Šios žuvelės, sportinėje, gaudymo plūdine žūklėje, užima dar garbingesnę vietą – turi net specializuotas joms skirtas greito gaudymo varžybas. Į visas šio savotiško sporto detales nesigilinsime, bet pakabėsime, kaip mėgėjiškai bei greitai ir smagiai pameškerioti aukšlių.

Reikiami įrankiai

Pačios tinkamiausios greitam aukšlių gaudymui yra 2.5–4 metrus siekiančios lengvos teleskopinės anglies pluošto meškerės be ritės. Jos turi turėti itin greitą ir šmaikščią akciją. Valai tai pat parenkami ploni: 0,12–0,10 mm pagrindinis ir 0.08–0,06 mm skersmens pavadėliams. Plūdžių keliamoji galia dažniausiai nesiekia nei gramo. Kabliukai aukšlių žūklėje taip pat turi būti nedideli, 16–20 nr. dydžio, tiesaus lenkimo, su kiek ilgesniu koteliu, leidžiančiu lengvai ir greitai ištraukti jį iš žuvies nąsrų.

Be meškerės, norint greitai ir patogiai gaudyti aukšles, reikalinga bus kėdė bei įsmeigiamas ar pastatomas staliukas. Ant jo bus galima patogiai susidėti jauką, masalus ar kitą reikalingą inventorių. Dar patogiau naudoti meškeriotojišką platformą.

Vietos

Ežeruose aukšles patogiausia ir geriausia gaudyti nuo lieptų, kur yra pakankamai gylio. Kitu atveju teks ieškoti kranto linijos su gan staigiu šlaito nuolydžiu. Upėse aukšles lengviausia aptikti šalia didesnių duobių, susidariusių grįžtamųjų srovių. Reikia atsiminti, kad sekliose vietose tiek ežeruose, tvenkiniuose ar upėse gausių aukšlių būrių vargu ar surasite.

Masalai ir jaukai

Vienas iš pagrindinių masalų, skirtų greitam aukšlių gaudymui, yra viena musės lerva. Su ja galima ištraukti net keliolika žuvų, taip nesugaištant laiko bereikalingam masalo keitimui.
Jaukai aukšlėms turi būti gan smulkios frakcijos, turėti savo sudėtyje sėlenų ar į jas panašios struktūros komponentų, smėlio arba itin smulkaus žvyro ir tarsi paskleisti vandenyje „rūką“. To galima pasiekti įmaišius į pašarą paprasčiausių pieno miltelių arba naudoti specialius jaukų gamintojų priedus.

Paruošti aukšlėms skirtą jauką reikia taip pat specifiškai – tiksliau, jį perdrėkinti. Tokia jauko konsistencija primena košę, bet puikiai „skleidžiasi“ vos tik pasiekia vandens paviršių.

Schema. Aukšlių žūklė

Žvejybos technika

Žvejui patogiai sėdint, meškerė su masalo užmetama, įmetama jauko porcija ir laukiama kibimo. Jei jis neseka, po kelių sekundžių plūdė vėl permetama į tą pačią vietą ir dar įmetama „dozė“ pašaro. Pagavus pirmą žuvį, dar ją betraukiant įmetama dar viena jauko porcija. Taip tarsi „užauginamas“ žuvų smalsumas ir jos nuolat šmirinėja jauko debesyje. Jauko porcijos turi būti nedidelės, bet kaip supratot, dažnos. Geriausiai „pašaro“ porciją suformuoti trim rankos pirštais. Pagavus tokį ritmą , per kelias valandas galima sužvejoti tikrai ne vieną dešimtį aukšlių. Galima pabandyti pasivaržyti net su savimi ar geru bičiuliu: kiek sidabrinių žuvelių pavyks sumeškerioti per minutę?