Visuose Disney“ parkuose nuo 2015 metų liepos 1 dienos uždraustos asmenukių lazdos. Anksčiau jos buvo uždraustos tik atrakcionuose, kuriuose jomis naudotis pavojingiausia, bet po to, kai parkų administracija gavo skundų ir iš lankytojų, ir iš darbuotojų, draudimą nuspręsta išplėsti. „Mes siekiame suteikti malonių įspūdžių visai šeimai, deja, asmenukių lazdos kelia pavojų ir mūsų svečiams, ir darbuotojams.“

Kasmetinis Čikagos vasaros muzikos festivalis „Lollapalooza“ (šiemet jis vyksta nuo liepos 31 iki rugpjūčio 2 d.) yra pirmasis didelis muzikos festivalis, kuriame uždrausta naudoti asmenukių lazdas ir kitus panašius įrenginius. Festivaliai asmenukių lazdas įtraukė į draudžiamų daiktų sąrašą, kuriame taip pat figūruoja riedlentės, aerozoliniai flakonėliai ir nelegalūs narkotikai.
 „Disney“ parkai
Rūmų muziejus, labiau žinomas kaip „Uždraustasis miestas“, yra populiarus Pekino turistų traukos centras, bet jis taip pat yra labai trapus. Būtent todėl Kinijos valdininkai uždraudė rūmuose naudoti asmenukių lazdas, argumentuodami tuo, kad jos kelia riziką istoriniams artefaktams ir kitiems lankytojams, ypač vietose, kuriose susitelkia daugiausiai lankytojų. Muziejaus direktorius įspėjo, kad šis draudimas bus griežtai taikomas. „Prireikus, mūsų darbuotojai įspės konkrečius lankytojus, kad nenaudotų šių įrenginių ten, kur juos naudoti draudžiama.“
Pekino rūmų muziejus
Pietų Korėja kol kas neišleido nė vieno asmenukes draudžiančio įstatymo, bet neseniai buvo paskelbtas draudimas naudoti asmenukių lazdą – populiarų įrenginį, kuris laiko telefoną ir iš toliau nufotografuoja jo savininką. Šie įrenginiai padeda padaryti geresnes nuotraukas iš įvairių kampų, bet jie su telefonu sujungti „Bluetooth“ ryšiu, o tai reiškia, kad yra potenciali galimybė pasiekti asmeninius savininko duomenis. Pietų Korėja draudžia naudotis neregistruotomis, falsifikuotomis asmenukių lazdomis, o jų naudojimą reguliuos per valstybinę agentūrą, kuri kontroliuoja mobiliojo ryšio įrenginius.
Pietų Korėja
Nevados valstijos Tahou ežero nacionalinio parko, esančio Kalifornijos–Nevados valstijų pasienyje, darbuotojai prašo lankytojų nefotografuoti lokių, o ypač nesifotografuoti asmenukėms su minėtaisiais lokiais fone, kai gyvūnams atsukama nugara. Pastaruoju metu išaugus asmenukių su lokiais fone skaičiui, parko administracija susirūpino lankytojų saugumu. Ko gero jie prisiminė 2013 metais įvykusį incidentą su safaryje dalyvavusia pora, kuriai safario vadovas pasiūlė prieiti arčiau prie gyvūnų, kad išeitų geresnė nuotrauka. Deja, raganosiai nelaimėlius subadė.
Nevados valstijos Tahou ežeras
Amsterdamo Van Gogho muziejų su socialine žiniasklaida ir fotografija sieja prieštaringi santykiai. Muziejuje galiojęs draudimas fotografuoti 2013 metais buvo atšauktas, o 2014 m. kovo mėnesį vėl atnaujintas. Populiariausio tarp turistų muziejaus atstovų teigimu, fotografavimas muziejuje sukelia įtampą tarp lankytojų, kurie nori fotografuoti paveikslus, ir tų, kurie tenori į juos žiūrėti.
Amsterdamo Van Gogho muziejus
Hadžas, kelionė į šventąjį Mekos miestą, yra vienas iš penkių kertinių islamo dalykų, vadinamųjų stulpų, bet mūsų gyvenime vis labiau įsigalint moderniosioms technologijoms, kyla konfliktas, nes jaunesnės kartos musulmonai siekia užfiksuoti savo piligrimystę socialinėje žiniasklaidoje. Keli žinomi dvasininkai ir mokslininkai paprašė žmonių neskelbti asmenukių, kuriose jie užfiksuoti besilankantys šventose vietose, nes tokios nuotraukos, anot jų, prieštarauja islame vyraujantiems kuklumo principams.
Meka
Siksto koplyčioje draudžiama fotografuoti, įskaitant ir garsiąsias Michelangelo nutapytas lubų freskas. Tačiau šis draudimas įsigaliojo ne siekiant paspartinti lankytojų srauto judėjimą ir išvengti spūsčių. Šis draudimas paskelbtas 1980 metais, kai Vatikanas iš Japonijos televizijos kanalo „Nippon“ gavo 3 milijonus dolerių būtinai renovacijai mainais už išskirtinę teisę fotografuoti ir filmuoti viduje esančius meno kūrinius. Nors formaliai draudimas tebegalioja, jis nėra labai griežtai taikomas, tad nemažai turistų tuo naudojasi ir fotografuoja koplyčios vidų.
Siksto koplyčia
O štai prancūzai labai brangina savo išskirtinumą ir neatsipalaiduoja net per atostogas. Pietų Prancūzijoje esančiame Garoupe paplūdimyje uždrausta fotografuotis asmenukėms, kurios pašaipiai vadinamos „pagyrukėmis“ („braggies“), nes, anot administracijos atstovų, nuolat fotografuodamiesi ir skelbdami nuotraukas poilsiautojai nepajunta tikrosios paplūdimio dvasios.
„Garoupe paplūdimiai yra vieni iš gražiausių ir švariausių visoje Prancūzijoje, – pasakė atstovas. – Norime, kad poilsiautojai mūsų išskirtiniame paplūdimyje mėgautųsi šia akimirka, o ne didžiąją laiko dalį puikuotųsi prieš namuose likusius draugus ar giminaičius.“
Garoupe paplūdimys, Prancūzija

Fotografuotis asmenukėms bėgant nėra labai saugu, dar nesaugiau yra fotografuotis asmenukėms bėgant nuo bulių. Pamplonos, kurioje kasmet vyksta Bėgimo nuo bulių festivalis, vadovybė uždraudė asmenukes, o pažeidėjams skiriamos baudos. Šią vasarą vienam britui buvo skirta 3 tūkst. eurų bauda už tai, kad jis nufotografavo save dalyvaudamas bėgime. Kaip rašė vienas Ispanijos laikraštis: „Argi tai nėra pavojingiausia visų laikų asmenukė?“

Niujorko valstija pirmoji iš visų Amerikos valstijų uždraudė tiesioginį kontaktą su pavojingais plėšrūnais – liūtais, tigrais ir leopardais – tokiose vietose, kaip zoologijos sodas. Šis draudimas apima ir fotografavimąsi su minėtais gyvūnais. Nors šį įstatymo projektą parėmęs politikas teigia, kad draudimas priimtas ne tik dėl socialinės žiniasklaidos, vis dėlto manoma, kad didžiausią įtaką jam turėjo auganti „asmenukių su tigrais“ tendencija. Dabar žmonėms, kurie pažeidžia šį įstatymą, gresia 500–1 tūkst. dolerių (apytikriai 457–915 EUR) bauda.
 Pamplonos Bėgimo nuo bulių festivalis

Kai kuriuose populiariausiuose JAV muziejuose, pavyzdžiui, Nacionalinėje galerijoje, Los Andželo „Getty“ centre, Dalaso meno muziejuje, Rod Ailendo dizaino mokyklos muziejuje, Smithsonian muziejuje ir Niujorko Metropoliteno meno muziejuje draudžiama naudoti asmenukių lazdas. Visų šių muziejų atstovai pateikė pavyzdžius, kaip asmenukių lazdos apgadino meno kūrinius ar sužalojo kitus muziejų lankytojus. Vis dėlto kol kas minėtuose muziejuose neįvestas absoliutus draudimas fotografuoti.

Dalintis
Nuomonės