Pateikiame dažniausiai daromas keliautojų klaidas ir naudingus patarimus, kurie padės apsisaugoti nuo nemalonumų.

1. Per daug daiktų. Kraudamiesi lagaminą ar kuprinę prieš kelionę griebiate daiktą manydami, kad galbūt jums jo gali prireikti. „Ar turėčiau imti šiuos džinsus? Galbūt jie tiktų eiti į vakarėlį.“ – štai tokie svarstymai dažną apima prieš keliones. Ne, šių džinsų jums neprireiks, nes jau į lagaminą įsidėjote tris poras. „Gal turėčiau pasiimti lygintuvą? Gal viešbutis, kuriame apsistosiu, neturės lygintuvų?“ – dar viena keliautojo mintis okupuojanti dvejonė. Ne ką prasmingesnės ir mintys apie tris skirtingus kremus nuo saulės ir prausimosi priemonės.

Kaip žinome, pigių skrydžių bendrovės dažniausiai apmokestina papildomą bagažą, o tai dar vienas akmenėlis į daug daiktų prisikrauti mėgstančių keliautojų daržą. Taigi jei jūsų nežavi papildomas 50 eurų mokestis už bagažą, patartina daiktus susidėti itin atsakingai.

2. Dokumentų kopijų neturėjimas. Kartais žmonės abejoja dokumentų kopijų darymo prasmingumu. Tenka pripažinti, kad daugeliu atvejų jų kelionėse neprireikia. Vis dėlto derėtų nepamiršti, kad niekada negalite būti visiškai apsaugoti nuo nelaimingų atsitikimų ir vagysčių, o praradę dokumentus iškilusius sunkumus išspręsite kur kas paprasčiau, jei turėsite dokumentų kopijas.

Kopijos popieriniu pavidalu užima kelionėse itin vertinga tampančią vietą, todėl kur kas geriau pasirūpinti skaitmeninėmis dokumentų kopijomis. Tikrai neprireiks daug laiko pasui, kelionės bilietams ir viešbučių rezervacijomis nufotografuoti ir turėti šias kopijas elektroninio pašto dėžutėje. Patartina pasirūpinti prieiga prie šių skaitmeninių kopijų ir be interneto ryšio – taip išvengsite dirgulio, užplūstančio desperatiškai ieškant interneto.

3. Kelionės draudimo neturėjimas. Nors paprastai keliaujant nenutinka nieko baisaus, rizikuoti nereiktų. Jei turite pinigų įsigyti skrydžio bilietą, turėtumėte pasirūpinti ir kelionės draudimu. Galima skirti šiek tiek pinigų ir nusipirkti draudimą, kad prireikus būtų padengtos medicininės išlaidos. Pavėlavę į skrydį turbūt rastumėte pinigų naujam bilietui įsigyti, o susilaužius koją gali tekti pakloti ne vieną tūkstantį eurų.
Kelionė

4. Brangių daiktų demonstravimas. Visiškai normalu į keliones vežtis brangią įrangą, pavyzdžiui, vaizdo kamerą ar išmanųjį telefoną, tik nepatartina šių daiktų aktyviai demonstruoti, ypač lankantis ne pačiose saugiausiose vietose. Kartą vienam keliautojui fotografuojant vaizdus Rio de Žaneire nakties metu bičiulis brazilas patarė geriau to nedaryti ir saugiai paslėpti fotoaparatą. Jis žinojo, kodėl taip sako, todėl nesiginčydamas pasielgė taip, kaip jis rekomendavo. Tiesa, nėra jokios priežasties į kelionę vežtis ne itin reikalingų prabangių daiktų, pavyzdžiui, juvelyrinių dirbinių.

5. Pinigų ir kelionės dokumentų laikymas vienoje vietoje. Niekada nelaikykite visų turimų pinigų ir kelionės dokumentų vienoje vietoje. Jei iš jūsų pavogtų piniginę ar rankinę, nebeturėtumėte nieko, išskyrus milžinišką galvos skausmą. Keliaukite saugiai: laikykite pinigus ir dokumentus keliose skirtingose vietose, pavyzdžiui, kišenėse, kojinėse ar liemenėlėje.

6. Nuolatinis drybsojimas prie baseino. Poilsis prie baseino yra nuostabus, tačiau nepraleiskite šioje vietoje visų atostogų. Tyrinėkite vietovę, į kurią atvykote, o poilsiui rinkitės paplūdimį, jei tik netoliese toks yra. Jei renkatės iš galimybės praleisti dieną patogiai prie baseino ir vaginančios išvykos pėsčiomis dykumoje, teikite pirmenybę antram variantui. Po poros metų jūs turbūt nė neprisiminsite saulėtos prie baseino praleistos dienos, tačiau dar ilgai pasakosite apie daug jėgų pareikalavusią nuotykių kupiną išvyką į dykumą.

7. Neatlikti namų darbai. Tai nereiškia, kad prieš leisdamiesi į kelionę privalote perskaityti tris skirtingus kelionių gidus – juk tam paprasčiausiai nebūtų įmanoma rasti laiko. Be to, dažnai kur kas smagiau tiesiog leistis į tyrinėjimus. Vis dėlto yra keletas esminių dalykų, apie kuriuos geriau žinoti iš anksto. Ar yra vietų, kurių patartina vengti? Kokios šioje vietovėse dažniausiai pasitaikančios suktybės? Kokius objektus šioje vietovėje būtinai turėčiau aplankyti?

Pasak vienos keliautojos, praėjus vos trims valandoms po atvykimo į Kiniją ji nusipirko labai brangios arbatos. Jei būtų atlikusi namų darbus ir geriau pasidomėjusi apie tai, ji būtų žinojusi, kad itin brangios arbatos pardavimas Kinijoje besilankantiems turistams – tai vienas iš dažniausiai pasitaikančių sukčiavimo variantų.

8. Nepakankamas kelionės biudžetas. Jaučiatės tiksliai paskaičiavę, kiek išleisite apgyvendinimui, transportui ir maistui, todėl žinote konkrečią sumą, kurios prireiks kelionės metu, ar taip? Vis dėlto numatėte ne viską. Pamiršote apie vandenį, užkandžius, suvenyrus ir kitas smulkias išlaidas, kurios galiausiai pavirsta tikrai nemaža suma. Turėkite daugiau pinigų nei planuojate išleisti. Tokiu atveju džiaugsitės taip pasielgę, nes prireikė papildomų pinigų, arba kelionės pabaigoje jausitės patenkinti, nes neišleidote visų turėtų pinigų.

9. Aklas pasitikėjimas žmonėmis. Dauguma keliautojų džiaugiasi turėdami galimybę susipažinti su naujais žmonėmis. Tačiau kartais asmenys turi piktų kėslų ir nutinka tikrai nemalonių dalykų. Taigi kaip išsiaiškinti, kuo gi galima pasitikėti? Tai sudėtingas klausimas, į kurį nėra vienareikšmiško atsakymo. Lieka vadovautis blaiviu protu ir kliautis savo nuojauta.

10. Pyktis atvykus į nepažįstamą šalį. Ar esate kada patyrę kultūrinį šoką? Nors gatvės gali atrodyti nešvarios, žmonės – nemandagūs, o maistas – keistas, svarbu nepamiršti, kad esate svečias. Juk kai svečiuojatės kitų žmonių namuose, elgiatės pagarbiai ir paisote namų šeimininkų nustatytų taisyklių. Ar jums patiktų, jei asmuo besisvečiuojantis jūsų namuose dėl visko skųstųsi?

Pasak keliautojo, Jamaikoje jam teko valandą laukti, kol svečių namų savininkas teikėsi ateiti ir užregistruoti jo atvykimą. „Užsieniečiai gali pykti, jei tik nori, tačiau pasakysiu jums vieną dalyką: Jamaikos gyventojams laikas nė motais“, – štai tokio atsakymo sulaukė po to, kai užsiminė esantis nelabai patenkintas.

„Keliaudami nepamirškite, kad užsienio valstybė nėra sukurta taip, kad jūs jaustumėtės patogiai; ji sukurta taip, kad joje gyvenantys žmonės jaustųsi patogiai“, – yra pasakęs Cliftonas Fadimanas.