžiokite Holyroodo abatijos, pastatytos 1128-aisiais Edinburge, griuvėsiais.

13. Nusifotografuokite šalia Mussendeno šventyklos, kuri buvo kuriama pagal Romos Vesta šventyklą. Ją galite rasti Coleraine, Šiaurės Airijoje. Šioje taip pat buvo filmuotos kelios scenos populiariam serialui Sostų karai (angl. Game of Thrones).

12. Paplaukiokite įstabios spalvos vandenyje Fėjų baseinuose (angl. Fairy Polls) Carbosto kaimelyje Škotijoje.

11. Užlipkite į Crown Pointą, esantį virš Burnley‘aus miestelio Lancashire ir pasiklausykite Dainuojančio Skambančio medžio (angl. Singing Ringing Tree) – muzikinio sinstrumento-skulptūros, pagamintos iš metalinių vamzdžių ir skambančios nuo kiekvieno vėjo dvelktelėjimo.

10. Tyrinėkite Dolbadarno pilį, pastatytą 13 amžiuje Llanberis‘je šiaurės Velse.
BAPS Shri Swaminarayan Mandir induizmo šventykla

9. Aplankykite BAPS Shri Swaminarayan Mandir – induizmo šventyklą, esančią Neasdene, šiaurės vakarų Londone. Kiekviena skulptūra ir plytelė šventykloje buvo pagaminta rankomis Indijoje, ir tik vėliau transportuota į JK.

8. Apžiūrėkite Skara Brea – neolitinę gyvenvietę, sukonstruotą vien tik iš akmenų ir esančią Skaillo įlankoje, Škotijos Orkney‘aus salose.

7. Pasivaikščiokite Milžinų keliu (angl. Giant's Causeway) – pribloškiančiu uolų bei akmenų paplūdimiu, susiformavusiu Antrimo grafystėje Šiaurės Airijoje.

6. Aplankykite šv. Mišelio kalną (angl. St. Michael's Mount), nuostabią salą šalia Cornwallio, kurioje yra pribloškianti pilis, bažnyčia ir krantu besidriekiantis sodas.

5. Grožėkitės stulbinančiu Ely katedros Cambridgeshire gotikiniu interjeru.

4. Pabėkite nuo minios į Kew sodus bei aplankykite Kembridžo universiteto botanikos sodą, užimantį 40 akrų. Jame rasite daugiau nei 8000 įvairių augalų rūšių.

3. Klaidžiokite ilgiausiame pasaulio labirinte – Wiltshire‘o Longleato labirinte, kurio ilgis – daugiau nei 3 kilometrai.

2. Šokite į valtį ir apžiūrėkite įstabias bazalto kolonas Fingalo Urve, Staffoje – vienoje iš Škotijos salų. Jame taip pat buvo filmuojamos scenos Hario Poterio filmams.
Fingalo ola, Škotija

1. Paklaidžiokite daugiau nei 30 kilometrų besitęsiančiais natūraliais Westonbirto Arboretumo keliais Tetbury‘je, Gloucestershire. Ten pamatysite daugiau nei 15 000 medžių rūšių iš viso pasaulio. Tą geriausia daryti rudenį, kai medžių lapai keičia spalvą, arba naktį, nes parkas būna apšviestas įvairių spalvų šviesomis.