Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

1. Kensingtono muziejai Londone (Jungtinė Karalystė)

Sveiki atvykę į Kensingtoną, pasiturinčių ponų ir ponių namus, kur gausu vairuotojų vairuojamų „Rolls Royce“ automobilių ir lankytojų laukia trys mėgstamiausi nemokami Londono muziejai. Kensingtono muziejai yra Londono kultūros triumviratas: Charlseso Darvino surinkti pavyzdžiai puošia Britų gamtos istorijos muziejaus (British Museum of Natural History) kolekciją, o Mokslo muziejuje (Science Museum) puikuojasi pirmasis pasaulyje garo traukinys.

Elegantiškiausias iš šios trijulės yra Viktorijos ir Alberto muziejus (Victoria and Albert Museum), dedikuotas 5000 metų mados ir dizaino istorijai – čia galima pasigrožėti ir persiškais kilimais, ir pankiška Vivienne Westwood gatvės mada. Geriausia visame tame yra tai, kad įėjimas į Kensingtono muziejus yra nemokamas.

2. Žvaigždžių stebėjimas dykumoje Nevadoje (JAV)

Kol nematėte naktinio dangaus virš dykumos, tikrojo žvaigždžių grožio neregėjote. Kai pabėgate nuo švieste šviečiančio Las Vegaso, virš Nevados atsiveriantis dangus pasiūlo kvapą gniaužiančią galimybę stebėti žvaigždes. Ši dykuma driekiasi palei buvusį auksakasių miestelį Tonopą.

Čia net tik atsiveria vaizdai į neįtikėtino grožio žvaigždėtą dangų, bet ir atsiranda menkutė galimybė išvysti slaptą lėktuvo bandymą ar net neatpažintą skraidantį objektą. Jeigu pastarasis ir nepasirodys, jums bus atlyginta daugiau nei septynių tūkstančių žvaigždžių ir aiškaus Paukščių tako vaizdu.

3. Pietūs „Aukso šventykloje“ Amritsare (Indija)

Nors jie sako, kad nėra tokio dalyko, kaip nemokami pietūs, tačiau įėjimas ir patiekalai Pandžabo valstijos Amritsaro mieste esančioje „Aukso šventykloje“ yra nemokami. Svetingumas yra viena iš pagrindinių sikhų religijos dogmų ir kiekvieną dieną maždaug 40 tūkstančių piligrimų traukia į milžinišką, angarą primenančią šventyklos valgyklą „Guru-ka-Langar“, kur yra vaišinami paprastais patiekalais, tokiais kaip „chapatti“ vadinama indiška duona, daržovių kariu ar ryžiais. Po ritualinės kelionės aplink „Aukso šventyklą“ supantį tvenkinį „Amrit Sarovar“ visi laukiami šioje valgykloje, tačiau norintys prisidėti prie labdaringo šventyklos darbo, gali paaukoti.

4. Festivalis „Rock al Parque“ Bogotoje (Kolumbija)

Pavargote nuo brangių roko festivalių purvinuose laukuose? Tuomet jūsų laukia Kolumbijoje, Bogotoje, vykstantis roko festivalis „Rock al Parque“. Tiesa, ir čia neabejotinai rasite purvo laukus ir abejotinus tualetus, užtat bilietai kainuos nulį pesų. Tris dienas trunkančiame Lotynų Amerikos festivalyje išgirsite nuo metalo ir roko iki bliuzo ir iš Jamaikos kilusio muzikos stiliaus „ska“.

Štai 2011 metų festivalyje čia pasirodė sunkiojo roko grupė „Dead Kennedys“ iš San Francisko, tad neabejokit – festivalis vertas pasitikėjimo. Tačiau įspėjame, kad į renginius draudžiama įsinešti alkoholį, rūkalus ir metalinius diržus. Pagrindinė „Rock al Parque“ festivalio vieta – Simono Bolivaro parkas. Daugiau informacijos apie šį festivalį galite rasti rockalparque.gov.co (ispanų kalba).

5. Kopimas į Stalo kalną Keiptaune (Pietų Afrika)

Mūsų planetoje yra nemažai vietų, iš kurių atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai, tačiau dauguma jų turi ne mažiau kvapą gniaužiančią kainą. Laimei, to negalima pasakyti apie Pietų Afrikoje esantį Stalo kalną. Visi norintys įveikti varginantį kelią iš Keiptauno į Stalo kalno viršūnę, gali tai padaryti nemokamai. Grįžimui atgal į miestą įmanomas atsarginis variantas – funikulierius (bilietai nuo 110 Pietų Afrikos rendų).

Kelionei uolėtais kalno šlaitais galima rinktis vieną iš maždaug pusketvirto šimto maršrutų ir būtina nepamiršti apsiginkluoti geriamu vandeniu. Visiems, kurie pirmenybę teikia saugumui, siūlome rinktis maršrutą „India Venster“, kuris driekiasi palei funikulierių kelią. Norintiems nugalėti Stalo kalną, būtinas žemėlapis. Vietos gyventojai labiausiai vertina Peterio Slingsby žemėlapius (slingsbymaps.com).
Keiptaunas, Pietų Afrika

6. Poilsis paplūdimyje Rio de Žaneire (Brazilija)

Kai Rio de Žaneiras nori atsipalaiduoti, visi keliai mieste veda į paplūdimį. Smėlėti Kopakabanos, Ipanemos, Lemės, Leblono ir Bara da Tijucos pliažai yra banglentininkų, paplūdimio tinklinio mylėtojų, saulės vonių gerbėjų, gitaristų ir šiaip gražių žmonių pamėgta vieta. Įsigykite alaus paplūdimio kioske ir visa kita čia bus nemokama.

Kadangi Rio de Žaneiras ruošiasi 2016 metų Olimpinėms žaidynėms, beveik visuose populiariausiuose paplūdimiuose galima naudotis nemokamu bevieliu internetu. Dar viena detalė – dauguma vietinių į paplūdimius vertingų daiktų nesineša, nes tik taip galima ramiai pasinerti į vandenyno bangas.

7. Žavėkitės Šiaurės pašvaiste Laplandijoje (Suomija)

Dešrainio ir alaus kaina gali priversti susimąstyti, kaip apskritai Skandinavija gali patekti į pasaulinį nemokamų patyrimų topą, tačiau šiame punkte aptariama lankytina vieta nemokamai tarnauja visiems, norintiems pamatyti žiemos dangų. Kiekvienais metais nuo vėlyvo rudens iki ankstyvo pavasario Poliarinė pašvaistė nudažo naktį hipnotizuojančiomis impresionistinėmis spalvomis, kurios atrodo dar gyviau kirtus Poliarinį ratą.

Laplandija yra pamėgta turistų vieta, ypač ledu aptrauktose Inario ežero pakrantėse, kur gyvena Suomijos samiai. Inaris yra pakeliui iš Ivalo į Rovaniemį (abu juos iš Helsinkio galima pasiekti lėktuvu).
Šiaurės pašvaistė

8. Kelionė Steiteno salos keltu Niujorke (JAV)

Negalite tvirtinti matę Niujorką, kol į šį miestą nepažvelgėte iš Steiteno salos kelto. Šis nemokamas keltas keliauja tarp St. George Steiteno saloje ir Vaitholo Žemutiniame Manhatane ir siūlo pirmuosius žvilgsnius į Ameriką, kurie pasveikino tūkstančius čia atvykusių naujakurių.

Neginčijamas akcentas – visu ūgiu matomos Laisvės statulos vaizdas, ne daug nuo jo atsilieka garsiųjų dangoraižių panorama. Keltai visą parą abiem kryptimis plaukia kas valandą. Daugiau informacijos galima rasti siferry.com.

9. Banglenčių sportas Sidnėjuje (Australija)

Nemokamų dalykų šiame Australijos mieste išties nedaug, tačiau jeigu apsirūpinsite banglente, ja naudotis galėsite nemokamai. Garsiausi banglentininkams skirti Sidnėjaus paplūdimiai – Manly, Curl Curl, Dee Why, Narrabeen ir Freshwater – atviri visiems.

Beje, viename jų Havajų legenda Duke'as Kahanamoku 1914 metais ir tapo šios sporto šakos pradininku. Banglentes Sidnėjaus miesto autobusais ir traukiniais galima gabenti nemokamai, tačiau būtina stengtis neblokuoti kelio kitiems keleiviams.

10. Stebėkite „Šviesų simfoniją“ Honkonge (Kinija)

Apšviestas Honkongo horizontas – vienas įspūdingiausių reginių pasaulyje. „Šviesų simfonija“ rodoma kiekvieną vakarą nuo 20 valandos ir apšviečia uosto pastatus – vaizdas išties neturi analogų.

Ypatingomis progomis, tokiomis kaip, pavyzdžiui, kinų Naujieji metai, „Šviesų simfoniją“ papildo ir fejerverkai. Geriausia „Šviesų simfoniją“ stebėti Tsim Sha Tsui krantinės, Aukso pupūno aikštės promenados ir keltų, kurie raižo skersai išilgai Viktorijos uosto. Šviesų reginį garsas lydi Tsim Sha Tsui krantinėje ir Aukso papūno aikštėje. Pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais būna komentarai ir anglų kalba.