Šioje „Lietuviškų atostogų“ laidoje kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas ir reperė Viktorija Vyšniauskaitė-Cheri sveikinasi iš vingiuotais serpantinais išmargintų kalnų.

„Vairuotojai, pasiruoškite, čia gali būti sudėtinga. Vietomis automobiliai negali prasilenkti – pavojingas kelias. Atvažiavus labai sunku rasti, kur pastatyti automobilį, nes čia nori atvažiuoti visi, o vietų visiem nėra“, – intriguoja O. Gasanovas.

O visus viliojanti vieta – Masca – piratų kaimelis, įsikūręs kalnuose ir ilgą laiką jo nė nebuvo pasaulio žemėlapiuose.

„Toli nuo visko, visiškai atokiai, kalnų slėnyje pasislėpęs kaimas. Jis yra pasislėpęs nuo viso pasaulio, jį atrado tik prieš keliasdešimt metų ir čia gyventojai net nežinojo, kad vyksta Antrasis pasaulinis karas. Nežinojo nieko, nesidomėjo jokiom naujienom, neturėjo telefonų, turbūt ir elektros, nei apie ligas, nei apie įvykius pasaulyje jie nieko negirdėjo, istorinių žinių jie neturi jokių“, – pasakoja keliautojai apie uždarą ir ilgą laiką visiškai nežinomą vietą.

Netyčia atrastas nuo pašalinių akių paslėptas piratų kaimelis po truputį atsivėrė turizmui. Iki kaimo buvo nutiesti keliai, atsirado infrastruktūra, kavinių, barų, tačiau gamta išliko nepakitusi, tad užsukę į piratų vienos gatvės kaimelį, sutiksite ir driežų, ir išvysite milžiniškų kaktusų.

„Dabar kaimas yra labai prasiplėtęs, anksčiau čia buvo vienas baras ir viena bažnytėlė, į kurią telpa aštuoni žmonės“, – pasidalijo V. Vyšniauskaitė-Cheri.

Laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjų žiniomis, kaime gyvena apie 90 žmonių, o barų tiek, kad kone vienas namas valdo vieną barą. O kaimelio dydis – sparčiu žingsniu jį visą pagrindine gatve galima pereiti pėsčiomis vos per penkias minutes. Tačiau O. Gasanovas ir dainininkė Cheri pataria neskubėti, o prisėsti ir palepinti akis ir gomurį.

„Jei Tenerifėje valgyti, tai valgyti ypatingoje vietoje. Tokioje, kaip ši“, – įsitaisęs su vaizdu į kalnus sako O. Gasanovas.

Meniu – vietos limonadas, kuris tapo rimtu galvosūkiu ragaujant. O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė neslepia, kad tirštos konsistencijos, lyg lietuviškas kisielius, jų spėjimu – braškių kompotas.
„Tai yra kaktusų limonadas, – išduoda O. Gasanovas koks raudonas gėrimas Tenerifėje yra itin populiarus. – Kaktusų limonadas, pasirodo, yra ne žalias, o raudonas. Jis lipnokas, ne toks tirštas, kaip kisielius ir nėra labai saldus“.

Visose Kanarų salų kavinėse rekomenduojama paragauti kanarietiškų bulvyčių, virtų jūros vandenyje. Keliautojai nepraleido progos pasmaguriauti ir kitais nacionaliniais patiekalais. V. Vyšniauskaitė surizikavo užsisakyti dienos žuvį.

„Aš nežinau, kokia tai žuvis“, – išvydusi patiekalą prisipažino mergina.

„Kas užkibo, tą ir valgyk“, – nuramino dainininkę bendrakeleivis.
O. Gasanovas, paragavęs troškintos jautienos nusprendė, kad greičiausiai visos šalys turi tradicinį troškintos jautienos patiekalą.

Skaniai pasistiprinę O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė patraukia toliau – į vieną populiariausių ir lietuvių mylimiausių kurortų Los Gigantes. Pavadinimas kalba pats už save – aplinkui didžiuliai kalnai, iškilusios iš jūros į 500–800 metrų aukštį, o Los Gigantes pavadinimas lietuviškai reiškia „milžinai“.

Lietuviai čia keliauja ne tik trumpo poilsio, kai kurie lietuviai čia gyvena visą šaltąjį sezoną, o dalis net turi įsigiję čia būstą. Tad jei sutiksite šioje ramioje kurortinėje vietoje daug lietuvių – nenustebkite.

„Yra lietuvių, kurie čia pabuvę sako, kad kurortas labai primena lietuvišką Nidą“, – pristato Los Gigantes O. Gasanovas.

Tiesa, šioje ramybės zonoje palmės tikrai neprimena Lietuvos. O šiame rojaus kampelyje nėra girtų turistų. O miestelį skalauja vienas gražiausių Tenerifės paplūdimių.

„Los Gigantes paplūdimys, jis, beja, dar kitaip žinomas, kaip Los Guios. Jis patenka į Tenerifės gražiausių paplūdimių penketuką. Šitam paplūdimy ne baltas, ne auksinis smėlis, ne akmenukai, ne raudonas, o tikras, grynas juodas smėlis“, – dalijasi abu keliautojai.

Susigundžiusiems poilsiu Tenerifėje keliautojai atskleidžia, kad tai natūralus vulkaninis smėlis, o jei išvysite Lietuvą primenančius šviesaus smėlio paplūdimius – jie jau bus dirbtinai sukurti.
„Čia gali ir taupuoliai rasti, ką veikti ir kaip pasipležauti, ir žmonės, kurie mėgsta labiau miesto komfortą. Turtuoliai čia gali išsinuomoti gultą“, – sako keliautojai ir O. Gasanovui tenka užduotis atspėti gulto nuomos kainą.

Mokėti teks ne 15 ir net ne 5 eurus – visai dienai gulto nuomai tereiks išleisti 3 eurus.

Jei nesinori nerti į banguotą vandenyną, Tenerifėje, kaip ir Madeiroje, gamta padovanojo žmonėms natūralius baseinus. Juose vanduo šiltesnis, be to, baseine nėra povandeninių srovių ir, kaip pastebi V. Vyšniaukaitė – nėra ryklių.

Kur dar Tenerifėje galima pasimėgauti vandens pramogomis? Ogi viename įspūdingiausių Siamo tematika sukurtų vandens parkų. Parką atidarė Tailando princesė Maha Chakri Sirindhorn.

„Tai populiariausia vieta visoje saloje. Apie ją sklinda didžiausios legendos, o man įdomu ne legendos, o faktai ir vieną faktą aš tikrai žinau: pagal „TripAdvisor“ (amerikiečių internetinė kelionių svetainė , – Delfi.lt patikslinimas), septynis metus iš eilės, tai yra geriausias pasaulyje vandens parkas. Net ne Europoje – pasaulyje. Čia yra linksma, daug adrenalino, čia yra tai, ko Jūs nesitikėjote – ten taip parašyta. Nežinau, ką tai reiškia“, – sako O. Gasanovas.

„Man atrodo, kad pamatysim“, – kviečia savo akimis pamatyti V. Vyšniauskaitė-Cheri ir neria į pramogas.

Milžiniškoje teritorijoje begalė žmonių, prie čiuožyklų gana ilgos eilės, o pramogų tiek, kad geriau iškart paskirti visą dieną.

Poilsiautoją iš Škotijos sutikusi V. Vyšniauskaitė nepraleido progos sužinoti, kaip atvykę žmonės vertina pramogų miestą.

„Buvome Amerikoje, Maljorkos vandens parkuose – čia tikrai geriausias vandens parkas. Amerikoje buvome „Volcano Bay“ ir galime palyginti, kad šis tirai daug geresnis“, – dalijasi su šeima atvykęs škotas.

Pramogų parke sukurta net jūra, kuri atkartoja įvairių aukščių bangas. O didžiausios drąsos reikalaujantis atrakcionas pareikalaus kantrybės užpilti į nuolydžio bokštą.

„Čia ne vien malonumai, norint nusileisti, reiks ir užpilti“, – kvapą atgauti bando į „Galios bokštą“ kopdami keliautojai. Viršūnėje atsidūręs O. Gasanovas į išbandymus pats neįsitraukia. – Man jau bloga pažiūrėjus į apačią“.

„Aš nebenoriu. Jokie honorarai neverti mano gyvybės!“, – išvydusi, kokio aukščio vandens čiuožyklą teks įveikti.

Visgi išbandymas puikiai pavyko: V. Vyšniauskaitė sėkmingai nusileido didžiausia vandens čiuožimo trasa ir prisipažino, kad antrą kartą to nekartotų.

„Baisu, siaubingai baisu, niekada nekartočiau to gyvenime. Viską dėl šitos laidos padarysiu, tiesiog per savo didžiausią baimę perlipau. Buvo taip baisu, aš buvau visą laiką užkimšus nosį, užsimerkus, kojas užkryžiavus, nieko nesupratau, kas vyksta. Ne taip baisu, kai užsimerki. Greitis yra nesveikas, žiauriai. Buvau vienu metu atleidusi kojas, bet reikia būt sukryžiavus. Po to susiėmiau ir va, nieko nesusilaužiau. Reikia pailsėti“, – vis dar drebėdama tik išlipusi iš vandens tvirtino dainininkė.

O poilsis po tokių ekstremalių pojūčių – viešbutyje „Gara Suites“ – tai, kas glosto V. Vyšniauskaitės širdį. Milžiniškas ir prabangus viešbutis su taip mėgiamais merginos baseinais, gultais, kuriuose glosto saulė ir ne jokių ekstremalių išbandymų.

„Tai du viename – SPA malonumai, nes tai yra viešbutis su SPA centru, taip pat čia yra sporto klubas, visi tie dalykai kūnui, gražinimuisi ir panašiai. Ir taip pat čia yra golfo laukai“, – aprodo poilsio vietą laidos „Lietuviškos atostogos“ gidai.

Atvažiavę žmonės randa keturių žvaigždučių kainą, tačiau gauna čia viską, ko geidžia širdis. Kambariai, tiksliau, dviejų aukštų apartamentai, su patogiomis poilsio ir miegamojo zonomis, dar turi ir dvi nepaprastas deginimosi terasas. Vienas tokių balkonų – itin privatus, kur V. Vyšniauskaitė išprašiusi filmavimo komandą susigundė nusimesti drabužius. Tai, kaip įvardija O. Gasanovas – nuogų žmonių zona.

„Čia didelės sienos ir niekas čia nematys nuogų „apelsinų“, – palikdamas V. Vyšniauskaitę-Cheri saulės vonioms patikina O. Gasanovas.

Be abejo, viešbutis turi ir puikų restoraną, tad keliautojai nepraleidžia progos pasižvalgyti, kokie skanumynai jų laukia vakarienei.

„Mūsų viešbutis turi puikų restoraną, kuriame ir pusryčiai, ir pietūs ir vakarienė. O mes atėjome vakarienės. Tu mačiusi? Tunas, alyvuogės, majonezas paprika – tortas va“, – dairosi po restorano pasiūlą O. Gasanovas, o V. Vyšniauskaitė stebisi daržovių, salotų ir vaisių gausa.

Besimėgaudami gausia vakarienė keliautojai atsisveikina iki kitos laidos, o tolesnius jų nuotykius ir išbandymus žiūrėkite ketvirtadienį, lapkričio 4 d. 21 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)