Kai išgirdo, kad Laukžemių (Eketės) tvenkinys bus nusausinamas, T. Navalinskas negalėjo likti abejingas. Jis greitai surinko būrį bendraminčių ir ėmėsi veiklos – saugojo tvenkinį, nuo brakonierių, tvarkė biurokratines kliūtis, kad galėtų žuvis gelbėti ir gabenti į kitus tvenkinius. Iš viso prie tvenkinio darbavosi daugiau kaip 100 žmonių, o pagrindinis jų tikslas buvo išgelbėti bent trofėjines žuvis, kurių ten netrūko.

„Delsti nebuvo galima, žinojome, kad tvenkinyje yra labai didelių žuvų, veikti reikėjo greitai. Negaliu prisiimti nuopelnų, nes tai buvo milžiniškas darbas, kurį nuveikė visas būrys žmonių”, – Metų klaipėdiečio apdovanojimų išvakarėse KABLYS.lt sakė T. Navalinskas.

Tvenkinio gelbėti supuolę žvejai ir ir kiti gamtai neabejingi klaipėdiečiai iš jo traukė po 15-17 kg sveriančius karpius, 10 kg svorį perkopusias lydekas, rekordinius lynus. Į naujus namus iškeliavo net apie 40 kilogramų svėręs šamas. Bet kad tai nutiktų, prieš tai reikėjo staigiai susiorganizuoti būtinus leidimus, pasirūpinti žuvų pervežimo technika, taip pat prižiūrėti, kad žuvų neišgaudytų nesąžiningi meškeriotojai ar brakonieriai.

Visa tai Tomo suburtai komandai padaryti pavyko, perkeltos žuvys išgyveno, o galiausiai net buvo pasiekta, kad aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pasirašytų įsakymą, kuriuo buvo uždrausta žvejoti nuleidžiamuose tvenkiniuose.

Laukžemių tvenkinio žuvų gelbėjimo darbus akylai stebėjo visas uostamiestis, apie juos skelbė žiniasklaida, tad nenuostabu, jog nominacijoje „Už metų nuopelnus” Tomas surinko daugiausiai klaipėdiečių balsų. Tuo metu pats Tomas džiaugiasi, kad visa ši istorija apskritai padidino Klaipėdos gyventojų dėmesį gamtosaugos problemoms.

Dabar Laukžemių tvenkinio žuvimis gelbėję meškeriotojai susibūrė į asociaciją „Klaipėdos rajono žvejai”, kuri inicijuoja aplinkosaugines akcijas, užsiima jaunimo švietimu. Į asociaciją klaipėdiečiai kreipėsi net tuomet, kai reikėjo išgelbėti žvejybinio valo galą prarijusią ir badavusią gulbę. Žvejai su šia užduotimi susidorojo.

„Mūsų pavyzdys parodė, kad galima labai daug nuveikti, jei tik būsime pilietiški. Pamačius problemą reikia imti ir ją spręsti, tuomet gyvensime geriau”, – tikina Tomas.