Kodėl ne „Method“ ir „Pellet Waggler“?

Labiau prakutę žvejai turbūt puikiai žino šiuos du karpių gaudymo būdus, skirtus komerciniams tvenkiniams. Na, o kitiems priminsiu, kad „Method“ arba „Metodas“ tai yra tam tikro tipo šėryklėlės su gan trumpu pavadėliu, kuriais gaudoma „Feeder“ tipo dugninėmis meškerėmis. O „Pellet Waggler“ arba „Granulių Vagleris“ – karpių gaudymo būdas plūdine masalinėmis granulėmis netoli vandens paviršiaus.

Prisipažinsiu, kad abu: tiek „Method“, tiek „Pellet Waggler“ žvejybos būdus mėgstu. Jais Lietuvoje, daugiausiai „Arvydų“ tvenkiniuose, gaudau dažnai. Ypač rezultatyvus tokio, tipo vandens telkiniuose, būna „Metodas“. Tačiau būna dienų, kai karpiai įtariai žiūri tiek į „Method“ tipo šėryklėlę (o gal tiesiog tuo metu nenori maitintis nuo dugno), tiek į garsius „Pellet Waggler“ skleidžiamus plūdės pliaukštelėjimus. Tada ateina metas subtiliai plūdinei meškerei.

Skaidraus plastiko pasunkintos „Waggler“ tipo plūdės

Subtili plūdinė karpiui

Na, šią įrangą „subtilia“ galima pavadinti tik iš dalies. Vis tiek reiks naudoti galingesnes „Match“ tipo meškeres, pakankamai storus 0,18– 0,20 mm skersmens pagrindinius valus ir atitinkamai plonesnius pavadėlius. Visa esmė yra pats plūdės „išsvėrimas“. Labiausiai šiam žūklės stiliui tiks pasunkintos „Waggler“ tipo plūdės iš skaidraus plastiko. Jų keliamoji galia gali būti nuo 2 iki 4 g, priklausomai nuo meteorologinių sąlygų ir metimo nuotolio.

Schema. Karpiai plūdine

Visa sistemėlės esmė yra pats plūdės „išsvėrimas“ ir masalo skendimas. Kadangi plūdės yra pasunkintos, ant valo tolygiais tarpias išdėstomi vos keli 8 nr. švininiai svareliai . Sistemėlės esmė – natūraliai į dugną besileidžiantis masalas. Tai savotiškas „Pellet Waggler“ ir įprastos žūklės „Waggler“ tipo plūdine mišinys, nes masalui dažniausiai naudojamos granulės o plūdės – įprasti „Waggler‘iai“ su arba be antenėlių. Šio būdo pagrindinis privalumas – galima karpį sugauti tiek besileidžiančiu masalu, tiek gulinčiu ant dugno.

Matas Jonaitis su savo sugautu karpiu

Masalai, žūklės technika ir taktika

Kaip jau minėjau, dažniausiai gaudydamas šiuo būdu naudoju masalines granules. Jas ant kabliuko kabiname per silikoninę gumytę arba per tą pačią gumytę, bet jau ant „plauko“ sistemos. Taip pat masalui galima naudoti kukurūzus. Juos ant kabliuko kabiname tiesiai arba per tą pačią plauko sistemą.

Matas Jonaitis su savo sugautu karpiu

Žūklės technika ir taktika gan paprasta. Pirmiausia į pasirinktą tašką įmetami keli biraus jauko rutuliai. Vėliau – iš laidynės laikas nuo laiko pamėtomos pašarinės granulės. Birus jaukas sukviečia karpius į jaukinimo zoną, o krentančios granulės – priverčia sukiotis joje ir laukti maisto iš dangaus. Užmetus plūdę, valą iškart skandiname ir laukiame, kol masalas nusileis ant dugno. Jei kritimo metu kibimo nesulaukiame, paliekame masalą keliomis minutėmis „pagulėti“ ant dugno. Vėliau plūdę kiek patraukiame ir vėl laukiame arba permetame meškerę. Taip pat nepamiršdami iš laidynės „iššauti“ keletą pašarinių granulių.