Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Tačiau yra šalių, kurios dėl įvairių priežasčių pritraukiamų turistų skaičių pasigirti negali. Šiame straipsnyje dešimt Europos žemyno šalių, sulaukiančių mažiausiai lankytojų iš svečių šalių.

Liuksemburgas

Oficialiai ši šalis vadinama Liuksemburgo Didžiąja Hercogyste. Ši mažytė valstybė įsikūrusi tarp Vokietijos ir Prancūzijos, taip pat ribojasi su Belgija. Vietinių gyventojų čia vos daugiau nei 500 tūkst. Turistų, atvykstančių aplankyti Liuksemburgą, skaičius kasmet išlieka panašus – apie 905 tūkst.

Liuksemburgas daug kam žinomas dėl savo nesuskaičiuojamų turtų, tačiau tai atvykstančių lankytojų skaičius rodo, kad tai didelės reikšmės nesudaro. Galima rasti įvairių priežasčių, dėl kurių ši maža valstybė nesulaukia milijoninio turistų srauto. Pirmiausia, atvykus į Liuksemburgą nesunku pastebėti, kad šioje šalyje tarsi susiplaka kaimyninių Vokietijos ir Prancūzijos kultūros.

Tai matyti įvairiose srityse – nuo istorijos iki tradicinės virtuvės. Nors Liuksemburgas ir nėra šalis, kuri galėtų pasigirti aktyviu naktiniu gyvenimu, vakarėliais ar festivaliais, atvykę čia tikrai neprašaus, jei norės pasigrožėti kraštovaizdžiu ar paragauti skanaus vyno.

Serbija

Serbija – valstybė, įsikūrusi pietryčių Europoje. Gyventojų šioje šalyje šiek tiek daugiau nei 7 mln. Žmonių, atvykstančių apsilankyti Serbijoje, skaičius dažniausiai sukasi apie 810 tūkst. per metus.
Belgradas, Serbija

Serbija yra viena iš trijų šiame sąraše esančių šalių, anksčiau įėjusių į Jugoslavijos respublikos sudėtį. Tai parodo, kaip sunku buvo valstybėms, išskyrus Kroatiją, susigrąžinti turistus po žiauraus pilietinio karo, suskaldžiusio šalį prieš daugiau nei dvidešimt metų.

Tačiau tai, kad Serbija sulaukia mažiau lankytojų nei daugelis kitų Europos šalių yra ganėtinai apmaudu, nes ši šalis gali suteikti vieną įdomiausių ir naudingiausių kelionių patirčių rytinėje Europos dalyje.

Islandija

Islandija – tai šalis Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje. To paties pavadinimo saloje įsikūrusioje Islandijoje gyvena šiek tiek daugiau nei 320 tūkst. gyventojų. Turistų, norinčių aplankyti šią šalį, skaičius kasmet daugiau nei dvigubais didesnis nei pačių Islandijos gyventojų – apie 673 tūkst.

Mažam, Islandiją aplankyti norinčių turistų, skaičiui įtaką daro keletas veiksnių. Pirmiausia, verta paminėti tai, kad tipinis atostogas praleisti užsienyje susiruošęs žmogus dažniausiai atostogoms tinkamos šalies paieškas pradeda nuo šiltųjų kraštų.
Vatnajokull nacionalinis parkas Islandijoje

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, bet kai kuriuos turistus atbaido vien šalies pavadinimas, kuris išvertus į lietuvių kalbą reiškia Ledo žemė. Taip pat, daug kam gali atrodyti, kad tokioje šalyje kaip Islandija, nėra ką pamatyti, ką aplankyti.

Tačiau tokie žmonės klysta. Islandijos sostinėje Reikjavike gausu lankytinų objektų, čia be galo gražūs pavasariai, kurių metu galima pasigėrėti nuostabaus grožio kraštovaizdžiu, kriokliais ir kitais gamtos objektais.

Bosnija ir Hercegovina

Ši, iš dviejų istorinių Bosnijos ir Hercegovinos regionų sudaryta valstybė yra įsikūrusi Balkanų regiono vakaruose. Paskutinių metų duomenimis, gyventojų šioje šalyje yra apie 3,8 mln. Turistų, kasmet aplankančių Bosniją ir Hercegoviną, skaičius gerokai mažesnis – apie 439 tūkst.

Bosnija ir Hercegovina yra viena iš mažiausiai išsivysčiusių Europos valstybių. Trapi šios šalies politinė sistema atspindi karo, vykusio XX a. devinto dešimtmečio pradžioje, padarinius. Nors Bosnija ir Hercegovina stengiasi sparčiai tobulėti, tai turistų skaičiaus kol kas nedidina. Tiesa, keliautojams, kurie visgi yra pasiruošę aplankyti šią Balkanų valstybę, rekomenduoja aplankyti sostinę Sarajevą, pasigrožėti unikalia architektūra ir kitais lankytinais objektais.

Makedonija

Makedonija - tai dar viena Balkanų valstybė, įsikūrusi pusiasalio pietryčiuose. Gyventojų šioje valstybėje yra kiek daugiau nei 2,1 mln. Makedoniją kiekvienas metais aplanko maždaug 351 tūkst. keliautojų.

Priežastis, kodėl Makedonija sulaukia tiek mažai turistų yra ganėtinai aiški – šalyje trūksta vietų, kurios viliotų po Europos šalis keliaujančius turistus. Žinoma, kaip ir kiekviena šalis, Makedonija turi vietų, kuriomis gali pasididžiuoti, tačiau jos nėra tokios, kurias dažnas turistas įtrauktų į svarbiausių lankytinų vietų sąrašą.

Monakas

Monako kunigaikštystė tai viena iš mažiausių valstybių pasaulyje. Ji įsikūrusi prie Viduržemio jūros ir ribojasi su Prancūzija. Paskutinių keleto metu duomenimis gyventojų skaičius Monake išlieka šiek tiek didesnis nei 37 tūkst. Tai viena iš kelių valstybių šiame sąraše, kurios gyventojų skaičius yra mažesnis nei turistų, nes Monaką kasmet aplanko maždaug 292 tūkst. svečių iš kitų valstybių.

Turbūt nereikia stebėtis, kad tokio dydžio valstybė kaip Monakas nėra populiariausių keliautojų valstybių sąraše. Žinoma, pamatyti vertų vietų ar objektų čia yra, tačiau kaip ir anksčiau minėtoje Makedonijoje, jos nėra tokios, kurios sutrauktų milijonines turistų minias. Tačiau vien garsusis Monte Karlo kazino yra tai, ką aplankyti nori ne vienas turistas.

San Marinas

San Marinas tai dar viena nykštukinė valstybė šiame sąraše. Įsikūrusi Europos pietuose, ji yra apsupta Italijos. San Marine gyvena apie 31 tūkst. gyventojų. Lankytojų, atvykstančių į šią šalį, skaičius kasmet sukasi apie 139 tūkst.

Tai dar viena valstybė, kuriai sulaukti didesnio lankytojų skaičiaus trukdo jos dydis. Didžioji dalis San Mariną aplankančių turistų čia nepasilieka nakčiai (todėl jie neįtraukiami į pateiktus skaičius). Jie pamato visas svarbiausias vietas per dieną ir nakvynei nepasilieka. Tiesa, tie, kurie visgi lieka čia ilgesniam laikui gali puikiai praleisti laiką lankydamiesi pilyse ir susipažindami su seniausios respublikos istorija.

Baltarusija

Rytų Europoje įsikūrusi Baltarusija turi maždaug devynis su puse milijonų gyventojų. Tačiau lankytojų skaičius ženkliai mažesnis – vos 119 tūkst. per metus.

Baltarusija dažnai vadinama paskutine Europos diktatūrine valstybe ir tai praktiškai pasako, kodėl ši šalis yra taip mažai lankoma turistų. Tiesa, atmetus politinius aspektus, Baltarusija yra saugi ją lankantiems turistams. Tiesa, čia trūksta įspūdingų, turistus traukiančių vietų, tačiau norintys aplankyti šią šalį tikrai ras ką pamatyti sostinėje Minske ar jo apylinkėse.

Lichtenšteinas

Centrinėje Europoje esančiame Lichtenšteine gyvena apie 36 tūkst. gyventojų. Šis skaičius yra palyginus nedaug mažesnis už šią šalį lankančių turistų skaičių. Kasmet Lichtenšteiną aplanko apie 54 tūkst. lankytojų iš įvairių pasaulio šalių.

Kaip ir kitos šiame sąraše minėtos nykštukinės valstybės, taip ir Lichtenšteinas daug turistų nepritraukia dėl savo dydžio. Tačiau tuos turistus, kurie čia atvyksta, mažytė Lichtenšteino kunigaikštystė traukia savo lankytinomis vietomis, vyninėmis ir t.t. Įdomu tai, kad už 70 tūkst. dolerių mokestį galima išsinuomoti šią šalį parai ir ją valdyti.
Lichtenšteinas

Moldova

Moldova įsikūrusi Pietryčių Europoje. Joje gyvena apie trys su puse milijonų gyventojų. Tačiau ši šalis yra mažiausiai lankoma Europos valstybė. Moldovą per metus aplanko vos 11 tūkst. turistų.

Yra kelios priežastys, dėl kurių Moldova yra taip mažai lankoma. Pirmiausia įsispraudusią tarp Ukrainos ir Rumunijos, ją sunku pasiekti. Taip pat, kaip ir kelios prieš tai minėtos valstybės, ji praktiškai neturi jokių ikoninių vietų, kurios trauktų turistus. Galiausiai, oficialiai Moldovos dalimi laikoma de-facto respublika Padniestrė yra tarsi paminklas Sovietų sąjungai ir tai populiarumo tarp turistų Moldovai tikrai neprideda.
Moldova

Parengė Modesta Gaučaitė