Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

1. Bay tiltas – 6,4 milijardai dolerių

Bay tiltas – tai kabantis tiltas per San Francisko įlanką Kalifornijos valstijoje, jungiantis San Francisko ir Oklendo miestus. Buvo atidarytas 1936 metais, nuo to laiko yra brangiausių pasaulio tiltų lyderis. Rytinės dalies statyba prasidėjo 2001 metais ir tik 2013 metų viduryje tiltas galiausiai buvo atidarytas. Projektas kainavo 6,4 milijardus dolerių.
Chesapeake Bay tiltas, JAV

2. Great Belt East tiltas – 4,4 milijardai dolerių

Šis statinys, jungiantis Zeealand ir Sprogo salas, priklausančias Danijai, yra ilgiausias tiltas pasaulyje. Ši konstrukcija, rekordinė visais atžvilgiais, yra grandiozinio projekto dalis, kuriuo siekiama per jūrą sujungti sostinę su žemynine dalimi.

Per tiltą tiesiasi automagistralė, kurios ilgis virš vandens – net 6,8 km. Projektas buvo užbaigtas praėjus 10 metų po statybų pradžios 1998 metais, kainavo 4,4 milijardus.
Great Belt East tiltas

3. Verrazano-Narrows tiltas – 2,4 milijardai dolerių

Tai vienas didžiausių pasaulyje kabančių tiltų, jungiantis Niujorko Brukliną ir Staten Island. Tiltas buvo pastatytas 1964 metais ir pavadintas italų jūrininko Giovanni da Verrazano, pirmojo europiečio, įplaukusio į Hudzono upę, vardu. Tiltas kainavo 2,4 milijardus, statybos truko penkerius metus ir septynis mėnesius.
Verrazano-Narrows tiltas

4. Jondžon tiltas – 1,9 milijardai dolerių

Jondžon tiltas jungia Jondžon salą su Incheon miestu. Juo nutiesta ne tik autostrada, bet ir dvi geležinkelio linijos.

Projekto kaina – 1,9 milijardų. Projekto trukmė – penkeri metai, jis užbaigtas 2000 metais.

Bendras šio statinio ilgis - 4420 metrų, taigi jis atsiduria ilgiausių pasaulio tiltų 101 vietoje.
Jondžon tiltas

5. Cinma tiltas – 1,35 milijardai dolerių

Cinma tilto ilgis – 2,2 kilometrai. Jis yra tarptautinio Honkongo oro uosto infrastruktūros dalis, juo juda tiek automobiliai, tiek traukiniai.

Tiltas buvo atidarytas 1997 metais, jo statyba užtruko 5 metus, išleista 1,35 milijardų.
Tsin Ma tiltas

6. Vasko da Gama tiltas – 1,3 milijardai dolerių

Tai pats ilgiausias tiltas Europoje, jo ilgis – 17,2 kilometrų. Tiltas atidarytas 1998 metų kovo 29 dieną, praėjus 18 mėnesių po statybų pradžios.
Vasko da Gama tiltas

Projektui išleista 897 milijonų eurų (1,3 milijonai dolerių).

7. Quingdao tiltas – 1,5 milijardai dolerių

Šis tiltas per įlanką – pats ilgiausias pasaulyje tiltas per vandenį. Jo statyba užtruko ketverius metus. Pagal oficialius duomenis, statybai išleista pusantro milijardo, tačiau autoritetingi ekspertai tvirtina, kad išlaidos galėjo viršyti 8,8 milijardus.
Quingdao tiltas

8. Džordžo Vašingtono tiltas – 1,1 milijardo dolerių

Tai vienas didžiausių tiltų JAV, jungiantis Manheteną ir Fort Li. Statybos prasidėjo 1927 metais, statybų metu sumanytasis tilto pavadinimas buvo Hudson River tiltas, tačiau priartėjus atidarymui 1931 metų spalio 24 dieną tiltas buvo pervadintas pirmojo JAV prezidento, nacionalinio Amerikos herojaus Džordžo Vašingtono garbei. Tiltas buvo statomas apie ketverius metus, jo kaina – 1,1 milijardo.
Džordžo Vašingtono tiltas

9. Tiltas per Cooper upę – 836,9 mln dolerių

Tai vantinis tiltas per Cooper upę Pietų Karolinoje (JAV), kurio realizacijai prireikė ketverių metų ir šešių mėnesių, o pačios statybos kainavo 836,9 milijonus. Tiltas buvo atidarytas 2005 metais.
Tiltas per Cooper upę

10. Tacoma Narrows tiltas – 827,7 mln dolerių

Tai kabantis tiltas JAV, Vašingtono valstijoje, pastatytas per Tacoma-Narrows įlanką. Šalia senojo tilto 2002 metais prasidėjo naujojo statyba, ir po penkerių metų antrasis tiltas buvo atidarytas. Projektas kainavo 827,7 milijonų.
Tacoma Narrows tiltas
Dalintis
Nuomonės