Tinkama informacija

Žinoma, dažniausiai komercinei žūklei skirti tvenkiniai būna „prifarširuoti“ karpiais. Tačiau vienas kitas tvenkinys turi ir gausesnę kitų žuvų populiaciją. Todėl prieš susiruošiant žvejoti lynus komercinei žūklei skirtuose tvenkiniuose, vertėtų jų savininkų paklausti, ar lynų populiacija tvenkiniuose yra pakankamai didelė. Aš, būdamas vilnietis, mėgstu lynus žvejoti visai šalia sostinės esančiuose, UAB „Arvydai“ telkiniuose. Ten jų yra tikrai pakankamai.

Įrankiai

Man, asmeniškai, lynus labiausiai patinka žvejoti plūdine meškere. Kas gali būti geriau už ramią vasaros pavakarę ir „lyninį“ plūdės šokį vandenyje... Na, bet grįžkime prie įrankių. Aš dažniausiai naudoju angliškojo tipo palaidynę meškerę su lengva, 2g, išlaikančia „Wagller“ tipo plūde. Kadangi komercinei žūklei skirtuose tvenkiniuose retai kada būna vandens augmenijos ar kitokių kliuvinių, pilnai išsiverčiu su 0,16 mm pagrindiniu valu ir 0,12 – 0,14 mm skersmens pavadėliais. Kabliukus taip pat naudoju nedidelius 12–14 nr.

Mėgstantys dugninę žūklę komercinei žūklei skirtuose tvenkiniuose, lynus gali gaudyti tiek su klasikinėmis, tiek su „Method“ tipo sistemomis ir šėryklėlėmis.

Lynas

Masalai ir pašarai

Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad labiausiai „komerciniai“ lynai „žavėjosi“ musės lervomis. Granulės ir baltyminiai kukuliai tokių „stebuklų“, kaip žvejojant karpius, tikrai nerodė. Žinoma, visada su savimi derėtų turėti ir indelį su kukurūzais ar sliekais. Taip pat neprošal kartais masalą pagardinti, apipurškiant ar pamirkant jį visokiuose „kvapikliuose“ ir skonio „stiprikliuose“. Jie kartais labai padeda.

Jaukai, skirti lynų žvejybai komercinei žūklei skirtose tvenkiniuose, turėtų būti dvejopi. Pirmiausia, į vandenį sumetami sudrėkinti biraus smulkaus jauko rutuliai. Jie atlieka savotiškų „kvieslių“ vaidmenį – suvadina žuvis maitintis konkrečioje vietoje. Žinoma, ir į juos galima įmaišyti stambesnių komponentų, pvz., spalvotų džiūvėsėlių, musės kokonų, kanapių. Vėliau „keliauja“ stambus palaidas pašaras: granulės, kukurūzai, kruopos, žirniai ir t.t. Jie skirti stambesnėms žuvims vilioti. Priverčia jas ieškoti gardžių kąsnelių. Tokio tipo jauką geriausia į šėrimo vietą „nuskraidinti“ laidyne.

Geriausias masalas lynui komercinei žvejybai skirtuose tvenkiniuose - kuokštas musės lervų

Žvejybos taktika

Tikrai nebandykite lynus, komerciniuose tvenkiniuose, žvejoti dienos metu ar net ryte. Jums ramybės neduos įvairiausio dydžio karpiukai, kuojos, aukšlės ir dar bala žino kas,, bet tik ne lynai. Pats tinkamiausias lynų žūklės metas, tokio tipo vandenyse, – vėlyvas vakaras ir naktis. Tada dažniausiai kitos žuvys nustoja aktyviai maitintis, o lynai atvirkščiai – tik pradeda. Taip pat, nesistenkite komercinei žūklei skirtuose tvenkiniuose lynų ieškoti „specialiose“ vietose. Dažniausiai tokio tipo vandenys tiek savo dugno struktūra, tiek kranto reljefu būna pakankamai monotoniški, todėl vienintelis būdas surasti lynus – prisivilioti juos su geru jauku.

Schema. Lynų žūklė komerciniuose vandens telkiniuose