Šiuo tikslu yra parengtas Verslinės žvejybos vidaus vandenyse, įskaitant bendrąja daline nuosavybės teise priklausančius valstybei ir ūkio subjektams vandens telkinius, išskyrus privačius vidaus vandenų telkinius ir akvakultūros tvenkinius, tvarkos aprašo pakeitimo projektas ir pateiktas suinteresuotoms institucijoms ir visuomenei svarstyti. Pastabų ir pasiūlymų laukiama iki spalio 27 d.

Remiantis mokslininkų pateikta informacija apie lašišų bei šlakių išteklius ir jų migracijos kelius, taip pat verslinės žvejybos sugavimų Kuršių mariose analize, numatoma nustatyti pusantro mėnesio ilgesnį žvejybos draudimo laikotarpį 2 km atstumu nuo Kuršių marių rytinio kranto ir 6-12 žvejybos baruose nuo vakarinio kranto iki farvaterio. Žvejoti būtų draudžiama ne tik statomaisiais tinklaičiais, kaip yra dabar, bet ir gaudyklėmis. Kuršių marių 41-43 žvejybos baruose atstumą tarp žvejybos įrankių reikės išlaikyti dvigubai didesnį nei įprastai taip pat pusantro mėnesio ilgiau – ne nuo rugsėjo 1 d., bet nuo liepos 15 d. Šie pakeitimai leistų gerokai sumažinti lašišų ir šlakių šalutinį laimikį.

Be to, siūloma supaprastinti telemetrinius stebėjimo ir duomenų perdavimo įrenginius (GPS) turintiems ūkio subjektams laimikio registravimo tvarką. GPS suteiks galimybę aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams stebėti žvejybinio laivo judėjimo trajektoriją, greitį ir kt. Ūkio subjektams, neturintiems GPS įrenginio, galios dabartinė laimikio apskaitos ir informacijos perdavimo tvarka.

Minėtieji pakeitimai turėtų įsigalioti 2021 m. gegužės 1 d., kad žvejybos įmonės turėtų pakankamai laiko susipažinti su nauju teisiniu reguliavimu ir jam pasirengti.