Daliau, nuo ko reikia pradėti norit pažvejoti Aistmarėse?

Pirmiausia reikia įsigyti vizą į Rusijos federaciją. Dabar viskas yra supaprastinta. Užtenka užpildyti vizos blanką internetu ar pasienio poste. Be to, ji yra nemoka.

Ar būtinas gidas meškeriojant Aistmarėse?

Tikrai taip. Čia žuvys, kaip ir visur, turi savo mėgstamas laikymosi vietas, todėl meškerioti su gidu yra tikrai paprasčiau ir lengviau.

Kiek kainuoja savaitgalio kelionė į Karaliaučių, norint pameškerioti Aistmarėse?

Gido dienos kaina kažkur 100 eur. Taigi, jei važiuojate trise, gaunasi po 30 eur dienai. Nakvynė žmogui čia kainuoja apie 15 eur parai. Iš viso manau tikrai galima įtilpti į 150 eur ar net mažesnę sumą.

Aistmarių horizontai

Kada geriausi čia atvykti?

Pasak vietinių, geriausias starkių žūklės laikas yra po neršto arba rudenį, spalio mėnesį.

Kaip su žūklės įrankiais?

Viskas yra labai panašiai, kaip ir žvejojant Kuršių mariose. Vidutinės galios spiningai, leidžiantys numesti masalą su 10–20 g galvakabliais. Spiningo sistemėlės naudojamos dvi: arba rišamas vienas silikoninis masalas arba naudojamas papildomas pavadėlis.

Kokie geriausi masalai žvejojant starkius ir ešerius Aistmarėse?

Kaip ir pas mus, Kuršmarėse, silikoniniai masalai traukiami džigavimo technika. Priklausomai nuo žuvų aktyvumo, naudojami 10–22 gramus sveriantys galvakabliai ir apie 7 cm siekiantys masalai. Nuo žuvų „nuotaikos“ priklauso ir masalų spalvos: kartais „dirba“ ryškesnės, kartais – natūralesnės. Mano asmeninis pastebėjimas – „valgomus“ masalus labiau mėgo ešeriai nei starkiai.

Aistmarių pakrančių realijos

Daliau, kas tau paliko didžiausią įspūdį žvejojant šiose mariose?

Manau žuvų kiekis, dydis ir išvaizda. Jos Aistmarėse yra ryškių gražių spalvų, tokios visos sveikos, įmitusios. Ešerių standartas siekia pusę kilogramo, bet pagaunami ir kilograminiai. Starkiai – taip pat solidaus dydžio. Manau žuvys čia tikrai turi kur „pasiganyti“. Kadangi visai šalia yra Baltija, manau didžiąją dalį gyvenimo vietinės žuvys praleidžia besimaitindamos jūros priekrantėje, o esant audringam orui ar atėjus neršto laikotarpiui, renkasi mariose.

O kas paliko slogų įspūdį?

Didžiulis brakonieriavimo mastas. Net mūsų išvykos metu teko iš Aistmarių ištraukti nelegalų tinklą bei matyti tinklų nuoplaišas. Pasak gido, vietiniai valdžiai Aistmarių žuvys mažai rūpi, bet kaimyninė Lenkija marias tikrai daug žuvina.

Ir apibendrinus?

Manau tikrai verta nuvykti pažvejoti į Aistmares. Apgyvendino ir maitinimo paslaugos čia tikrai nėra brangios. Tik kartais gali kilti bėdų dėl gidų užimtumo. Esant geram sezonui gali nebūti laisvų gidų.