Aurimai, kuo jus sužavėjo taimeniai?

Na, pagaudžius atlantinių lašišų, visada nori kažko naujo. Interneto platybėse prisižiūrėję filmukų apie šiuos upių monstrus, dar prisiklausę begalės įspūdingų pasakojimų iš kolegų žvejų, nusprendėme išmėginti savo laimę ir mes.

Kiek kainuoja visa kelionė ir pati taimenių žvejyba?

Sunku įvardinti tikslią sumą. 10 dienų žvejyba su visais bilietais ir gidu, gal kainuoti sąlygiškai pigiai ir labai brangiai. Viskas priklauso, kaip komfortiškai norite keliauti, ir kada visą kelionę planuotisite. Nusipirkę bilietus iš anksto – sutaupysite, tačiau nežinosite, ar atvykus tuo laiku prie upės joje bus galima žvejoti. Mes pirkome bilietus tik tada, kai gidas mums paskambino, kad žvejybos sąlygos yra geros.

Į kurią Rusijos Federacijos sritį ir į kurią upę keliavote?

Į Chabarovsko sritį, Amūro upės baseiną.

Kada geriausia planuotis taimenių žūklę?

Pavasarį, kada jie nerštui traukia į Amūro upės upių intakus.

Su kokiais žūklės įrankiais galima bandyti grumtis su legendiniu taimeniu?

Jie turi būti išties tvirti ir galingi. Spiningai turi leisti užmesti masalus iki 40 g, ritės talpinti tvirtą apie 50 kg išlaikantį pintą valą. Tiesa, labai brangių ričių siūlyčiau nenaudoti. Tiek žvejybos metu, dėl didelių apkrovų, tiek transportavimo metu jos labai „kenčia“, todėl geriau naudoti paprastas, bet tvirtas 3500 dydžio rites.

Sibiro lašiša - taimenis

O kaip su masalais?

Pavasarį geriau naudoti padugnėje ir viduryje vandens „dirbančius“ masalus. (Aš, žinoma, prisižiūrėjęs filmukų, buvau prisipirkęs daug paviršinių iš kailio pagamintų masalų, imituojančių peles ir kitus graužikus, bet jie „dirba“ vasarą). Tai gali būti sunkios apie 40 g sveriančios vartiklės, didelės 6 ir dar didesnio numerio sukrės bei įvairiausi 12 ir daugiau centimetrų siekiantys vobleriai. Masalų spalvos taip pat gali būti įvairios: nuo labai ryškių iki natūralių. Aš kelionėje taimenį pagavau ant auksinės spalvos masalo, manau, primenančio Amūro upės karosus.

O kaip konkrečiai žvejojami taimeniai Rusijoje?

Dažniausiai žvejyba vyksta iš laivelių, plaukiant upe. Ieškome didesnių duobių, medžių sąvartų ir ten bandoma mesti masalus.

Sibiro lašiša - taimenis

Ar taimenis – pirmo metimu žuvis?

Vyrauja įvairių nuomonių. Pavyzdžiui, mūsų gidas tvirtino, kad jei taimenis toje vietoje yra, jis tikrai griebs jam siūlomą masalą. Tuo tarpu mano kolega, su kuriuo meškeriojau šioje kelionėje, mano priešingai – taimenį reikia išprovokuoti puolimui, arba laukti jo aktyvumo valandos.

Ar saugomi taimeniai Rusijos federacijoje?

Manau, nepakankamai. Kiek pastebėjome, eršketai tikrai saugomi, o štai taimeniai… Rusijoje neprivalu šios žuvies paleisti, jei nori – gali imti. Nors gidas visada ragino taimenius paleisti, o mums net minties nekilo tokią nuostabią žuvį valgyti. Daug taimenių Rusijoje sugaunama ir tinklais. Faktiškai, ši žuvis yra ant išnykimo ribos.

Ką patartumėte žvejams, panorusiems susigrumti su taimeniu?

Tiesiog taupyti pinigus kelionei ir žvejybai. Jūsų laukia tikrai neišdildomi įspūdžiai.

Dėkojame Aurimui už pokalbį ir linkime kitų įspūdingų akimirkų žvejybinėse kelionėse.