Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Ir nepaisant to, kad žymiausius iš jų išvardintų net neišemigravęs ankstyvojo mokyklinio amžiaus mūsų tautietis, šis archipelagas slepia kur kas daugiau gamtos grožio. Gamtos grožio, kuris čia besisvečiuojančiam atvykėliui iš žemyninės Europos dalies veikiausiai pasirodys vienu nuostabiausių atradimų.

Tad siūlome jums susipažinti su įspūdingiausiais iš neatrastųjų Britų salyno sodų.

1. Pembrokšyro pakrantė, Velsas

Vien vietinė pakrantė yra itin pamėgta pasivaikščiojimų vieta tiems, kas jau spėjo ją atrasti. Ir nors čia veikiantis nacionalinis parkas didina šio atokaus Velso kampelio žinomumą, tai - puiki vieta ne tik pasimėgauti gamtos grožiu, tačiau ir pabėgti nuo civilizacijos šurmulio bei pasidžiaugti ramybe. O aplinkui žydinčios laukinės gėlės tiesiog nuostabiai papuošia ir taip gana įspūdingą uolėto Velso pajūrio peizažą.

2. Wallerton Old Hall sodyba, Anglija

Tipinėje XVI amžiaus sodyboje Lesley ir Johnas Jenkinsai prieš tris dešimtmečius nusprendė įkurti savo svajonių sodą. Išplėstas iki tikrai įspūdingo ploto, šiandien jis pamažu tampa populiariu lankytinu objektu ne tik tarp britų, tačiau ir apylinkėse viešinčių užsieniečių.

3. Cerney House sodai, Anglija

Šie įspūdingi sodai kviečia jus pabėgti į Kosvoldsą (Cotswolds), kur, atradę užrašą su nuoroda „Cerney House Gardens“ pateksite į vieną romantiškiausių aplinkų, kokias tik galima įsivaizduoti gėlių apsuptyje. Viskas, ko tam reikia - išdrįsti patekti anapus autentika alsuojančios solidžios Viktorijos laikų tvoros - ir jūsų akims atsivers vaizdas, kuris abejingą palieka retą.

4. Kotehelė (Cotehele), Anglija

Ši Tudorų laikų sodyba glaudžia itin unikalius sodus, kiekvienas iš kurių stebina savo išskirtinumu, o keli turi netgi sąlyginę istorinę reikšmę. Lankytojų ir smalsuolių srautai dar nespėjo užtvindyti šitos vietos tik todėl, kad jos apylinkės visos šalies kontekste kitomis itin dėmesio vertomis lankytinomis vietomis pernelyg didžiuotis negali, tad ir užklysti čia pakeliui „apsimoka“ tikrai ne visiems.

5. Brako pilis (Braco Castle), Škotija

Masyvių sienų apsuptas šios pilies sodas puoselėjamas nuo pat XIX amžiaus. Pasivaikščiojimas juo gali užtrukti šiek tiek ilgiau nei tikėjotės, tačiau pėdinimas išilgai mažų alėjyčių tikrai nepabos - juolab, kad sodo pakrašty jūsų laukia proga pasigrožėti nepamirštamais Ochil Hills vadinamų kalvų vaizdais.

6. Dyffryn Fernant sodai, Velsas

Šie beveik visiškai laukiniais sodai kantriausiai lauks jūsų, jeigu kartais nespėtumėte jų aplankyti pavasarį. Nepaisant gana ryškaus kontrasto su Pembrokšyro pakrantės gamta, sužavėti pastarosios, su didžiuliu džiaugsmu atranda ir šitą kampelį - o vėliau su malonumu sugrįžta čia, ir dažniausiai ne kartą.

7. Sodai Cambo Estate, Škotija

Nors kiekvienais metais konkrečios datos gali skirtis, būtent šiuose soduose rekomenduojama apsilankyti kuo anksčiau pavasarį - be abejo, pavasario sulaukus Škotijai, o ne pietinei didžiosios salos daliai. O jeigu nespėjote čia apsilankyti orams dar šįlant, patariame sulaukti rudens, kai jau nebe gėlės, o čia augantys medžiai nuspalvins Cambo Estate sodus iš naujo.

8. Dalemainas, Anglija

Šis penkių akrų plotą užimantis sodas Kumbrijoje (Kambrijoje) - puikiausiai kiekvieno (ne tik gamtos mylėtojo) skonį, akį ir sielą patenkinantis prijaukintos gamtos kampelis. Ir, nors įspūdingos senovinės obelys čia žydi tik pavasarį, kiekvienas metų laikas šioje vietoje sutinkamas naujomis margomis puokštėmis.

9. Hindringham Hall, Anglija

Šis tarp Norfolko laukų ir miškų pasislėpęs sodas - itin neįprastas netgi tiems kraštams, kuriuose yra įsikūręs. Ne tik nuostabiais augalais, tačiau ir vaizdingais tvenkiniais bei savitą atmosferą sukuriančia vandens paukščių populiacija džiuginantis Hindringham Hall tikrai vertas to, kad atvažiuotumėte čia net iš tolimesnio Anglijos kampelio... vien dėl jo.

10. Lip Na Cloiche, Škotija

Nors salyno šiaurėje plytinti Isle of Mull - sala, kurią verta aplankyti vien dėl įspūdingos pakrantės ir nepakartojamos atmosferos, vietinė gamta taip pat užgniaužia kvapą kiekvienam čia užklydusiam.