Įrankiai

Apie įrankius, skirtus sausio mėnesio karpių žūklei, Mantas pasakoja: „Viskas vyksta panašiai kaip vasarą. Gaudau dviem feeder tipo meškerėm su method šėryklėlėmis. Kadangi gylis komercinei žūklei skirtuose tvenkiniuose yra nedidelis, naudoju 25–35 g sveriančias šėryklas. Valą renkuosi 0,23 mm skersmens, pavadėlį – 0,18 mm. Kabliukai maži, 16 nr, su 8 mm masalinėmis granulėmis“.

Taktika

Dugninės žūklės ekspertas pataria rinktis tokią taktiką gaudant žieminius karpius: „Sausio mėnuo – tikrai ne vasara. Tokiu metu karpiai dažniausiai būna sulindę į giliausias tvenkinio vietas. Būtent ten ir reikia mesti šėryklas su masalu. Aš daugiausiai naudoju taškinio šėrimo taktiką, nors bičiuliai gaudo „ieškojimu“ ir taip pat karpių pagauna“.

Netikėti atradimai

Mane asmeniškai nustebino žinomo Lietuvos fideristo masalų ir jaukų pasirinkimas žieminėje „komercinių“ karpių žūklėje: „Kad ir kaip būtų keista, bent jau Kintų tvenkiniuose, karpius gaudau naudodamas vaisių skonio ir kvapo masalus bei jaukus. Bandžiau ir „Halibut“ tipo „smirdukus“, bet jie stebuklų tikrai neparodė. Gal dėl to, kad šiuose tvenkiniuose vanduo yra pakankamai drumstas net ir žiemos metu. Jaukui naudoju pašarines 2 mm dydžio granules, kartu maišytas su biriu jauku. Kaip įprasta žvejojant fideriu, prieš tai žūklavietę kiek pašeriu“.

Apie kibimus

Žinomas fiderio meistras apie žieminius karpių kibimus pasakoja: „Ilgai kibimų laukti tikrai netenka. Bent tuose telkiniuose, kur man teko žvejoti, dažniausiai jų sulauki per pusvalandį. Susilauki daug ir vadinamų „netikrų“ kibimų, kada žuvis tiesiog liečia valą su savo kūnu ar užkliudo peleku. Bet tai tik parado, kad žuvys ir tokiu metų laiku yra pakankamai aktyvios. Tiesa, karpių kibimai gal nėra tokie „meškeres plėšiantys iš rankų“, bet tikrai pakankamai aiškūs“.