Didysis Teidės ugnikalnis – nuo jo šįkart sveikinasi kelionių laidos gidai ir įspėja, kad karščiu alsuojantis ugnikalnis pasitinka ne itin karštai. O norintys patekti į ugnikalnio viršūnę turi apsišarvuoti atkaklumu.

„Atvažiavome į aikštelę, kur šimtai automobilių, ir dabar prasideda antrasis etapas – pakilti į funikulierių, gauti bilietą, tai yra labai sunku. Geriausia rezervuotis iš anksto, prieš dvi tris dienas“, – į funikulierių skuba O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė.

Funikulierių sotyje gausiai būriuojasi žmonės, dalis jų nežinojo, kad bilietais reikia pasirūpinti iš anksto, o pačioje stotyje bilietų įsigyti neįmanoma. Bilieto kaina žmogui – nuo 21 euro. Į kainą įeina mokestis už kelionę funikulieriumi pirmyn ir atgal.

Tiesa, O. Gasanovui ir V. Vyšniauskaitei vis sekasi įsivelti į nuotykius – šiek tiek pavėlavę nueiti iki funikulieriaus, jam spėjo tik pamojuoti, o laukdami kito ir tikėdamiesi, kad bus pirmi, atsistojo ne toje aikštelėje, į kurią atvyko kitas transportas. Kelionių gidai įspėja – būkite atidūs ir nepražiopsokite savo laiko.

„Kokie laimingi veidai, mes išgyvenome šitą pakilimą! – džiūgauja O. Gasanovas, o V. Vyšniauskaitė-Cheri praneša ne tokią džiugią žinią. – Šiuo metu ant Teidės ugnikalnio yra nuo 0 iki 4 laipsnių šilumos. Vėjo gūsiai siekia net 20 metrų per sekundę. Oro čia mažai, tad pasiruoškite apsvaigti.“

„3718 metrų aukštis – tai yra aukščiausia viršukalnė visoje Ispanijoje, ne tik Tenerifėje, ne tik Kanaruose“, – faktais dalijasi O. Gasanovas.

Tie, kurie planuojate pakilti paskui laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjus, pasirūpinkite šiltesne apranga. Nesvarbu, kad Tenerifėje vasariški orai – dainininkė neslepia, kad pasipuošti vasariškais šortukais nebuvo gera idėja, nes siaubingai šalta.

Pakeliui į viršukalnę V. Vyšniauskaitė ir O. Gasanovas randa būdą pasišildyti – tarp akmenų alsuojantis ugnikalnis išpučia šiltą garą. O viršukalnėje atsiveria tokia panorama, kad keliautojai pamiršta ir šaltį, ir vėją. Debesų glostomas kalnas iš apžvalgos aikštelės atveria neaprėpiamą gamtos didybę.

„Teidė bus tas dalykas, kuris tikrai pasiliks giliai viduje, net sapnuosis. Ir kai galvosite apie Tenerifę po daug daug metų, prisiminsite ne tik paplūdimius, ne tik palmes, ne tik baseinus ir linksmybes, bet ir šitą didingą kalną“, – emocijomis dalijasi keliautojai ir kviečia neskubėti dairytis dar į tolimesnius kampelius, mat Teidės nacionaliniame parke laukia daug niekur kitur nesančių dalykų.

Milžiniška teritorija leidžia pasijusti taip, lyg keliautumėte po skirtingas planetas.

„Čia pasijusite ir kaip mėnulyje, ir kaip Marse, ir kaip Veneroje, ir kaip Jupiteryje“, – neįprastu žemės paviršiumi, kuris išties primena kraterius ir milžiniškas dykynes, keliauja O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė.

O jei norite daugiau žalumos, laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai kviečia į bananų plantaciją. Kalno papėdėje įkurta didžiulė vieno ūkininko bananų plantacija aptverta ir saugoma, kaip ir visos kitos Tenerifėje.

„Laisvai į jas neužeisite ir bananų neprisiskinsite, bet prie šių plantacijų labai dažnai galite sutikti vyruką ar moteriškę, kurie parduoda čia auginamus vaisius už labai labai nedidelius pinigus. Tačiau tai – jau loterija, mes dabar to nematome“, – pasakoja atostogų kelionių gidai ir kviečia užsukti į plantacijos vidų, kur laukia ne tik vaisių puota.

Restoranas „El Cordero“ apsuptas nokstančių bananų medžių, o šalia įkurdintas ir gyvūnų aptvaras, kur ganosi ožkos. Jas išvydusi dainininkė Cheri iškart sunerimsta, kad ožkos auginamos maistui, kuris tiekiamas restorane. Paaiškėja, kad maisto pasirinkimas kur kas platesnis.

„Čia yra grilio patiekalų restoranas, viskas kepta ant žarijų, aš išsirinkau didžiulę lėkštę šonkaulių, manau, kad tai maždaug penkiems žmonėms, o aš juos valgysiu vienas. Prie mėsos užsisakiau salotų. Nežinojau, kad jų atneš su tunais, su papajomis. Viktorija išsirinko patį prabangiausią patiekalą šiame restorane – karališką antrekotą. Jį Viktorija galės dar pasikepti pati, jei per daug kraujo, šitoje mažoje keptuvėlėje“, – apetitą keliančiais vaizdais dalijasi atostogų laidos kūrėjai.

Kepimo procesas, anot V. Vyšniauskaitės, jai primena, kaip jos senolis aplydo lašinuko gabaliuką, paruošia keptuvę ir tada jau kepa maistą.

O ragauti šonkauliukus pradėjęs O Gasanovas ir pats „sutirpsta“ nuo minkštos mėsos skonio.

„Mmm, tobulai. Būdami Tenerifėje šitą vietą būtinai turite aplankyti. Tobuli šonkauliukai tobuloje vietoje. Jie visiškai neriebūs. O pats mieliausias dalykas, kai tau atneša sąskaitą. Ji nėra labai maža – 60 eurų už visa ta, ką mes valgėme, bet kad labai neliūdėtum, štai, gauni bananų“, – O. Gasanovas demonstruoja didžiulius čia pat, plantacijoje, užaugintus vaisius.

Po sočių pietų laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai kviečia pasižvalgyti po Tenerifės salos ir visos Ispanijos pasididžiavimą – Loro parką.

„Išskirtinis parkas, kuris didžiuojasi 4000 papūgų kolekcija. Neįtikėtina. Dar keli įspūdingi faktai-rekordai: šiame parke pamatysite didžiausią Europoje delfinariumą, ir – dėmesio – didžiausią pasaulyje pingvinariumą“, – intriguoja O. Gasanovas.

Dainininkė V. Vyšniauskaitė atvira – kad yra toks dalykas, kaip pingvinariumas, ji niekada nesusimąstė. Keliautojams pingvinariume prieš akis atsivėrė visas pingvinų pasaulis šalia ledkalnio. Didžiuliame parke gausu įvairių gyvūnų, tingiai besirąžančių plėšrūnų, tigrų, beždžionių, kitų džiunglių gyventojų, be to, galima išvysti įspūdingą orkų pasirodymą. Tiesa, tokie pasirodymai rengiami du kartus per dieną, tad, norint pamatyti, reikia pasidomėti iš anksto, kuriuo laiku galite atvykti. O jei jau vyksite į milžinišką parką, kelionių gidai rekomenduoja šiai vietai skirti visą dieną.

Kita vieta, iš kurios sveikinasi O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė-Cheri, – La Orotava.

„Mes turime ypatingą vietelę. Užsirašykite šitą pavadinimą – La Orotava. Tai turistų dar nenuvalkiotas miestas, čia nerasite šurmuliuojančių minių. La Orotava – pats spalvočiausias ir pats ryškiausias miestas Tenerifės saloje, todėl čia jautiesi tarsi atsidūręs atviruke“, – pasakoja tarp spalvingų namų ir gėlynų vaikštantys keliautojai.

Miestelis gausus gėlynų, čia pabėgti nuo didžiulių žmonių minių skuba net vietos gyventojai. Tiesa, jei esate botanikos gerbėjas, čia prie augalų net surašyti pavadinimai, tad idėjų, kuo papuošti namus, tikrai galima pasisemti. Į vieną iš parkų užsukę O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė negali atsižavėti nuostabia augalų enciklopedija, o kur dar Viktorijos sodas su karališka aplinka...

Nepaprastai įvairi ir tuo žavi Tenerifės sala gausi atradimų. Dar vienas miestelis – El Medano, kur vėjas pučia kone kaip Teidės ugnikalnio viršūnėje, tačiau jis yra ant vandenyno kranto.

„Tai visiškas Tenerifės atradimas, aš apie šitą vietą anksčiau nežinojau, – prisipažįsta Delfi.lt kelionių žurnalistas O. Gasanovas. – Tai yra pati vėjuočiausia Tenerifės vieta. Nieko turistiško, čia visiškai kita aplinka, kiti žmonės, kitas jausmas šitoje vietoje.“

Miestelio pakrantė pritraukia vandens sporto mėgėjus, o gatvėse nesunku rasti ir stilingų vandens sporto pramogoms skirtų drabužių parduotuvių. Keliautojai nusprendžia pasižvalgyti, kokios kainos siūlomos ne turistams.

„Čia ne tik parduotuvė, bet ir nuoma. Galima išsinuomoti viską, ko reikia užsiimant banglenčių sportu, kaitavimu ir pan. Kainos čia tikrai labai skiriasi nuo tų visų turistinių parduotuvėlių, – atvirauja O. Gasanovas.

Maudymosi kostiumėlis, kuriuo susižavi dainininkė, kainuoja 35 eurus. Be to, jis dvipusis, tad, kaip apskaičiuoja V. Vyšniauskaitė, tikrai nėra brangu.

Tai labai maža maudymuko kaina – bendrai nusprendžia keliautojai ir mergina apsirūpina nauju pirkiniu maudynių rubrikoms.

Tiesa, suknelė už 300 eurų keliautojų nesužavi. Plaukiojimo lenta kainuoja apie 500 eurų. Yra ir 1225 eurus kainuojanti lenta, tačiau nusipirkti nė vienas nesusigundo. O štai maudynes su lenta V. Vyšniauskaitė-Cheri susigundo išbandyti.

„Vietiniai sako, kad jeigu nori įspūdingai palydėti saulę, atvažiuok čia ir palydėk ją bangose“, – sako O. Gasanovas.

Kokie dar nuotykiai laukia laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjų, žiūrėkite per Delfi.tv ketvirtadienį, lapkričio 18 dieną, 21 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)