Ieškojimo taktika

Rudenį karpiai taip intensyviai kaip vasarą nesimaitina. Tokiu metu labai veiksminga yra ieškojimo taktika. Pamačius iš vandens besiverčiančius karpius, verta ten pametėti ir „Method“ tipo šėryklėlę su masalu. Galima žvejoti ir dviem meškerėmis. Viena – šerti numatytą tašką, kita – ieškoti žuvies. Tokiu atveju tenka naudoti ir skirtingo svorio šėryklas. „Taškui“ labiau tiks iki 30 g sverianti šėrykla, tolimesniems metimams – 40 gramų ir daugiau sveriantis „Method Feeder“.

Įrankiai

Deja, kad ir kaip man patiktų plūdinė meškerė, rudens karpių „topas“ – dugninė. Kaip jau minėjau, dažniausiai naudoju dvi meškeres: vieną – ilgesnę ir galinčią mesti didesnius svorius, kitą – trumpesnę, pritaikytą „subtilesnėms“ šėryklėlėms. Abi meškerės būna apginkluotos „Method“ tipo šėryklomis su trumpais pavadėliais ir kabliukais su „plauko“ sistema. Masalines granules kabinu su silikonine gumyte, ant plauko sistemos.

Rudeninis karpis

„Smirdukų triumfas“

„Smirdukais“ vienos iš Suvalkijos krašto žūklės parduotuvių pardavėjas pavadino pašarines ir masalines granules, pagamintas daugiausia žuvies miltų pagrindu. Būtent šaltame vandenyje geriausiai karpius vilioja ne itin maloniai „kvepiantys“ žuvies, krabų ir panašių „jūros gėrybių“ skonį ir kvapą turintys masalai. Tuo dar kartą įsitikinau berengdamas medžiagą šiam straipsniui. „Arvydų“ tvenkiniuose į jokius „vaisinius“ kvapus mano žvejybos metu karpiai nereagavo.

Rudenį karaliauja masalai - „smirdukai“

„Skurdus“ jaukas

Galima rudenį karpius žvejoti ir jauku, pagamintu žuvies miltų pagrindu. Ir rezultatai, manau, bus tikrai geri, bet aš naudoju kiek kitokią taktiką. Mano jaukas yra „skurdus“, dažniausiai „praturtintas“ tik džiūvėsėliais, maltomis kanapėmis ir sėlenomis. Visą „juodą“ darbą atlieka masalas. „Smirdukas“ išsiskiria savo intensyviu kvapu ir taip priverčia karpį iš viso „meniu“ rinktis jį.

Rudeninis laimikis

Paros metas

Rudenį tikrai nereikėtų tikėtis gero karpių kibimo anksti iš ryto. Geriau – kada saulė kiek pašildo tvenkinių vandenis. Todėl laikas po pietų iki pavakarės – bus pats geriausiais, belaukiant karpio kibimo.