Argi taip sunku rasti dovaną tam, kurį atrodo, bent truputį pažįstame? Žinoma, čia koją dažnai pakiša ne tik mūsų išradingumas ar jo stoka, tačiau ir ta dovanų pasiūla, su kuria susiduriame.

Laimei, visada lieka senas, tačiau dėl to vien tik teigiamai – puikiu ir patikrintu garsėjantis variantas, o būtent – dovanos, atspindinčios adresato gyvenimo būdą, ilgalaikes arba trumpalaikes aistras, mėgstamus užsiėmimus arba tradicinius, o kartais netgi itin netradicinius hobius.

Todėl Perpasaulį.lt padės Jums išsirinkti tą dovaną, kuri labiausiai tiks mėgstantiems keliauti. Keli aktualiausi pasiūlymai – šiame tekste.

Ši dovana puikiai tiks net tuo atveju jeigu matote, kad nepaisant nuolatinės skubos kraunantis lagaminus Jūsų bičiulis jau sugebėjo apsirūpinti kuo nors praktiškesniu negu antram, trečiam arba ketvirtam gyvenimui prikeltos litro talpos ledų dėžutės arba sveriamos mišrainės indeliai iš prekybos centrų.

Net jeigu užkietėjęs keliautojas jau turi vieną, visai šaunią priešpiečių dėžutę, antra niekada netaps jam papildoma našta, ypatingai, jeigu išrinksite tokią, kuri estetiškai atitiks jo skonį, o šiais laikais tai tikrai nėra neįgyvendinama užduotis. Juk patys taip pat puikiai žinome, kad dar namuose sukrautos maisto atsargos išsieikvoja itin greitai, ar ne?

2. Žavus šiltpuodis arba termosas

Technologiškai šiltpuodžiai tobulėja tiesiog akyse, todėl net jeigu žinote, kad Jūsų draugas jau turi savo mėgstamiausią, skaičiuojantį antrus arba trečius metus, Jūsų padovanotas naujas beveik garantuotai bus daug praktiškesnis ir prisidės prie teigiamų pokyčių bičiulio kelioniniame lagamine arba išorinėje turistinės kuprinės kišenėje.

Tik atsiminkite, kad ir pats gražiausias ar stilingiausias keramikinis šiltpuodis jokiu būdu nebus toks praktiškas kaip metalinis, plastikinis arba tas, kurio konstrukcija kombinuoja abi pastarąsias medžiagas. Ne tik dėl daug didesnio keramikinio puodelio svorio, tačiau ir dėl kiek prastesniu termoizoliacinių savybių – o juk visi norime, kad šilta kava neatauštų kuo ilgiau, ar ne?

Termosą jau įsitaisiusiam keliautojui naujas „nepamaišys“ praktiškai niekada. Ne tik todėl, kad šis pakankamai brangus malonumas net šiek tiek pataupius jo įsigijimo procese, pasmerktas sugęsti jau gana greitai, tačiau ir todėl, kad dėl to paties taupumo visi mes mėgstame įsigyti daug mažesnės talpos termosą negu mums iš tikrųjų reikia.

Padovanokite savo draugui keliautojui litro talpos termosiuką ir jis tikrai liks Jums dėkingas, prisimindamas ne kartą, traukdamas gurkšnį karštos arbatos pakelėje, oro uoste ar traukinių stotyje.

Žinoma, taupiausiems dovanų pirkėjams „sužais“ ir pora paprastų kortų kaladžių. Tačiau šiandien stalo žaidimus siūlančiose parduotuvėse galime atrasti tikrus lobius keliaujantiems mažesnėse kompanijose – nuo kišenėn telpančio „Monopolio“ iki žaidimų, kurių lentos jau nebe kartoninės, o medžiaginės ir sutaupo begales vietos tek kišenėje ar kuprinėje, tiek lagamine.
Cape Coast (Gana) stalo žaidimą žaidžianti moteris ir vaikai

4. Mobiliųjų įrenginių apsaugos

Neperšlampamas dėklas telefonui arba planšetiniam kompiuteriui gali tapti puikiu papildomu priedu prie bet kurios didesnės dovanos, jeigu atrasite pakankamai nebrangų variantą. „Rimtesne“ idėja gali tapti naujųjų technologijų pagrindu sukurta „nanoapsauga“, kuria padengtas mobilusis telefonas ar „planšetas“ taps visiškai neperšlampamu, išsaugojęs savo „originalią“ išvaizdą, t.y. neįvilktas į jokius gremėzdiškus dėklus. Nors šiandien tai dar pakankamai brangus malonumas, galbūt, vertas Jūsų pinigų vardan to, kad nudžiugintumėte brangųjį draugą, jis gali tapti būtent prieš Kalėdas.
Telefonų gamintojams demonstruojama "H<sub>z</sub>O Waterblock" technologija, apsauganti elektronikos įrenginius net nuo neigiamo panardinimo į alų poveikio

5. Mechaninę arba saulės energiją naudojantis kroviklis

Pakankamai senas, tačiau itin greitai tobulėjantis išradimas šiandien praktiškesnis nei bet kada anksčiau. Net jeigu gali pasirodyti, kad tokiomis niūriomis ir saulės spinduliais neapdovanotomis dienomis iš dangaus daug energijos tikėtis neverta, niekada nežinote, ar Jūsų spontaniškasis draugas keliauninkas kitą savaitę nesugalvos šauti kur nors į šiltus kraštus, kur pakėlus galvą nepavyks išvysti ne debesėlio o elektros lizdą, juolab tinkantį pakrovėjams iš mūsų platumų, atrasti bus pakankamai sunku...

Ir net jeigu Jūsų patrakęs draugas sugalvos iškeliauti į Šiaurę ir pasigrožėti įspūdingomis pašvaistėmis, malūnėlio tipo arba nuo rankenos sukimo metu sukūrinamos mechaninės energijos elektrą generuojanti mobiliųjų (ir ne tik) įrenginių krovimo stotelė čia pravers labiau negu bet kur kitur.
Nešiojamas saulės energijos pakrovėjas

6. Papildomų objektyvų rinkinukas išmaniajam

Net ir prisiekęs fotografas ne visada turi galimybę pasiimti į kelionę sunkųjį veidrodinį „fotiką“, o juo labiau – krūvą bendrai ne ką mažiau sveriančių objektyvų visiems gyvenimo atvejams. Laimei, šiomis dienomis išmanusis telefonas gelbėja daugeliu atveju - ir toli gražu ne tik pačiais beviltiškiausiais. Pasikeisti „gamykliškai“ į Jūsų telefoną įdiegto objektyvo, žinoma, taip lengvai nepavyks, tačiau tam tikrų naudingų priedų pagalbą galite „praturtinti“ savo pagalbininką ir platesnio kampo, ir „fisheye“, ir makro, ir „portretniko“ galimybėmis.

7. „Išmanioji“ kelioninė pagalvėlė

Trumpesniam „nusmigimui“ autobuse arba lėktuve, taip pat vienoje ar kitoje transporto priemonėje priverstinai praleistai nakčiai tapti lengvesne puikiai padės kelioninė pagalvėlė, kurią taip pat turi kiekvienas – net ir ne labiausiai pasišventęs keliautojas.

Šiandien siūlomų tokių kelionės „pagalbininkų“ įvairovė taipogi verčia iš koto – tad nesunkiai galite išsirinkti tokią, kuri nudžiugins ir jau turintį paminkštinimą pavargusiam kaklui atpalaiduoti kelioninėje kėdėje. Nuo leidžiančių miegoti ant kiekvieno šono be papildomo galvos kraipymo iki šildančių-šaldančių bei kitokiomis papildomomis galimybėmis apdovanotųjų – rinkitės išmaniausią, labiausiai tinkančią būtent į šio sezono „trendų“ nominaciją.

8. Kelioninis kamščiatraukis

Net jeigu namuose Jūsų bičiulis jokiu būdu neprimena taurelės mėgėjo, tai jokiu būdu nereiškia, kad jis nėra linkęs atsipalaiduoti kelionėje. Juolab, kad paragauti vietinių gėrimų – viena iš pagrindinių kiekvieno svečioje šalyje atsidūrusio keliautojo užduočių.

Ir vyno ar brendžio, kurio niekur kitur atrasti neįmanoma, taurė vietiniame restorane – tikrai ne vienintelis šios užduoties įgyvendinimo būdas. Tačiau butelis iš specializuotos krautuvėlės ant dviejų kalvoje virš šviežiai aplankyto miesto be kelioninio kamščiatraukio gali būti toli gražu ne ranka pasiekiamas malonumas.

Priartinkite jį savo mylimam keliautojui padovanodami šią dovaną ir galėsite net neabejoti, kad vienas iš tolimajame užjūryje skambančių tostų nuskambės ir į Jūsų sveikatą.

9. Piniginytė skirtingų valiutų banknotams

Net garsiausiai besigiriantis savo „visagale kreditine“ anksčiau ar vėliau susiduria su situacija kai ši tampa visiškai beverte – ne tik visame pasaulyje, tačiau ir „artimojoje Europoje“ apstu vietų, kur be grynųjų pinigų išsiversti neįmanoma. O ką daryti tuo atveju, kai kelionės maršrutas driekiasi per kelias šalis, kuriose vargu ar atsiskaitysi bent jau eurais arba JAV doleriais? Apsirūpinus kelių valiutų nominalais, skirtingose šalyse spausdinti banknotai neretai susimaišo taip, kad net sunku atskirti, kuriais pinigais kurioje šalyje turėtum atsiskaityti – ypatingai tuo atveju, kai daugumoje iš jų lankaisi pirmą kartą.

Čia padės „sumaniosios“ kelionių piniginės su begale skyrių skirtingų valiutų banknotams ir monetoms. Tvarkingai juos paskirsčius po specialiai tam skirtas vieteles, ne tik daug geriau susigaudai „valiutiniuose niuansuose“, tačiau ir turi progą susitaupyti nemažą dalį „išlaidų grynaisiais“.

Tik – dėmesio! Patarimas, nusprendusiems nudžiuginti draugą tokia dovana – nepamirškite, kad mūsų platumuose vis dar itin gajūs tam tikri prietarai, todėl dovanodami tokį dalyką kaip piniginę, nepamirškite joje iš anksto patalpinti bent kelis banknotus arba monetas – idealiuoju atveju, skirtingų, tačiau būtinai pritaikymą be vargo susirandančių valiutų – pavyzdžiui, JAV dolerių, eurų ir litų.

10. Pikantiška dovanėlė, praversianti kelionėje

Labiausiai pravers keliautojui, kuris išvykoje dažnai pasijaučia vienas – bet ne vienišas! Įvairūs šmaikštūs, pikantiški, tačiau neretai ir pakankamai praktiški kelionių rinkinukai slepiasi tiek dovanų idėjas sugerojančiuose, tiek ties sekso reikmenimis besispecializuojančiuose parduotuvėse. Nuo iš pirmo žvilgsnio itin kvailų „pasaulio šalių“ prezervatyvų rinkinukų iki kelioninės Kamasutros – čia šiandienai sukurtas itin platus pasirinkimas, suteikiantis sąlygas nudžiuginti net vedusį ir vaikų turintį keliautoją.